Kurssikerta 5: Bufferointia

Viidennellä kurssikerralla jatkoimme Pornaisten parissa, johon olimme jo hieman tutustuneet edellisellä kurssikerralla. Muistaakseni meitä myös varoiteltiin silloin tästä tulevasta kurssikerrasta ja ohjeistettiin ottamaan mukaan paljon kärsivällisyyttä. Lupaavaa…  Kurssikerran teemana ja tehtävänä oli bufferointi eli puskurointi. Buffereiden avulla pystyy siis tarkastelemaan esimerkiksi, kuinka paljon ihmisiä tietyn pisteen ympärillä vaikkapa kilometrin säteellä asuu. Tämän avulla yritykset voisivat tarkastella mihin perustaa uusi toimipiste, eli missä heidän tavoitettavuus olisi kaikista parhain. Bufferointia voisi hyödyntää myös erilaisten katastrofien vaikutusalueiden ja sen sisällä asuvien ihmisten arviointiin. Kovin hyödyllistä, moni käyttöistä ja käytännönläheistä siis!

Suurimman osan kurssikerrasta teimme meille määrättyjä itsenäistehtäviä. Ohjeena oli koittaa pärjätä mahdollisimman pitkään omillaan ja olla käyttämättä moodlesta löytyviä parempia ohjeita. Kurssikerran tarkoituksena oli siis syventää meidän MapInfo osaamistamme ja kehittää ongelmanratkaisutaitoja. Kuten arvata saattaa, tällainen aiheutti myös melkoista päänsärkyä. Itse siirryin melko nopeasti näiden parempien luuranko-ohjeiden lukemiseen, sillä tehtävät tuntuivat haastavilta. Aluksi meni turhauttavan paljon aikaa siihen, että toitotin itselleni, että tehtävät ovat vaikeita, enkä osaa. Kaikkiin en saanutkaan vastausta, mutta suurimpaan osaan kyllä! Kaikkea en saanut kurssin aikana tehtyä, mutta palasin tehtävien pariin sitten myöhemmin. MapInfon käyttäminen saa melko usein (lähes aina) turhautumaan. Enkä vieläkään sanoisi pitäväni ohjelmasta, mutta se fiilis on mahtava, kun olet ollut monta kertaa aikeissa antaa periksi jonkun tehtävän kanssa ja sitten saatkin sen tehtyä! Ei kannata siis luovuttaa, vaikka välillä siltä tuntuukin!


 

Tehtävien vastaukset:

Lentokentät:

Malmi

2 km säteellä asuvat 56 879

1 km säteellä asuvat 8 545

Helsinki-Vantaa

Alle 2 km päässä kiitoradoista asuvat 10 804

Meluvyöhykkeellä asuvat (väh. 55dB) 11 587

Lentomelun haittaamat asukkaat Tikkurilassa (väh 60 dB) jos saapuva liikenne käännettäisiin 11 927

Asemat:

Alle 500 m päässä lähimmästä juna-asemasta asuvat 80 551

Alle 500 m päässä lähimmästä juna-asemasta asuvien osuus kaikista alueen asukkaista 17,0 %

Alle 500 metrin päässä lähimmästä juna-asemasta asuvien työikäisten osuus 72,0 %

Taajamat:

Taajamassa asuvien osuus 97,0 %

Alueet, jonka asukkaista yli 10% ulkomaalaisia  28 kpl

Alueet, jonka asukkaista yli 20% ulkomaalaisia  11 kpl

Alueet, jonka asukkaista yli 30% ulkomaalaisia  6 kpl

Koulu:

Yhtenäiskoulun tulevan vuoden ekaluokkalaisten määrä 14

Yhtenäiskoulun seuraavan vuoden yläasteikäiset 62

Yhtenäiskoulun kouluikäisten osuus alueen asukkaista 8,3 %

Yhtenäiskoulun muunkieliset kouluikäiset n. 9 henkilöä


 

 

Tehtävät opettivat kyllä uutta, mutta uskon jo unohtaneeni suurimman osan niistä opetuksista. Harmikseni ehdin aina unohtaa suurimman osan edellisellä kurssikerralla oppimistani asioista, ennen seuraavaa kurssikertaa. Tällä hetkellä helpoimmalta MapInfossa tuntuu erilaisten teemakarttojen teko, sillä olemme tehneet niitä paljon. Vaikeuksia tuottaa vielä joidenkin asioiden ymmärtäminen, eli saatan osata tehdä jotain, koska muistan miten se tehtiin, mutta en täysin ymmärrä miksi ja miten asia toimii juuri niin. Itsenäisen harjoittelun avulla tämäkin helpottuisi, sillä itse opin parhaiten kokeilemalla ja tekemällä. Opin siis parhaiten virheiden kautta. Olisi tietysti mukava oppia asioita myös ilman virheitä, mutta virheet jäävät hyvin mieleen ja silloin muistaa miksi kannattaa tehdä joku asia niin, eikä näin. Täytyy myöntää, että tämä PAK-kurssi on opettanut myös paljon hermojen hallintaa ja kärsivällisyyttä… Pauliina Hongisto mainitsee blogissaan MapInfon ominaisuuksien hyvän soveltuvuuden käytännönläheisiin asioihin, joista voisi olla paljon hyötyä juuri yrityksille, kunnille tai organisaatioille, kun he suunnittelevat toimintaansa.

 

Lähteet:

Hongisto, P. (2015), PAK à la Pauliina, Kurssikerta 5: Bufferointia ja muuta mukavaa

<https://blogs.helsinki.fi/pauliinh/2015/02/28/kurssikerta-5-bufferointia-ja-muuta-mukavaa/> Luettu 11.3.2015

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *