Kehittäjää etsimässä

Ilmoittauduin viime keväänä kansalliseen Kehittäjää etsimässä -työpajaan, ja ilmoittautuessani en yhtään tiennyt, mihin olin menossa. Nyt työpaja on päättynyt, ja minä olen kehittynyt. Kokemus oli työteliäs, opettavainen; hyödyllinen ja palkitseva. Erään lähitapaamisen loppupohdinnassa kuvasin työskentelyä henkiseksi hieronnaksi. Me työstimme omia työtehtäviämme työpaikan ulkopuolella uusien ihmisten kanssa, ja katsoimme töitämme eri perspektiivistä kuin tavallisesti. Yhdellä sanalla työpajaa voisi kai kutsua työnohjaukseksi, mutta se oli kyllä paljon muutakin; verkostoitumista, keskusteluja, kurottamista, itsensä haastamista. Suunnitelmissa onkin toteuttaa jotain vastaavaa Helsingin yliopiston sisäisesti ensi vuonna, yhdessä muiden työpajaan osallistuneiden HY:läisten kanssa.

Viimeisessä lähipäivässä viime viikolla joku kertoi pohtivansa aina työviikon lopuksi, mitä oli viikolla tehnyt. Tekemisten kirjaaminen tuo työtehtäviä myös itselle näkyviksi, ja niihin on helppo palata myöhemmin. Ajattelin silloin itsekseni, että onpas hyvä idea; pitäisi vaan saada toteutetuksi. Tässä ensimmäinen viikkomuistiinpano. Toivon itsekseni, että saan tehtyä näitä enemmänkin.

Alkuviikosta tein viimeiset Kehittäjää etsimässä -tehtävät eli kurssipalautteen, uuden itsearvioinnin opetuksen kehittäjänä sekä viimeisen lokimerkinnän (joka jäi vähän kesken… jos vaikka ensi viikolla sitä jatkaisi). OK:n porukalla kokoonnuimme pohtimaan vuoden toimintasuunnitelmaa, ydintoimintoja ja katselimme myös alustavaa budjettia. Lienemme lähdössä keskustakampuksen kirjastotyömaan alta väistötiloihin Teollisuuskatu 23:een (home, sweet home! – sieltä TKTL muutti pois 2004), mutta muuten asia on vielä auki. Kokoonnuimme pienellä porukalla keskustelemaan työasema- ja verkkopalvelujen esteettömyydestä, ja osallistuin tapaamiseen Moodlen näkökulmasta. Mukaan oli kutsuttu myös näkövammainen opiskelija, ja oli todella hyödyllistä nähdä hänen käyttävän Moodlea ääniohjauksella ja pistekirjoitusnäytöllä! Tuon kokemuksen perusteella muokkasin tapaamisen jälkeen opettajan oppaan sivua esteettömyydestä, ja Kristiina kääntää sen englanniksi. Kirjoitin aiheesta Moodle-blogiin merkinnän, ja vastaavan englanninkielisen julkaisen kun saan linkit siinä kuntoon.

Loppuviikosta työstimme Marjan kanssa ITK-esitykseemme liittyvää taustakyselyä työhön liittyvien verkostojen hyvistä ja huonoista ominaisuuksista, ja saimme Jeren innostumaan mukaan. Keksimme selvittää tukiverkoston sisäisiä vertaisverkostoja, ja hyödynnämme tulosta esityksessämme. Totesin juuri, että tämä päivä on mennyt harvinaisen blogipainotteisesti. Olen kirjoittanut neljään blogiin ja oikeastaan viidenteenkin – Signaali-blogin merkintää ei vaan vielä ole julkaistu. Lisäksi wiki, skype, etherpad ja elomake ovat olleet tehokäytössä. Olen tällä viikolla sekä pohtinut verkostoja ja verkostoitumista että verkostoitunut, sillä kävin eilen Murha Heurekassa -näyttelyn avajaisissa (ja pääsin taas ihailemaan Tiedettä pallolla – vau!). Käynnistä on toivottavasti myös tukiverkostolle hyötyä myöhemmin!