Virtuaalinen osaamismerkki – Open Badge

Learn_Moodle_participant_2015_11_Jan_2015_39267f7eOsaamismerkit ovat uusi tapa tehdä hankittua osaamista näkyväksi. Osaamismerkit ovat leviämässä informaalista oppimisesta (harrastukset, vapaehtoistyö, itseopiskelu) formaaliin oppimiseen koulumaailmaan ja yliopistoihinkin. Esim. moodleen rakennetun verkkokurssin tai kokonaisen opintopolun sisään voi rakentaa tehtävät, joilla voi ansaita itselleen osaamismerkkejä. Osaamismerkki voidaan myöntää hakemuksesta kun sovitut näytöt on toimitettu merkin myöntäjälle tai se aktivoituu automaattisesti verkkokurssin aikana.

Osaamismerkki on kokonaisuus, johon kuuluu mm:

• merkin myöntäjä,organisaatio tai taho
  • merkin saamisen kriteerit ja kokonaisuus mihin se liittyy
  • merkin luominen, metatiedot ja lisääminen esim. moodlen MOOC alustalle suoritettavaksi
  • tarvittavan osaamisen osoittaminen osallistumalla koulutukseen, näyttökokeeseen, palauttamalla tehtäviä jne.
  • merkin myöntäminen (manuaalista, hakemuksesta tai automaattista)
  • merkin vastaanottaminen (linkki sähköpostilla, lisääminen moodlen profiiliin jne.)
  • merkin aktivoiminen  Mozilla Open Backback verkkopalvelussa
  • merkin jakaminen esim. FB, ePortfolio, LInkedIn

Osaamismerkkejä voidaan käyttää erilaisissa tarkoituksissa:
Osaamisen tai saavutuksen tunnistaminen/tunnustaminen – merkki ei ole itsessään arviointi vaan sen saa kun osaaminen on arvioitu. Linjakkaan arvioinnin periaatteet ja  opetuksen laatukriteereiden noudattaminen lisää merkin arvoa jne. (Rehak, Hickey, hastac 2013)

Osaamismerkkien saavuttaminen portaittain kumuloituvan arvioinnin kautta – merkin voi saavuttaa pienempien osatehtävien kautta. Asiantuntijat ja opettajat arvioivat tehtävät, osaamiselle on asetettu mitattavat tavoitteet jne. (Itoy, Hickey, hastac 2013)

Oppimisen motivoiminen osaamismerkkien avulla – osaamismerkkejä on käytetty lisäämään opiskelijoiden innostusta, sitoutuneisuutta ja kiinnostusta opiskeluun. Merkit voivat tuoda pelillisyyttä opiskeluun ja niitä voidaan myöntä vaikkapa ryhmälle. Saavutetuilla merkeillä voidaan osoittaa osaamista ulkopuolisille ja jakaa niitä jne. (Schenke, Tran, &  Hickey, hastac 2013)

Merkin mukana kulkevat metatiedot, OK-opintokeskus:

osaamismerkin-tiedot-banneri

Osaamismerkin myöntäminen ja aktivoiminen:

oppiminen-onlinekaavio

HY MOOC (mooc.helsinki.fi) osaamismerkkien käyttöönotto:

Kurssin asetuksissa otetaan käyttöön Edistymisen seuranta.
Kurssityökalut
kohdassa valitaan Hallinnoi Osaamismerkkejä
Muokataan asetukset ja lisätään osaamismerkin kuva.
Kun osaamismerkki on luotu ja sen kriteerit on valittu pitää vielä  aktivoida se käyttöön

Osaamismerkin voi joko myöntää manuaalisesti (opettaja tai rooli), saada kurssin hyväksytysti suoritettua tai saada tiettyjen tehtävien ja toimenpiteiden suorittamisen kautta kun Edistymisen seuranta on päällä.

Avoimen osaamismerkki_ Susannan putiikki

Moodlen ohjeet (engl.)

Youtube Video: A short story about Open Badges

Lisätietoja:

Mozilla Backpack

Open Badge Factory

Esimerkkejä:

OK-opintokeskus, Osaamismerkit järjestöissä

Oppiminen Online koulutus – OPH, OAMK,Omnia

Partiolaiset ottavat virtuaaliset osaamismerkit käyttöön 2016

Discendum järjestää maksuttoman Open Badges -seminaarin Helsingissä tiistaina 15.3.2016 klo 13-16.