Julkisen liikenteen opiskelija-alennus In Memoriam

Tänään karu todellisuus löi vasten kasvoja, kun olin lataamassa matkakorttiini lisää kautta. Hinta oli tutun parinkympin sijaan melkein 50 euroa! Pöyristyttävä summa selittyi reilun viikon päästä päättyvällä opiskelijastatuksella, jonka olin tietenkin sillä hetkellä unohtanut. Automaatille irvistellessäni muistin myös, että pian on aika heittää hyvästit muunkin julkisen liikenteen opiskelijaeduille. Tässä siis pari sanaa teille, HSL, VR ja Matkahuolto:

HSL, sinun opiskelijalipustasi luopuminen sattuu kaikkein eniten. Metro kuljetti minut turvallisesti Ruoholahteen fuksiratikan jatkoilta. Bussi 18 oli aina pari minuuttia liian aikaisin Muusantorilla, mutta sillä pääsi Kamppiin asti. Nyt raitiovaunu 10 tuo minut Lasipalatsille joka aamu. Tampereen joukkoliikennekin oli hyvä, mutta ei mitään sinuun verrattuna.

Löysimme jokin aika sitten toisemme uudestaan ja nyt huomaan sinun vaativan minulta liikoja. Joudun luopumaan opiskelijaeduistasi jo kuun lopulla, ennen muuta julkista liikennettä ja aivan liian aikaisin. Ehkä kaupunkipyörät helpottavat ensihätään, mutta nekään eivät voi korvata sinua lopullisesti. Aion palata vielä takaisin talven tullen, silloin asiat eivät kuitenkaan ole enää niin kuin ennen. Kun lippusi hinta kaksinkertaistuu, myös kärttyiset ja töyssyisesti ajavat bussikuskisi ärsyttävät kaksin verroin.

VR, olet ollut (suhteellisen) luotettava ja (melko) mukava kumppani pitkillä matkoilla. Olet (yleensä) mainettasi parempi ja junasi ovat useammin aikataulussa kuin myöhässä. Onnibussissakin on helpompi työskennellä kuin työskentelyhytissäsi, mutta ainakaan matka ei kestä yhtä kauan.

Asemalaiturisi ovat aina olleet minulle hyvästien ja jälleennäkemisten tienoita. Pian viisi vuotta sitten kuljetit minut Ouluun tapaamaan erästä hymyileväistä arkkitehtuurin ylioppilasta, jolla on joskus tapana kompastella suojatien valkoisiin raitoihin. Hänen kanssaan olen siitä lähtien tehnyt yhteistä matkaa ja siksi olen ollut valmis antamaan sinullekin paljon anteeksi. En ole esimerkiksi muistellut kovin usein sitä kertaa, kun allergiahytissä matkustanut kissa tukki hengitystieni.*

Mutta nyt lippujesi hinnat tuplaantuvat! En halua ajatella, kuinka paljon olen juniisi rahojani tuhlannut, näinkö siitä minua kiität? Surullisin mielin joudun tästä eteenpäin välttelemään sinua. Ainakin niin pitkään, kuin mukavuudenhaluni sen sallii.

Ja matkahuolto, kiitos tyhjästä. Ne harvat kerrat, kun en käyttänyt Onnibussia, nettitarjouksesikin olivat halvempia kuin opiskelijalippusi.

Blogissa ilmestyy syksyn aikana kolmiosainen muistokirjoitusten sarja eduille, jotka kirjoittaja menettää opiskelijakortin vanhentuessa 30.9. Lue ensimmäinen, YTHS:lle omistettu teksti täältä.

* Vai onko allergiahyttien tarkoitus sittenkin juuri siedätyshoito?