Ehkä olisin mielummin uima-altaassa, kurssikerta 5

привет!

”Mä osaan, mut mä osaan vaa sillo jos mä tiiän tarkasti mitä mä teen ja sillonki saatan tippuu kärryilt kokoajan, mut sit mä tajuunki jotai iha ite ja sit tulee hyvä fiilis. Ja sit ku Tuulin kaa tajuutaa jotai, ni sit ollaan olympiavoittajii.” Tällaiset fiilikset jäi tämän kertaisen tunnin jälkeen.

MapInfoon ollaan nyt tutustuttu tässä kuukauden verran ja ohjelma on tullut jotenkuten tutuksi. Tällä kerralla tajusin queryn hienouden uima-altaiden määrää laskiessa ja idean, kuinka se oikeasti toimii, eli pystytään mm. poistamaan tietoja (kuten nollia) joita ei haluta tietokantaan. Tunnilla seuratessa on välillä vaikeaa pysyä kärryillä, sillä kun kerran tippuu niin kiriminen on VAIKEAA! Perustaidot, kuten mittakaavojen ja layoutikkunan luominen onnistuu helposti. Soveltaminen tuottaa hieman vaikeuksia, kun ei heti muista mitä tietokannoille täytyy tehdä, eli tässä tarvitaan lisäharjoitusta. Uskon, että riittävällä harjoituksella MapInfon käytöstä tulee helppoa, vaikka se onkin välillä ärsyttävä ohjelma, kuten Iivari Laaksonen totesi tekstissään (Laaksonen, 2017.)

”Mikä on puskurivyöhyke?” Kuulemma bufferi, kuten Tanja Palomäki blogissaankin heti ensimmäisessä lauseessa kertoikin (Palomäki, 2017.) Eli sanaston kertausta tarvitaan. Bufferi toimii mielestäni erinomaisesti, kun halutaan esim. selvittää paljon on asukkaita tietyn pisteen säteellä. Helppoa ja vaivatonta. Bufferin avulla voi myös kätevästi selvittää, ketkä jäävät tietyn alueen ulkopuolelle. Tästä teimme monta harjoitusta ja tuntuu, että tämä työväline alkaa sujumaan itsestään. Todella kätevä työväline täytyy kyllä myöntää.

MapInfo on hyödyllinen ohjelma, sillä sen avulla pystytään yhdistelemään ties minkälaisia tietokantoja ja löytämään niistä eri ulottuvuuksia. Minkä vaan ongelman asetat ohjelmalle, niin tarpeeksi taitava ihminen sopivien aineistojen kanssa sen ratkaisee (toivottavasti). Ehkä jonain päivänä olen tuo ihminen, joka näitä ratkaisee.. Oheisessa taulukossa on tunnilla tehtävien tehtävien tulokset. Olen erittäin ylpeä itsestäni, että tsemppasin jopa tuon ylimääräisen tehtävän ja tein siitä kartan. Tuli todellisen onnistumisen fiilis kun kartta valmistui!

Taulukko 1. Tehtävien tuloksia.
Kuva 1. Uima-altaiden määrä pääkaupunkiseudulla, Tilastokeskus.

En ole ihan varma, olenko tyytyväinen karttaan vaiko en. Tyytyväinen olen siihen, että se valmistui. Numerot ovat hieman epäselviä ja etenkin alueilla, missä on paljon uima-altaita ja pylväitä, nämä sekoittuvat keskenään. Kokeilin eri värejä ja numeroiden siirtämistä, mutta tämä oli taidoillani paras lopputulos. Pohdimme Palomäen että Aaltosen kanssa, voiko todella olla niin, että Westendissä ei ole kuin 4 uima-allasta. Eli pitääköhän kartta oikeasti edes paikkaansa?

Lähteet:

Palomäki, Tanja (2017.) 5. Kurssikerta 15.2.2017. https://blogs.helsinki.fi/ptanja/ Luettu 15.2.2017.

Laaksonen, Iivari (2017.) 5. kurssikerta 15.2.2017. https://blogs.helsinki.fi/iilaakso/ Luettu 15.2.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *