Kun maailmankaikkeus ei kiinnosta

Nukahdin äskettäin Heurekan planetaarioon. Maasta maailmankaikkeuteen -elokuva oli ehtinyt vasta Jupiteriin asti, kun lähes makuuasentoon asetettujen penkkien pehmeys ja salin pimeys veivät voiton. Mustien aukkojen kohdalla olin taas hereillä, mutta tapauksessa oli jotain tavattoman symbolista; maailmankaikkeus nimittäin kiinnostaa minua paljon vähemmän kuin ehkä pitäisi.

Joskus toivon, että jossain mieleni perukoilla asusteleva lapsellinen uteliaisuus olisi valinnut kohteensa paremmin. Matematiikassa pidän arvoitusten ratkaisemisesta, mutta en ole kovinkaan kiinnostunut rutiininomaisesta laskemisesta. En myöskään jaksa tuijotella tähtitaivaalle; ajatus kylmässä ja väkivaltaisessa avaruudessa leijailusta saa mahan sekaisin ja pään pyörälle. Harmi, sillä kosmologit ja tähtitieteilijät tuottavat valtavia määriä uutta tietoa meitä ympäröivästä todellisuudesta ja edustavat ehkäpä tämänhetkisen tieteenteon terävintä kärkeä.

Tähtitaivaalle tuijottelun sijaan käännän katseeni mieluummin kohti lajitovereitani. Muinaisten tekstien ja kulttuurien tutkiminen innostavat enemmän kuin matematiikan kieli. Perspektiivini on rajoittunut ja tutkimusmenetelmäni kaikkea muuta kuin eksakteja, se on tietysti myönnettävä. Silti humanismin inhimillisyys puhuttelee minua syvästi. Haluan oman, väistämättä rajallisen ymmärrykseni puitteissa oppia enemmän ihmisen toiminnasta ja ajatuksista.

Tekstianalyysini ei kerro mitään universumin synnystä, mutta on avannut ulottuvilleni aivan uudenlaisia maailmoja. Saatan liikuttua, kun huomaan, miten kauniisti tai taitavasti kirjoittaja on asiansa vuosisatoja sitten ilmaissut. Usein riemastun, kun saan sanoitettua heikosti perustellun argumentin ongelmallisuuden.* Onneksi tällaisillakin lähtökohdilla ja kiinnostuksenkohteilla on mahdollista tehdä vakavasti otettavaa, tarpeellista ja tieteellistä tutkimusta.

*Liika romantisointi sikseen: edes oma mielenkiinnon kohde ei voi mitenkään kiinnostaa koko ajan, ja opiskelu tuottaa vähintään yhtä usein tuskaa kuin riemua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *