Mobiilioppiminen ja mobiiliopettaminen – lisää haasteita 2015

Uusi Vuosi 2015 pyörähtää kohta käyntiin – olemmeko valmiita ?

” 2015 tabletteja myydään maailmalla enemmän kuin PC:tä ja kannettavia tietokoneita yhteensä”.

Avoimen yliopiston verkko-opetuksen tuki seuraa, pilotoi ja tukee mobiilioppimista tehostetusti ensi vuonna, koska näyttää siltä että kriittiset massat ovat jo siirtyneet tablet laitteiden käyttäjiksi. Myös yliopiston verkkosivu-uudistus on edennyt mobiililaitteiden ehdoilla, eli responsiivinen teema ja sivusuunnitttelu on jo tätä päivää.

Verkko-opetuksen tuki saa enenevässä määrin kyselyitä opiskelijoilta, siitä miten he pääsevät kirjautumaan Moodleen tai osallistumaan verkkoluennolle erilaisilla tableteilla ja alykännyköillä. Myös opettajat ovat ottamassa innokkaasti käyttöön esim. Presemon kaltaisia verkkotyökaluja, joihin opiskelijoita pyydetään kirjautumaan älykännyköillä.

tabletti1Pari linkkiä, joissa on kootua tietoa mobiililaiteiden opetuskäytöstä:

Mobiilioppas no:2 – katso ja hämmästy! Oppaan saa ladattua myös e-kirjana.

Mobiilioppimisen verkosto – verkosto järjestäytyy uudestaan v. 2015, mutta jatkaa toimintaansa. Verkostolla on oma LinkedIn-ryhmä.

Mobiilisti – blogi täynnä asiaa

Aika usein vaikuttaa siltä, että tablet-laitteiden ja älykännyköiden käyttäjät eivät ihan tarkkaan tiedä millaiset laitteet ja ohjelmistot heillä on käytössään. Joten tukitehtävissä yritämme ensin selvittää mistä on kysymys.

• Mikä laite?
  • Käyttöjärjestelmä?
  • Selain?
  • Tarvittavat Appsit?
  • Apps-kauppa?

Yleisiä laitekokoonpanoja ovat:

Apple
iPad- tai iPhone-laite, joissa on Apple-käyttöjärjestelmä ja Safari-selain. Käyttöön tarvittavat sovellukset saa ladattua AppStoresta. Apple-laitteet toimivat Apple-palveluiden kanssa. Tablettilaitteista iPadit ovat yleistyneet opetuksessa nopeimmiten ja niille onkin saatavissa paljon sovelluksia.

Lääketieteellinen tiedekunnassa kaikki uudet opiskelijat saavat käyttöönsä iPadit, joten siellä on meneillään kokeiluja ja tutkimuksia mobiililaitteiden opetuskäytöstä. Erinomaisia esityksiä kuultiin Mobiilisti Meikussa seminaarissa 4.12.2014.

Meilahdessa opiskelijoiden vertaistutorointi ja muut tukitoimet ovat auttaneet opiskelijat laitteiden käytössä nopeasti alkuun, jonka jälkeen on löydetty tapoja rikastuttaa opetusta  uusilla mahdollisuuksilla. Virtuaalimikroskopia on mm. mullistanut mikroskopoinnin opetuksen.

Android
esim. Samsungin tai Sonyn tabletit ja puhelimet puolestaan toimivat Android käyttöjärjestelmillä, joissa yleisesti on Google Chrome -selain. Android-laitteiden käyttöön tarvittavat sovellukset saa GooglePlay-kaupasta. Laitteet ovat parhaiten synkronoitavissa kaikkiin Googlen palveluihin.

Windows
Windows 8 käyttöjärjestelmä on suunniteltu kosketusnäytöille ja sen
mukana tulee mm. verkkotallennustila OneDrive sekä Microsoftin tuoteperhe eli töistä tutut Office ohjelmistot. Sovelluksia ladataan tai ostetaan Windows kaupasta. Windows käyttöjärjestelmälle on useita tablet laitteita (HP, Asus) ja puhelimia (Lumia).

Linux
Toimii yskähdellen AC:n kanssa, vaatii käyttäjältä hieman näppäryyttä asentaa Add-in itse.

Selain
Yleinen havainto on, että selaimista Firefox- toimii parhaiten yliopiston käyttämien oppimisympäristöjen kanssa.

Moodlen mobiilikäyttö
Opetusteknologiakeskus on loppuvuodesta julkaissut omat ohjeensa. Perussanoma on se, että Moodlea käytetään toistaiseksi selaimella (tarjolla olevat Appsit eivät toimi) ja kurssisivut mukautuvat kulloiseenkin päätelaitteeseen vaihtelevasti.

Meilahden kampuksen iPad hankeessa on kokeiltu mm. Moodletenttiin vastaamista iPadeille.

Adobe Connectin mobiilikäyttö
AC:ta voi käyttää tietyin rajoituksin iPhonessa, iPadissa ja Androidilla. Adoben käyttö edellyttää että laite tukee Flashia ja sallii asentaa Add-in softan session alussa. Mobiilikäyttö vaatii Adobe Connect Mobile eli sovellusohjelman (Apps) asentamista, ohjelma on ilmainen. Huomaa, että  Appsia ei ole saatavissa Windows Phone käyttöjärjestelmälle. Sensijaan Windows 7,8,9 tabletissa AC:ta voi käyttää selaimen kautta. Tietotekniikakeskuksen ohjeet löytyvät AC:n tukisivustolta.

Adoben tukisivu erilaisille selaimille ja käyttöjärjestelmille

Eli samalla kun laitekirjo laajenee, vastuu niiden käytöstä siirtyy yhä enemmän käyttäjälle itselleen. Tukihenkilöiden tai opettajien on liki mahdoton pysyä täysin ajantasalla kaikista viimeisimmistä versioista. BYOD (Bring Your Own Device) ajattelu yleistyy, eivätkä oppilaitokset tarjoa enää keskitetysti laitteita oppilaiden käyttöön. esim. peruskouluissa yleistyy malli, että yhteisesti hankitaan vain tietty määrä laitteita, jotta ne joilla, ei ole omaa voivat myös osallistua opetukseen.

Tilastoa ja tietoja tablet laitteiden käytöstä

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta !