Verkkokurssien kuvitusideoita

Visuaalisen suunnittelu työpaja16.1.2014

Työpajassa keskusteltiin, katsottiin esimerkkejä Moodle kursseilta ja nähtiin erilaisia tapoja lisätä kuvitusta verkkokursseille.työpajan etusivu

Verkkokurssin kuvituksen idea ja lisäarvo opiskelijalle voi olla esim. siinä, että kuvat:

• luovat tunnelmaa oppimisympäristöön (aihepiirin käsittely esim. vakava, innovatiivinen, raikas, akateeminen)
  • helpottaa muistamista ( mikä aihepiiri, teema, mittasuhde )
  • auttavat navigoinnissa (, jaksoilla eri kuvat, menun käyttö, värikoodit)
  • tukevat sisältöä (valokuva, piirros vai grafiikka )
  • kurssin “koristelu” ei useimmiten ole tarpeen vaan vie huomiota sisällöltä
  • animoituja kuvia harkiten ja huomioivärejä tulee välttää

Puhutaan kuvien kognitiivisesta tai affektiivisesta funktiosta. kts. lähde
WIKI-opisto: Kuvien käyttäminen verkko-opetusmateriaaleissa

Aiheita mm:

• Koko kurssin etusivun näkymän muokaaminen; värit, lohkot, fontit, otsikoiden koko ja paikka
  • Kuvien lisääminen  Lisää/Muokkaa kuvaa insert picture painikkeella mm. lohkoihin, osioihin, aktiviteetteihin, ohjeteksteihin jne. Moodlen oma ohje
  • Kuvan muokkaaminen verkkosivua varten kuvaeditorilla mm: kuvan rajaus, koko ja resoluutio. Kuvaeditoreista yksinkertaisin MS Paint löytyy jokaisen työpöydältä. Yliopiston ohjelmistojakelusta voi ladata Infranview ja Corel Paintshop ohjelmat tarkempaa työskentelyä varten.
  • Mistä kuvia? Millainen on hyvä kuva? Kuvapankit ja CC-lisensoidut kuvat
  • Kurssin etusivun siivoaminen kansioilla, sivuilla ja aineiston kokoamisella kirjaan.
  • Videoiden upottaminen sivuille

book iconTyöpajaa varten koottiin materiaalia Moodle kurssin muotoon. Voi käydä katsomassa sieltä esimerkkejä sekä vinkkejä. Avaa työpajan oppimateriaali kurssilla kirja kuvakkeesta. Näet samalla miten kirjaa voi käyttää.

Pyydä VOT tiimiä lisäämään sinut kurssille. Kurssilla on myös keskustelupalsta, johon voit laittaa omia ideoitasi jakoon.

Kuvitusideoita .ppt

Työryhmä: Ulla Jokila, Birgitta Kivinen, Päivi Leppänen, Markus Platan, Iina Remonen ja Susanna Pitkänen