Moodlen “Sanasto” taipuu moneksi

Sanasto on yllättävän taipuisa työkalu, jolle voisi olla nykyistä enemmän käyttöä verkkokursseilla. Sanaston avulla voi järjestää esim. käsitteitä kategorioihin ja aakkosiin. Artikkelissa on selitetty sanaston yleisperiaate ja sen käyttömahdollisuksia.sanaston näkymä2

Sanastossa voi esittää aiheeseen liittyviä käsitteitä tai muuta aineistoa ja materiaalia. Sanasto lisätään kohdasta “lisää aktiviteetti tai aineisto”. Yllä esimerkki siitä miltä sanasto voi näyttää. Kokeile sanaston käyttöä omalla harjoituskurssillasi.

Kuka voi lisätä materiaalia?  Opettajan lisäksi opiskelijat (asetukset)
Kuka voi kommentoida tietueita ? Opettajan lisäksi opiskelijat (asetukset)
Kuka voi arvioida tietueita? Opettajan lisäksi opiskelijat (asetukset:oikeudet)

Sanastossa olevia merkintöjä voi selata ja hakea monella tavalla:

• Aakkosissa
  • Avainsanoilla
  • Kategorioiden mukaan ( yläkäsite vaikkapa Suomen presidentit)

Sen miltä sanasto näyttää (näkymän) voi valita erilaisista vaihtoehdoista. Jos  kurssilla olevassa sanastossa on paljon tietueita, sen voi järjestää hakemiston näköiseksi. Toinen mahdollisuus on Kysymys- Vastaus alue (FAQ).

Mihin sanastoa voisi käyttää?
Siinä voi esitellä ilmeisimmän käyttötarkoituksen eli käsitteistön lisäksi vaikka ko. aiheen historiaan liittyviä merkkihenkilöitä, teorioita, taideteoksia eri aikakausilta tai valokuvia sienistä.  FAQ muoto mahdollistaa sen, että otsikko on kysymys ja tekstiosa vastaus siihen.

Jos opiskelijoiden sallitaan lisätä tietueita, kommentoida niitä ja muokata jo olemassa olevia merkintöjä niin kurssin käsitteistöä voi koota Wikipedian omaisesti.

Sanaston avulla voi kerätä vaikka yhteistä lähdeluetteloa tai linkkilistaa.

Sanaston voi kopioida/tuoda kurssilta toiselle, joten sitä voi kartuttaa ajan kanssa.

Erikoistapauksia eli käsitteiden näkyminen lohkoissa:

Sanastosta voi sallia RSS-syötteen, jolloin siitä voi nostaa etusivun tekstilohkoon aina uusimmat lisäykset.

sanaston rss-syöte esimsanaston rss-lohko

Sanastoa varten on myös oma erityinen lohko, “Satunnainen hakusana sanastosta”. Sen avulla voi nostaa sanaston tietueita esille muutenkin kuin satunnaisesti eli aakkosissa tai viimeksi muokatun merkinnän mukaan. Lohkon asetuksissa voi säätää kuinka usein lohkon sisältö muuttuu. Lohkon otsikon voi muuttaa.

käsitteet tutuksi

Kurssin tekstissä esiintyvän käsitteen voi automaattisesti linkittää sanastoon:

Ensin sallitaan automaatinen linkitys sanaston asetuksissa. Sen jälkeen kunkin tietueen asetuksiin ilmestyy mahdollisuus valita linkitetäänkö käsite automaattisesti tekstiin.

Esimerkki:
Sanastossa on selitetty käsite “resoluutio” ja tämän tietueen asetuksissa on mahdollistettu sen automaattinen linkitys teksiin. Jos tekstissä esiintyy sana resoluutio, niin sana on alleviivattu ja kun hiiren vie sen päälle ilmestyy  ? – merkki. Kun sanaa klikkaa, niin se vie käyttäjän suoraan sanaston selitykseen käsitteestä resoluutio. kts. kuva.

rsoluutio

Sanaston voi tulostaa itselleen tulostimen kuvakkeesta. tulostus

HY Moodle opettajan oppaan ohjeet

Moodle. org englanninkieliset ohjeet: Using Glossary