- Asenna tietokoneellesi Audacity-ohjelma osoitteesta: www.audacityteam.org. Ohjelma on maksuton.
2. Varmista, että sinulla on tietokoneellasi tiedostot Audiomoth-laitteelta pakkaamattomina. Avaa joku näistä tiedostoista tarkasteltavaksi Audacity -ohjelmassa: File – Open… -> tiedostosi
- Tiedostosi ilmestyy waveformina näytölle. Lepakoiden ääniä tarkastellaksemme haluamme kuitenkin tarkastella tiedostoa spektrogrammina. Klikkaa tiedostonimen vieressä olevaa nuolta ja valitse valikosta ”Spectrogram”. Klikkaa uudelleen nuolta ja valitse tällä kertaa “Spectrogram settings”.
- Aseta Min Frequency (HZ) 20000, Max Frequency 80000 ja Window size 1024 – default. Paina OK.
- Vedä sprektrogrammi auki.
- Etsi “suttua” 30 – 60 KHz väliltä (kuvassa merkitty punaisilla ympyröillä).
- Zoomaa kuvaa nuolen 1. osoittamasta painikkeesta. Kelaa tiedostoa eteenpäin nuolen 2. osoittamasta palkista.
- Pohjanlepakko. Ääni päätyy n. 30 KHz:iin. Zoomatessa näkyy hieman käyrä, “banaaninmuotoinen” ääni spektrogrammilla.
- Pikkulepakko: samankaltainen ”banaani” kuin pohjanlepakolla, mutta ääni päätyy n. 38-40 KHz:n taajudelle. Itse kaikuluotausäänen perässä näkyy kaiku (laatikossa), jonka perusteella lepakko muodostaa kuvan ympäristöstään.
- Siippalaji. Lähes pystysuora ääni spektrogammilla, jossa äänenvoimakkuus on kovimmillaan 40-50 Kh:n alueella. Laaja ääni, joka saattaa alkaa 90 KHz:sta ja päättyä alle 30 KHz:iin. Siippoja on hankalaa erottaa lajilleen ilman harjaantumista ja mm. pulssivälien mittausta. Näistä lisää myöhemmässä postauksessa. Tässä esimerkissä on vesisiippa.
- Voit myös kuunnella lepakoiden ääniä hidastamalla niitä. 1. Siirrä kursoria äänien kohdalle. Kursori lähte heti liikkeelle, mutta paina välilyöntiä (space) näppäimistölläsi, jotta se pysähtyy. 2. Vedä sinistä Playback speed- palloa vasemmalle, kunnes se näyttää 0.9-0.11. Ääni hidastuu nyt noin kymmenesosaan oikeasta nopeudesta, laskien samalla lepakoiden kaikuluotausäänien taajuutta kymmenesosaan alkuperäisestä. Täten pikkulepakon ääni (40 KHz) laskee 4 Khz:iin, ja meidän kuuloalueelle.