Tuo päivittyvää sisältöä kurssillesi syötteillä (RSS-feed)

Uutissyöte on kätevä tapa seurata sellaisia sivuja, joihin tulee päivittyvää tietoa. Tällaista sisältöä ovat tyypillisesti uutiset, ajankohtaiset tapahtumat, blogikirjoitukset tai vaikkapa kirjaston uutuuskirjat. Syötteitä voi käyttää Moodlessa ja monissa muissakin ohjelmissa, kuten tässä blogissa. Artikkelissa avataan syötteen ideaa ja käyttömahdollisuuksia opetuksessa.

rss-icon-shadedTässä blogissa hyödynnetään syötteitä useilla tavoilla. Kun näet jollain sivulla oheisen kuvakkeen tai sanan RSS- niin sen sisältöä on mahdollista “tilata” tai siis siirtää verkkosivulta toiselle automaattisesti.

Blogin sivupalkissa olevaan lohkoon “Kuukauden vieras” tulee uutta sisältöä suoraan ko. henkilön blogista. Aina kun henkilö julkaisee uuden blogiartikkelin, niin tieto siitä päivittyy lohkoon uutena otsikkona. Se, miten paljon merkinnästä näkyy, on omista valinnoista kiinni. Samanlaisia tilauksia voi tehdä Moodlen kurssisivulle.

Sivun alalaidassa oleva “Häiriötiedotteet” päivittyy myös automaattisesti sitä mukaa kuin Tietotekniikkakeskus laittaa uuden tiedon omille sivuilleen.

Näistä sivuista on myös mahdollista tilata itselleen syöte sivun alalaidassa kohdasta “Tilaa merkintöjen RSS-syöte”. Syötteen koodi kopioidaan avautuvasta ikkunasta sen url-riviltä vaikka Moodle kurssille jonka jälkeen kurssin lohkossa näkyy aina uusi otsikko tai osa tekstistä automaattisesti, kun näillä sivuilla julkaistaan uusi artikkeli.

Käyttämällä syötteitä (rss-feed) Moodlessa voit saada dynaamisesti päivittyvää sisältöä kursseillesi.

Kokeile tämän blogin syötteen tilaamista Moodlen harjoituskurssillesi.

Käytännössä tämä on helpompaa kuin miltä se kuulostaa, kokeile rohkeasti !

  • Hae tämän sivun RSS-syöte klikkaamalla blogissamme kohtaa tilaa merkintöjen RSS-syöte (syöte on tämä: https://blogs.helsinki.fi/avoinverkkotuki/feed/ )
  • Laita muokkaustila päälle
  • Lisää uusi Lvalmis syöte sivullaOHKO: RSS-syötteet
  • Mene muokkaamaan uutta lohkoa sen siipiratas kuvakkeesta ( muokkaa)
  • HUOM: Lisää ensin Uusi syöte valittavissa olevien syötteiden luetteloon tässä RSS-lohkon muokkaustilassa
  • Tämän jälkeen mene uudestaan RSS-syöte lohkoon ja valitse juuri lisäämäsi syöte näytettäväksi lohkossa
  • Asetuksista voit valita kuinka monta otsikkoa lohkossa näytetään kerralla vai näytetäänkö esim. vain 1 uusi merkintä JA osa sen sisällöstä.
  • Lopputuloksena kurssillesi on lisätty lohko, joka on kuvan kaltainen.
  • Samalla periaatteella voit lisätä lohkoon minkä vaan syötteen, josta on kurssillasi iloa ja hyötyä.

Tarkemmat kuvitetut ohjeet. Ohje syötteen tilaamiseksi.

Pari esimerkkiä RSS- syötteiden käyttötavoista:

päivän kuvaPäivän kuva lohkoon tulee sisältöä National Geographicin sivulta, jossa julkaistaan aina päivän kuva. Kuva päivittyy siis kerran päivässä kurssille, kun asetuksissa on valittu: Näytä kuva.

Kaisa-kirjaston sivuilla on monta kohtaa joista saa syötteen, mutta kiinnostavalta vaikutta mahdollisuus räätälöidä artikkelihaku FeedNavigator palvelussa ja tilata sen jälkeen tämä syöte vaikka Moodleen.

Pidätkö itse opettajana tai tutkijana blogia? Tai ohjeistatko opiskelijoita pitämään esim. oppimispäiväkirjaa blogissa? Näitä merkintöjä ja sisältöjä voi siirtää kurssille syötteillä.

Eikä tässä vielä kaikki !

Moodlen eri aktiviteetteista on mahdollista generoida RSS-syötte. Valinta tapahtuu aktiviteetin asetuksista. Tämä mahdollistaa esim. sen että kurssin sisällä olevista keskusteluista nostetaan etusivun lohkoon uusimmat keskustelut tai etusivulla näkyvät uusimmat sanastooon tehdyt lisäykset jne.

Keskustelupalstan, sanaston jne. asetuksista voi valita RSS-syötteen.

rss-asetukset tehtävässä

Tarvittavat url linkin löydät klikkaamalla  ko. aktiviteetin omissa asetuksissa kohtaa “Tämän aktiviteetin syöte”. Silloin avautuu www-sivu jonka url osoitteesta löydät kopioitavan syötteen. kts. kuvat.

sanaston rss-syöte esim2

Lisätietoja HY:n  Moodle opettajan oppaasta.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *