Kurssikerta 7: Maailman pakolaiset ja viimeinen kurssikerta

Kuudennella kurssikerralla saimme tehtäväksemme etsiä aineistoa seuraavaa kurssikertaa varten. Tästä innostuinkin heti ja lähdin seikkailemaan erilaisten YK:n alaisten järjestöjen sivuille tilastoja etsien. Onnekseni päädyin UNHCR:n, eli YK:n pakolaisjärjestön sivuille, josta löytyikin heti minulle sopiva tietokanta. Kurssin tiedoitus-blogissa ohjeistettiin, että alueita olisi kartassa hyvä olla 20-30 jotta vertailu olisi mielekästä. Minulla oli kuitenkin selkeä visio siitä, miten haluan tämän tehtävän tehdä ja valitsin alueeksi koko maailman.

Ensimmäisessä kartassani (Kuva 1.) esitetään maailman pakolaiset lähtömaan ja turvapaikan perusteella. Punaiset pisteet ovat maasta lähteneet pakolaiset ja siniset pisteet kuvaavat pakolaisia turvapaikassaan. Jokainen piste vastaa 200 henkilöä. Pitkän pähkäilyn ja kokeilun jälkeen päädyin esittämään aineistoni pisteillä. Mielestäni pisteet kuvaavat aineistoa hyvin. Joidenkin maiden kohdalla, jossa pisteitä on hyvin vähän, on vaikeaa sanoa ilman lähempää tarkastelua, onko pisteet punaisia vai sinisiä. Esimerkkinä Brasilia, jossa kuitenkin lähempää tarkasteltuna näyttäisi olevan sinisiä pisteitä enemmän.

Maailman mittakaavassa kartta näyttää hyvin alueet ja niiden väliset erot. Varsinkin kartasta huomaa, kuinka maasta muutto ja pakolaisuus kuormittaa usein kaikista eniten naapurivaltioita. Esimerkkinä Afganistan, jossa vuosikymmeniä jatkunut sota ja epävakaa tilanne on ajanut yli 2,5 miljoonaa ihmistä pois kotimaastaan. Pakistanissa asuvia pakolaisia on yli 1,6 miljoonaa, joista 1,5 miljoonaa afgaaneja. Vuodesta 2002 UNHCR on auttanut 3,8 miljoonaa Pakistanissa ollutta afgaania palaamaan kotimaahansa. (UNHCR) Suuri pakolaisten määrä kuormittaa jo valmiiksi köyhän ja epävakaan Pakistanin tilannetta. Jo viidennettä vuotta jatkuva Syyrian sota on ajanut yli neljä miljoonaa ihmistä on pois maasta. Heistä noin 3,8 miljoonaa on mennyt naapurimaihin Libanoniin, Jordaniaan, Irakiin ja Turkkiin. Eurooppaan sotaa on paennut noin 220 000 syyrialaista. (Yle Uutiset, 2015) Vuoden 2013 loppupuolella maailmassa oli 16,7 miljoonaa pakolaista, joka on 1,2 miljoonaa ihmistä enemmän, kun vuoden 2012 lopussa. 86% maailman pakolaisista asuu kehitysmaissa, joka on 16% enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. (UNHCR) Maailman pakolaistilanne onkin nyt hyvin ajankohtainen ja vuonna 2013 pakolaisia oli 51,2 miljoonaa, joka on suurin määrä sitten toisen maailmansodan. Vaikka karttani esittää toisissa maissa asuvia pakolaisia, täytyy muistaa, että maailman pakolaisista suurin osa, 33,3 miljoonaa on maan sisäisiä pakolaisia. (UNHCR) Heidän hätänsä on yhtä suuri, ellei jopa suurempi, kuin ulkomaille paenneiden pakolaisten. Halusinkin siis tehdä karttani ajankohtaisesta ja tärkeästä aiheesta.

 

KARTTAMUNREFUGEES

Kuva 1. Maailman pakolaiset

 

Koska tein karttani valmiiseen karttapohjaan, oli tehtävä vielä yksi kartta. Kuulin tämän vasta kurssikerran aikana ja koska olin käyttänyt paljon aikaa edellisen kartan tekoon tuli minulle hieman kiire etsimään uutta aineistoa. Aineistoa Afrikasta löysin WHO:n (World Health Organisation) ja UNECA:n (United Nations Economic Comission for Africa) sivuilta. Maailman pakolaisjärjestön tilastojen löytäminen oli helppoa, vaan ei ollut näiden tilastojen löytäminen. Kiireessä etsien minulle sopivaa ja kuitenkin mielenkiintoista aineistoa, unohdin tallentaa linkit löytämästäni aineistosta, joten tarkkaa lähdettä minulla ei ole. Aineistosta löytyi kuitenkin niiden keräämien järjestöjen nimet, mutta itse sivuista minulla ei ole enään tietoa. Monta kertaa yrittäneenä kaivaa niitä jostain YK:n eri sivujen syövereistä jouduin luovuttamaan ja hyväksymään tappioni.

Kartassani (Kuva 2.) on kaksi muuttujaa, HIV-tartunnan saaneet vuonna 2009 ja Afrikan maiden yli 15-vuotiaiden koulutusprosentti vuonna 2012. Tällä kertaa muistin keskittyä tarpeeksi luokitteluun ja kerrankin tekstiä kirjoittaessani voin sanoa, että se on mielestäni onnistunut! Kuten kartassa näkyy, on Afrikassa surullisen vähän maita, joissa koulutusprosentti olisi yli 74%. Näissä maissa tosin HIV-tartunnan saaneiden määrä näyttää pieneltä, lukuun ottamatta Etelä-Afrikkaa, jossa HIV-positiivisia on enemmän kuin missään muussa maassa maailmassa. Vuonna 2013 maailmassa oli 35 miljoonaa HIV-positiivista, näistä 6,3 miljoonaa Etelä-Afrikassa. (WHO) Taulukossa (Taulukko 1.), joka on kuva kaappaus WHO:n sivuilta, näkyy miten suurin osa maailman HIV-positiivista asuu Afrikassa.     Mitään aivan erityistä ja huomattavaa korrelaatiota en kartassani huomaa HIV-tartuntojen määrän ja koulutuksen välillä, vaan se näyttää olevan enemmän maa kohtaista.

Karttani olisi saattanut olla informatiivisempi, jos myös HIV-tartuntojen määrät olisi kuvattu prosenttina väestöstä. Tässä kartassa tulee tietysti esiin juuri absoluuttiset määrät, mitkä ovat merkittäviä, mutta eivät samalla tavalla verrattavissa koulutusasteeseen, kun suhteelliset luvut. Olisi mielenkiintoista tietää onko esimerkiksi Nigeriassa, joka on väkiluvultaan yksi Afrikan suurimpia maita, HIV-positiivisten suhteellinen määrä suuri verrattuna muihin Afrikan maihin.

afrikankoulutusjahiv

Kuva 2. Afrikan maiden yli 15-vuotiaiden koulutusaste vuonna 2012 sekä HIV-tartunnan saaneiden määrä vuonna 2009

Näyttökuva 2015-03-20 kello 18.13.41

Taulukko 1. HIV-positiivisten määrä maanosittain vuonna 2013 (WHO)

 

Tämä kurssikerta toi roimasti lisää rohkeutta MapInfon käyttämiseen ja muistutti mieleen paljon edellisten kurssikertojen asioita. Huomasin myös, kuinka vaikeaa käyttöön soveltuvan tilastotiedon löytäminen saattaa ollakkaan. Positiivisesti yllätyin UNHCR:n tilastoista ja niiden helposta käytöstä. Muut YK:n alaiset järjestöt voisivat hieman parantaa tilastointiaan, tai ainakin niiden saatavuutta…. MapInfo ahdistus ei ole kadonnut kurssin aikana, mutta vähentynyt huomattavasti! Olo ei ole enään niin epätoivoinen kuin alussa. Tarvitsen vielä hieman petrausta tarkkaavaisuudessa, etten hukkaa aineistoni lähteitä.. Tämä kurssikerta oli kuitenkin todella mielenkiintoinen ja odotan jo hieman seuraavia haasteita! Niin kuin kovin moni, lainaan minäkin nyt Toni Ruikkalan blogista seuraavan hyvin omia fiiliksiäni kuvaavan lauseen: “Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen kurssiin ja sillä opittuihin asioihin, mutta jos nyt tämä MapInfo riittäisi tältä kertaa.”

 

Lähteet:

Taulukko http://apps.who.int/gho/data/view.main.22100WHO?lang=en, Luettu 18.3.2015

UNHCR  http://www.unhcr.org.uk/about-us/key-facts-and-figures.html, Luettu 18.3.2015

http://www.unhcr.org/54cf9bc29.html, Luettu 18.3.2015

http://www.unhcr.org/pages/49e487016.html, Luettu 18.3.2015

M. Hentunen, Yle Uutiset, 14.03.2015 http://yle.fi/uutiset/syyriasta_tuli_ennenkokematon_pakolaisongelma/7863023?ref=leiki-uu Luettu 18.3.2015

T. Ruikkala, Ruikkalan PAK-blogi 2015, Kurssikerta 7-Euroopan väestöä ja Japanin onnettomuuksia <https://blogs.helsinki.fi/ruikkala/> Luettu 18.3.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *