Videotallenteen teko ja käyttö oppimateriaalina

Mitä opettajan tulisi ottaa huomioon tallenteen teossa?
verkkopedagogiikan asiantuntija Raimo Parikka

Avoimen Verkot ! verkko-opetuksen seminaarissa 5.2.2014 pidetyn esityksen yhteenveto.

Raimo Parikan teesit:

• Useimmiten riittää, että luennosta on saatavilla äänitallenne. Äänitallenteet ovat säilyttäneet käyttökelpoisuutensa vaikka teknologia on kehittynyt ja päivittynyt. Yksinkertaisimmillaan luento tallennetaan nauhurilla, joka tuottaa suoraan MP3 tiedostoja. Raimo ennusti äänitteiden ja PodCastien uutta tulemista.
  • Aihepiiristä ja esitystavasta riippuen seuraavaksi käyttökelpoisin muoto on tallenne, jossa kalvoihin on tahdistettu luennoitsijan ääni. Tähän tarkoitukseen sopii mm. Adobe Presenter tai Adobe Connect ohjelmisto. Verkosta on saatavilla myös ilmaisohjelmia tähän tarkoitukseen.
  • Yliopiston videopalvelut ovat täydentymässä luentosaleista nauhoitettavien luentojen osalta. Käytettävä ohjelmisto on Opencast Matterhorn. Luentotallennus Helsingin yliopistolla.
  • Uusimpana palveluna keväällä otetaan käyttöön Aleksandrian videostudio, joka toimii itsepalvelu periaatteella. Studiossa voi nauhoittaa luentoja ja asiantuntijahaastatteluita tms. materiaalia, joka julkaistaan suoraan UniTube palveluun. Nauhoituksia ei voi editoida, joten luennon pitäisi onnistua “yhdellä otolla”. UniTuben ja Studion käyttöohjeita.

Videon käyttö opetuksessa: Sari Koski-Kotiranta haastattelee Eeva Pyörälää, Kirsti Lonkaa ja Kimmo Vehkalahtea, julkaistu UniTubessa 17.1.2014

• Yliopiston on ulkoistanut videokuvauksen ja verkkovideoiden teon Unigrafialle. Laitoksilla on vaihtelevasti omaa osaamista videoiden tekoon. Opetusvideon tekeminen vaatii ammattitaitoa, suunnittelua ja työllistää erityisesti jälkikäsittelyn elii videoeditoinnin ja julkaisun osalta. Unigrafian palvelut.
  • Itsetehdyissä videoissa hankaluutena on usemmiten valaistuksen säätö ja vaihtelu tilanteesta toiseen sekä äänityksen epätasaisuus. Kiinteän mikrofonin sijaan tarvittaisiin langaton mikrofoni esiintyjän lähellä.

Esityksen perusteella käytiin keskustelua videotallenteista:

• luentotallenne mahdollistaa luennon kertaamisen opiskelijoille
  • erikseen tehty asiantuntijan videotallenne mahdollistaa opiskelun etänä
  • tallenne mahdollistaa ns. Flipped Classroom tyyppisen tilanteen, jossa lähiopetuksessa voidaan edetä ennakkoon katsotun materiaalin perusteella.
  • tallenteet tuovat esteettömyyttä ja joustoa opiskeluun
  • kiinnostavimmat tallenteet eivät ole puhuvia päitä vaan esim. dialogeja, haastatteluita, toimintaperiaatteiden, historian tms. esittelyitä
  • verkossa on paljon valmista opetusmateriaalia videon muodossa
  • ohjevideoita on helpohko tehdä erilaisilla kuvankaappaus ohjelmilla, video screen capture
  • videotallenteiden  käyttöä voisi lisätä, niiden kestoa lyhentää ja sisältöä tiivistää

Studia Generalian luentotallenteet

Avoimen yliopiston videokanava YouTubessa

Esimerkki Avoimen omasta tuotannosta, “Opitaan yhdessä” kampanjan materiaalia.

16 thoughts on “Videotallenteen teko ja käyttö oppimateriaalina

1. Heaven

Does anyone know what happened to Dime Piece LA celebrity streetwear brand? I am unable to check out on Dimepiecela site. I’ve read in Vogue that the brand was acquired by a UK hedge fund for $50m. I have just bought the Dimepiece Fire & Desire Case Mate Tough Phone Cases from Ebay and totally love it xox

2. Vapor Trail E-Cigs

I run a vape shop directory and we have had a listing from a vape shop in the United States that likewise sells CBD products. A Month afterwards, PayPal has written to use to claim that our account has been limited and have requested us to remove PayPal as a payment solution from our vape store directory. We do not retail CBD product lines like CBD oil. We merely provide marketing and advertising services to CBD companies. I have visited Holland & Barrett– the UK’s Top Health Retail store and if you take a good peek, you will see that they offer for sale a somewhat wide-ranging series of CBD product lines, primarily CBD oil and they also happen to take PayPal as a payment solution. It appears that PayPal is administering double standards to different companies. Due to this constraint, I can no longer take PayPal on my CBD-related site. This has restrained my payment possibilities and now, I am greatly reliant on Cryptocurrency payments and direct bank transfers. I have consulted a solicitor from a Magic Circle law office in The city of london and they said that what PayPal is undertaking is totally against the law and inequitable as it ought to be applying an uniform criterion to all companies. I am yet to consult with a different legal representative from a US law office in The city of london to see what PayPal’s legal position is in the United States. Meanwhile, I would be highly appreciative if anybody here at targetdomain could provide me with substitute payment processors/merchants that work with CBD companies.

3. black kush

Does anyone know whether I can purchase Just Delta 8 Gummies (justdeltastore.com) at Mountain Fog Vapor, 231 Luther Palmer Rd, Cleveland, GA, 30528?

4. creamer and kratom

Does anybody know if I can buy JUSTKRATOM Red Bali Kratom Powder (justkratomstore.com) at Balboa Vape, 2410 1/2 Newport Blvd, Newport Beach, CA, 92663?