E-aineistojen käyttö verkkokursseilla

Tiivistelmä Kaisa-kirjaston informaatikko Päivi Helmisen pitämästä perehdytyksestä 6.11.2013. Esimerkiksi kun oikea e-aineisto on löytynyt kirjaston sivuilta voi siihen tehdä linkin vain muuntamalla linkki etäkäyttölinkiksi. Lisätietoja  tiivistelmästä.

e-kirja_kirjasto_250

E-kurssikirjat

Useimmat ulkomaiset e-kurssikirjat (n. 500 kpl nimikkeitä) on tarjolla Dawsonera -palvelun kautta. Näiden kirjojen lukuoikeuksia on hankittu n. 400 crediittiä/e-kirja, mikä tarkoittaa, että yhtä kirjaa voi lukea 400 opiskelijaa yhden vuorokauden (24 h) ajan.

Parhaiten kotimaisia e-kirjoja on Ellibs -palvelussa. Ellibs kirjojen laina-aika on 1 tai 7 vuorokautta. Lukeminen edellyttää Adobe Digital Editions ohjelman lataamista ensin käytettävälle lukulaitteelle. Ellibsin e-kirjojen lainausmäärä on rajoitettu. Tyypillisesti Ellibsin e-kirjoja on lainattavaksi vain 1-3.
Dawsoneran ja Ellibsin valikoima löytyy Nelli portaalista

Kirjaston e-kirjojen käyttötavat ja tunnistautuminen

1. Avoimesti selattavat e-kirjat
  2. e-kirjat, joita voi lukea kun lukulaite on yliopiston verkkossa
  3. e-kirjat, joiden lukeminen vaatii tunnistautumisen eli kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksella
  4. e-kirjat jotka vaativat yliopiston verkkoon kirjautumisen lisäksi kirjastokortin numeron syöttämisen palveluun ( esim. Ellibs).

Aineiston kopioiminen tai skannaaminen verkkokurssille ja jakelu sitä kautta
Yliopiston kirjaston kautta lainattavasta e-aineistosta voi kopioida ja jakaa kurssilla korkeintaan 10 % sisällöstä. Jokaisella kustantajalla ja jakelijalla on omat aineistokohtaiset käyttöehdot, mutta tämä saatiin nyrkkisääntönä. Tarkat käyttöehdot löytyvät kirjan kustantajan (i) kuvakkeen alta.
esim. Dawsoneran käyttöehdot

Jos e-aineisto on muualta kuin yliopiston kirjastosta (verkkosivustoilta tai skannattu kirjasta), niin Kopioston Digiluvalla siitä voi käyttää max. 20 sivun verran. Verkkosivustoissa voi olla omia käyttöehtoja. Lähde on aina mainittava. Aineistot on leimattava tai raportoitava Kopioston leimauspalvelussa.

Verkkolehdet ja artikkelit
Löytyvät Nelli portaalin kautta. Tarkennettu artikkelihaku.

Linkittäminen e-aineistoihin
Jos teet linkkejä, niin testaa niiden toimivuus opiskelijana ja yliopiston verkon ulkopuolelta. Koska eri aineistot vaativat erilaista tunnistautumista, niin opiskelijan on  itse annettava eri vaiheissa tuleviin pop-up ikkunoihin omat käyttölupatietonsa ja kirjastokortin numeronsa. Opiskelijoiden käyttö on tyypillisesti etä-käyttöä yliopiston verkon ulkopuolelta.

Aineiston linkki on muunnettava etäkäyttölinkiksi – tavalliset linkit eivät toimi suoraan
Parhaiten toimiva linkki tehdään kopioimalla aineiston permalinkki ( jos tämä vain on näkyvissä)  tai kopoimalla linkki URL riviltä. Sen jälkeen linkki muunnetaan AINA Nelli portaalissa etäkäyttölinkiksi (toimenpide lisää linkin eteen pienen koodin). Skrollaa aukeavan sivun loppuun niin löydät muuntotyökalun. Ellibs kirjoihin EI voi tehdä etäkäyttölinkkejä.Kirjaston etäkäyttö ohjeet.

Linkin sijasta voi olla parempi ohjeistaa opiskelijat itse hakemaan aineistoja kertomalla hakupolun ja aineiston tarkat viitetiedot. Opintokokonaisuuden edetessä suoria linkkejä voisi oppimateriaalissa vähentää ja piilo-opetussuunnitelmana voisi olla kirjaston käytön opettelu etsimällä itse tarvittavia e-aineistoja, lehtiä ja kirjoja.

Lukulaitteet ja ohjelmistot
e-aineistoja voi ladata ja lukea erilaisilla tableteillä, kännyköillä ja kannettavilla tietokoneilla. Niissä on erilaisia käyttöjärjestelmiä (OS, Android, Windows), selaimia (Chrome, SAfari, IE, Firefox) ja lukuohjelmia (Adobe, Bluefire jne). e-aineistojen maailma on vasta kehittymässä, eikä yhtenäisiä standardeja vielä ole. Jokainen joutuu siis selvittämään oman laitekokoonpanonsa käytön. Käyttökelpoiset ohjeet on pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen sivuilla. Kaisa kirjasto päivittää pdf-ohjettaan.

Adobe Digital Editions lukuohjelma
Esim. Ellibs e-kirjat vaativat  Adobe Digital Editions lukuohjelman, joka pitää ensin ladata koneelle. Ohjelman saa ladattua  yliopiston ohjelmistopalvelusta yliopiston koneellesi. Tämä onnistuu, kun olet kirjautuneena yliopiston verkkoon tämän kuvitetun ohjeen avulla.

Kirjaston järjestämät avoimet koulutukset

Päivi Helmisen kalvot, e-aineisto