Kiitoskirjoitus naistenpäivänä

Antiikin- ja raamatuntutkijoiden Twitterissä on parhaillaan menossa keskusteluketju, jossa osallistujat kertovat uraansa vaikuttaneista naismentoreista. Olen hieman arka vastamaan sellaisiin, mutta kommentteja lukiessa päätin itsekin kiittää julkisesti ja nimeltä heitä (teitä, jos satutte tämän lukemaan), joilla on ollut minulle aloittelevana tutkijana suuri merkitys. Tällä kirjoituksella liityn pyrkimykseen tehdä naisia näkyvämmäksi akatemiassa.

FM Maria Lappalainen opetti minulle saksaa lukiossa. Marian innostus kieliä kohtaan oli tarttuvaa ja opetustyyli innostava, hauska ja ryhmähenkeä luova. Luokkatilan ulkopuolella Maria organisoi ryhmällemme matkan Keski-Eurooppaan rahankeräyksineen. Lyhyen saksan opiskelijoista muodostui minulle lukion tärkein kaveriporukka, jota on ollut ilo tavata valmistumisen jälkeenkin. Opettajallamme oli siihen suuri vaikutus. Ennen kaikkea Maria herätti kiinnostukseni kieliin ja teki klassisten kielten opiskelusta yliopistossa hauskaa ja mielenkiintoista, mikä helpotti eksegetiikan pariin suuntautumista. Kiitos inspiroivasta opetuksesta!

Professori Jutta Jokiranta opetti eksegetiikan kivijalkakurssia toisena, proseminaaria kolmantena ja graduseminaaria neljäntenä ja viidentenä opiskeluvuotenani. Jutta on myös kirjoittanut sosiaalisen identiteetin näkökulmasta raamatuntutkimuksessa suomenkielisen artikkelin, johon palaan uudelleen ja uudelleen. Erityisen kiitollinen olen siitä, että Jutalta sain tarkkoja kommentteja lähes valmiiseen graduuni vain muutamaa päivää ennen palautusta ja elintärkeät lausunnot, kun hain väitöskirjatyötä varten apurahoja ja nykyistä työpaikkaani. Kiitos palautteesta, avusta ja mielenkiintoisen aiheen pariin ohjaamisesta!

MMM, jalostusagronomi Lea Mikkola toimi pienryhmäni mentorina yliopistolla, kun olin hakeutumassa jatko-opintoihin. Keskustelimme ryhmätapaamisissa Lean johdolla mm. apurahojen hakemisesta ja ajankäytöstä sekä tieteen yleistajuistamisesta ja verkostoitumisesta. Mentorointi rohkaisi pyrkimään jatko-opintoihin ja antoi välineitä akateemisen uran tavoitteluun. Lisäksi Lea kommentoi sekä ensimmäistä hakemustani kansainväliseen tieteelliseen konferenssiin että näitä (usein aika raskassävytteisiä) blogikirjoituksiani kannustavaan sävyyn. Kiitos neuvoista ja rohkaisusta!

TT Nina Nikki on kirjoittanut sosiaalisen identiteetin näkökulmaa hyödyntävän väitöskirjan, jonka tarkkanäköisyyttä en osaa olla ihailematta. Brillin hiljattain julkaisemasta tutkimuksesta oli valtavasti apua, kun painiskelin gradun kanssa. Sittemmin minulla on ollut ilo työskennellä Ninan kanssa samassa tutkimusprojektissa, tehdä yhdessä kirjapodcastia, opettaa kurssilla ja kirjoittaa ensimmäistä tieteellistä julkaisuani. Olen oppinut Ninalta valtavasti ja kehittynyt tutkijana hänen ansiostaan. Kaikessa vuorovaikutuksessamme olen myös tullut kohdelluksi kollegana ja vertaisena, mikä tuntuu sekä hämmentävältä että todella tärkeältä tässä usein aika yksinäisessä laitoksessa. Kiitos kollegiaalisuudesta ja ystävyydestä!

Kiitos, ja hyvää naistenpäivää.