Mikä kamera, mikki, piuha?

Vaihtoehtoja oppimateriaalin tekoon ja etäopetukseen

Ehdotuksia kuvaus- ja äänityskalustoa tarvitseville. Kyseessä on siis vain yksi esimerkki toimintamallista ja varusteista. Monia muitakin vaihtoehtoja varmasti on. Näkemykset ovat kirjoittajan omia, mutta perustuvat Avoimen yliopiston kokemuksiin. Pääasiassa käytämme laitteita Adobe Connectin (AC) kanssa.

Käyttötilanteita, joita etäopetuksessa yleisimmin on:

• oppimateriaalin teko ja tallentaminen mobiililaitteilla tai läppärillä
  • luento-opetuksen välittäminen
  • interaktiivinen etäopetus
  • seminaarit joissa on etäluennoitsijoita joiden alustukset välitetään saliin
  • osallistuminen verkkokokouksiin

Tässä yhteydessä ei käsitellä videokameroita tai editointiohjelmia. Niistä on jo paljon tietoa Opetusvideot sivustolla.

Laita sinäkin kokemuksiasi jakoon vaikkapa Yammerin verkko-opetus keskusteuryhmässä.

Paketointi käyttötarkoituksen mukaisiin kokonaisuuksiin
Yksi vaihtoehto on koota valmiita välinekasseja eri tarkoituksiin. Niitä voi sitten lainata kampukselta erikseen sovittavasti esim. vahtimestarilta. Välineet lainataan siis toimivina kokonaisuuksina eikä yksitellen. Vahtimestari ei anna käyttökoulutusta vaan säilyttää ja ojentaa kasseja jos näin sovitaan. Jokaisessa kassissa on käyttöohjeet ja jokainen väline nimikoidaan omistajan tarralla. Laitteiden omsitaja järjestää opettajien perehdytyksen opetusteknologiaan erikseen sovittavalla tavalla.

Varauskalenterikalenteri O365 mahdollista itsepalvelun
Helpointa on tehdä jokaiselle välinekassille on oma varauskalenteri eli se on “resurssi”. Tarvittava varustekassi varataan varauskalenterista ja haetaan ja palautetaan vahtimestarille. Varauskalenterit tilataan Helpdesk:stä. Ohje

Ongelmatilanteita varten kassissa tulee olla numerot esim. Helpdeskiin ATK-lähitukihenkilöön , koulutusohjelman vastuuhenkilöön ja OTE Efecte sähköpostiin.

Paketti 1: Oppimateriaalin teko älykännykällä

Älykännykän lisälaitteet puheen ja/tai videon nauhoituksiin

• Ulkoinen mikrofoni, ns. nappimikrofoni ja sen jatkojohto ja jakopalikka johon saa mikin ja kuulokkee,t esim. Rhode
  • Kännykkäjalusta/selfiekeppi, esim. Huawei
  • Taittuvat pienet kuulokkeet, esim. Kosh
  • Pieni olkalaukku näitä varten

Hinta-arvio n. 150- 200 €

Paketti 2: iPad setti videokuvauksiin ja videoeditointiin (sisältää helppokyttöisen iMovie editointiohjelman)

Yhteiskäyttö sujuu parhaiten kun luo käyttäjille yhden gmail-tilin, jota käytetään laitteelle kirjautumiseen, samoin oman AppleID numeron, jolle ladataan iTunes prepaidkortilla ostettava esim. n. 100 € tili, jolla laitteelle voi ladata muitakin opetuksessa hyödyllisiä Appseja.

Hinta-arvio n. 1000€ (riippuu valittavan iPadin tehosta ja muistista)

Jos opettajilla on omia iPadeja, niin sitten voisi olla lainattavissa vain nuo lisälaitteet.

Etäopetustilanteet:

Kuvan ja äänen välittäminen esim Adobe Connect (AC) tai vastaavalla ohjelmalla.

Paketti 3: Pienen opetustilan liikuteltava varustekassi.

• Mikrofoni: Jabra 810
  • Kamera: Logitech C920, jossa on laajakuvakulma, Zeis optiikka ja kamerajalusta kierre
  • Pieni jalusta
  • USB jatkojohto kameraan
  • Sähkö jatkojohto
  • Kuulokkeet (USB)

Hinta-arvio n. 900€

Paketti 4: Isomman luentosalin tai seminaarihuoneen liikuteltava kalusto

• Mikrofoni: Jabra 810 TAI Chat 150
  • Kamera: Logitech PTZ (Pan, Tilt, Zoom)
  • Jalusta kameralle
  • USB jatkojohto kameraan
  • Sähkö jatkojohto
  • Läppäri, jolla monitoroidaan tallennetta/AC:ta tai Skypeä
  • Verkkojohto
  • Läppärin HDMI adapteri videotykkiä varten mikäli HP
  • Kuulokkeet (USB)

Hinta-arvio sisältäen läppärin n. 2000€

Paketti 5: Kokoushuoneen varustaminen etäkokousjärjestelmällä

• Logitech Group kokonaisuus (PTZ kamera ja lisämikrofonit)
  • Groupin kameraan voi asettaa esiasetuksina eri kuvakulmia, sitä ohjataan joko keskusyksiköstä tai kauko-ohjaimella.
  • Groupin keskusyksikkö toimii itsesään sekä mikrofonina että kaiuttimena
  • PC tai läppäri
  • Tarvittavat verkko- ja sähköjohdot
  • Huone pitäisi olla akustoitu tai ei ainakaan kaikua