”Fake news” – varhaisten tekstien väärennökset kiinnostavat mediaa

Kuolleenmeren alueelta löydetyt kirjakääröt ovat elintärkeä osa raamatun- ja varhaisen juutalaisuuden tutkimusta. Vaikka iso osa löydetyistä teksteistä on julkaistu ja vapaasti jokaisen aiheesta kiinnostuneen saatavilla, osa fragmenteista on päätynyt niiden erikoisen löytöhistorian seurauksena yksityisille tahoille. Viimeisen viidentoista vuoden aikana fragmentteja on myyty erityisen suuri määrä, yhteensä 75 kappaletta. Merkittävä osa niistä on paljastunut väärennöksiksi.

Väärennettyjä tekstifragmentteja käsiteltiin laajasti raamatuntutkijoiden pari päivää sitten päättyneessä jättikonferenssissa Bostonissa ja sitä ennen Berliinissä, mutta aihe kiinnostaa myös tutkijayhteisön ulkopuolella. Kuolleenmeren kirjakääröjen väärennöksiin tarttuivat viime viikon aikana ainakin CNN, Guardian ja VICE.

Osaltaan väärennösten yleistyminen johtunee siitä, että tekstifragmenteille on syntynyt uutta kysyntää eritoten Yhdysvaltoihin. Varakkaat konservatiivit, kuten teksasilainen evankelikaali-miljoonäri Steve Green, ovat kiinnostuneet niistä uskonnollisista syistä. Ei siis kovin yllättävää, että juuri Raamatun kaanoniin sisältyviä tekstejä on pulpahtanut esiin huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Greenen projektina syntynyt ja useiden uutisten keskiöön päätynyt Museum of the Bible hankki kokoelmiinsa 13 alkuperältään tuntematonta fragmenttia, joiden aitous ja alkuperä on nyt asetettu kyseenalaiseksi.

Kuva: Wikimedia

Väärennetyt tekstit kiinnostavat myös muissa yhteyksissä. American Academy of Religion palkitsi viime viikolla toimittaja ja kirjailija Ariel Sabarin syväluotaavasta uskontojournalismistaan. Yksi Smithsonian Magazineen ja Atlanticiin kirjoittaneen Sabarin tunnetuimmista artikkeleista liittyy koptinkieliseen tekstifragmenttiin, joka mainitsee Jeesuksen ja tämän vaimon. Professori Karen L. Kingin julkisuuteen tuoman fragmentin aitoutta epäiltiin välittömästi, mutta vasta Sabarin tekemä selvitystyö paljasti sen lopullisesti väärennökseksi. Artikkeli on kuin mysteeristä toiseen etenevä jännityskertomus, siihen kannattaa ehdottomasti tutustua ajan kanssa (podcastien ystäville tarjolla myös kuunneltava versio). Suomenkielinen tiivistelmän pääse lukemaan tämän jutun loppupuolelta.

Ja ovathan väärennökset kiinnostavia. Raamatuntutkimuksen kentässä vain uudet tekstilöydöt ylittävät niiden ohella uutiskynnyksen säännöllisesti. Yhteydet uuteen raamattumuseoon ja Amerikan konservatiivikristittyihin tekevät Kuolleen meren kirjakääröjen fragmenteista erityisen mielenkiintoisia. ”Jeesuksen vaimon evankeliumin” tapauksessa puolestaan jo itse fragmentti oli herkullinen aihe – oliko Jeesuksella sittenkin salattu perhe Da Vinci -koodin tapaan?

Monelta jäi huomaamatta, että vaikka Jeesuksen vaimon mainitseva fragmentti olisikin todettu aidoksi, ei se olisi kovinkaan hyvä argumentti Nasaretilaisen avioelämän puolesta; tekstit kertovat enemmän niiden kirjoittajan ajatuksista kuin maailmoista, joita ne kuvaavat (tässä tapauksessa päähenkilön elämän ja tekstin kirjoittamisen välissä olisi ollut arviolta kolmesataa vuota). Tästä puolesta mediakaan ei ollut kovin kiinnostunut.

Sääli, sillä siinä mihin toimittajan mielenkiinto päättyy, tutkijan työ vasta alkaa. Tekstifragmentti, jonka löytöpaikka ja -aika sekä löytöä seuraavat vaiheet ovat selvillä, on lähtökohta, ei lopputulos. Jo pelkästään materiaalin tasolla fragmenttia voi analysoida monipuolisesti. Esimerkiksi Kuolleenmeren kirjakääröjen pienimmistäkin yksityiskohdista (rei’istä, marginaaleista ja niin edelleen) on materiaalisen rekonstruktion avulla pystytty tekemään havaintoja, jotka auttavat selkeämmän kokonaiskuvan muodostamisessa teksteistä. Varsinainen tekstianalyysi vie tietomme vielä aivan uusille tasoille.

Toimittajat voisivat useammin kiinnostua niistäkin.

Kysely

Viikkokatsauksia, joissa kirjoitan omakohtaisesti kuluneen viikon tapahtumista, luetaan keskimäärin vähemmän kuin muita blogin tekstejä. Haluaisin tässä kohtaa kysyä mielipidettäsi niistä. Äänestää voit anonyymisti ja tämän viikon ajan. Myös kommentit ovat kyselyssä auki, kuulisin mielelläni ajatuksiasi asiasta myös niiden muodossa!

[polldaddy poll=9879017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *