Internet sovellukset ja sosiaalisen median vimpaimet opettajan työkaluiksi

Sosiaalisen median käsite liittyy internetin vuorovaikutteisiin ryhmätyö- ja julkaisujärjestelmiin. Tyypillistä sosiaalisen median järjestelmille on, että osallistujat voivat tuottaa sisältöjä, muokata niitä, kommentoida, keskustella, jakaa aineistoja ja verkottua keskenään. Opettajat ja oppilaitokset ovat oivaltaneet sosiaalisen median hyödyt oppimiselle ja alkaneet käyttää niitä opetuksessaan.

social_media_0¨_lepitak_pNimensä mukaisesti näitä verkostoituneita toimintatapoja käytetään yhteisöllisesti, ryhmissä ja verkon välityksellä. Kehitys on nopeaa, eikä mahdollisuuksien kirjossa ole helppo pysyä mukana. Verkkosovellusten käyttö edellyttää myös päivitettyä, uudehkoa tietokonetta. Sovellusten käyttö tehostuu älykännyköiden mahdollistamalla mobiilikäytöllä.

Miten opettaja voi pysyä ajantasalla ja perehtyä sosiaaliseen mediaan ensin itse ja ottaa sitä pikkuhiljaa käyttöön? Tässä jotain linkkejä, joiden avulla pääset eteenpäin.

Blogissa sana on vapaa, eli esittelemme jatkossa vimpaimia ja otamme vastaan aiheita lukijoilta.

Ota selvää ja mieti opetuskäyttöä:
Esim. Itä-Suomen yliopistossa on koottu erinomainen sivusto sosiaalisen median hyvistä opetuskäytännöistä. Opetushallituksen sivuilla on ajantasainen sivusto samasta asiasta.

Verkostoidu itse:
Alan kehittäjät ovat verkostoituneet Sosiaalinen Media Opetuksen tukena -verkostoon, jolla on kattavat yhteisösivut (SOMETU).

Ota käyttöön ja kokeile sovelluksia:
Aalto yliopiston sivuille on koottu esimerkkejä ja linkkejä verkon sovelluksista ja luokiteltu ne käyttötarkoituksen mukaan.

Verkko-opetuksen trendeistä tehdään joka vuosi erilaisia listoja, siitä mitkä sovellukset nousevat, mitkä kuolevat ja mitä uutta on kehitteillä ? Pidä näitä silmällä…

Lue uutisia ja muiden blogeja:
Kerää verkkosyötteiden (RSS-feed) avulla kiinnostavimmista koti- ja ulkomaisista  lähteistä verkkouutiset selaimesi syötteenlukijaan ja helpota ajankohtaisten asioiden seuraamista. Google Reader lakkautettiin, mutta sen voi korvata vaikka Feedly palvelulla. Lisätietoja syötteistä…

Perehdy ja kouluttaudu:
Osallistu sosiaalisen median työpajoihin ja koulutuksiin, joita on tarjolla jatkuvasti myös verkkovälitteisesti. Kerää ideoita muilta ja kokeile itse sosiaalisen median menetelmiä ja työkaluja rohkeasti. Tapahtumista on ajantasaista tietoa Sometu -verkoston etusivulla ja googlettamalla löytyy maksullisia koulutuksia.

Tapaa muita:
Osallistu seminaareihin, jossa opettajat, opiskelijat ja tutkijat kertovat omista kokemuksistaan ja näyttävät suuntaa sosiaalisen median mahdollisuuksille. Valtakunnallisia seminaareja ovat mm. ITK-päivät (HML), Verkkoja kokemassa (Turku), DLC-seminaari (HML), Konfabulaari ja Sulautuvan opetuksen seminaarit (HY), Peda-päivät jne.

Verkostoidu työpaikallasi:
Keskustele sosiaalisen median mahdollisuuksista kollegojeni ja oppilaitoksen tukiyksikön asiantuntijan kanssa. Etsitään yhdessä hyviä käytäntöjä, jotka johdattavat opiskelijat ymmärtävään oppimiseen. Kartuta omaa osaamistasi ja työyhteisön jäsenten osaamista. Ehdota työpajoja ja kokeiluja.
Tule mukaan keskustelemaan Avoimen yliopiston Yammer yhteisöpalvelun ryhmiin.

Vinkit mukaeltu Taina Rytkönen-Suontaustan listasta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *