Lähiluomukeskus

 

Mikä on lähiluomukeskus?

 Paikallisen BERAS-toiminnan tukemiseksi kaikkiin projektin osallistujamaihin perustetaan lähiluomukeskus (Sustainable food society). Tämän keskus on hankkeen avainkonsepti ja toimii ravinteita kierrättävän luomuviljelyn sekä kestävän ruokayhteisön esittelypaikkana. Keskuksen on tarkoitus antaa kävijöille esimerkillinen kuva kestävän kehityksen mukaisesta maataloudesta ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesta elintarvikeketjun toiminnasta. Hankkeen toiminnan tarkoituksena on yhdistää ERA-tilat elintavikeketjun muihin toimijoihin, kuten prosessointiin, kuljetukseen ja kuluttajiin.

BERAS-hankkeen puitteissa perustetaan 15 lähiluomukeskusta eri puolille Itämeren aluetta. Suomen lisäksi keskuksia on avattu yleisölle jo Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa. Lisäksi hankkeella on käytössä kiertävä koulutusauto.

Lähiluomukeskuksen tarjoamasta tiedosta, tutkimuksista ja kokemuksista hyötyvät niin ammattilaiset kuin kuluttajatkin. Keskuksesta löytyy omaan työhön sovellettavaa tietoa siitä, kuinka ympäristönsuojelu ja nykyaikainen teknologia voidaan yhdistää mielekkäällä mutta myös taloudellisesti kannattavalla tavalla. Arjen valintoihin saa puolestaan tietoa kierrättävän luomutuotannon eri vaiheista, ekologisista perusteista aina kuluttajan lautaselle saakka.

Suomen lähiluomukeskus Loimaalla

 Suomen lähiluomukeskuksena toimii Loimaalla sijaitseva Heikkilän luomutila yhteistyössä Sarka-maatalousmuseon kanssa.  Tilalla aukesi myös luomupuoti  & kahvila 1.5.2012

Heikkilän tilalla kasvatetaan viljaa ja hereford-lihakarjaa, sekä tuotetaan kuiviketurvetta. Lihanautojen kasvatuksessa painotetaan ympäristön ja vesistön hoitoa. Naudat laiduntavatkin suurimman osan vuodesta suojavyöhykkeillä, perinnebiotoopeilla ja luonnonlaitumilla. Tuotantoa ollaan myös monipuolistamassa puutarhatuotantoon, jotta puoti saisi myytäväkseen oman tilan vihanneksia. Myymälän tarjonnan painopisteenä on lähiluomu. Puodissa myydään tilan omia tuotteita, kuten pihvilihaa, liha- ja viljajalosteita sekä lähimeijerin luomutuotteita.

MTK ja WWF palkitsi Heikkilän tilan marraskuussa 2010 Suomen ympäristöystävällisimpänä maatilana. Suomen lähiluomukeskuksessa esitellään kokonainen ja lyhyt ruokaketju Heikkilän luomutilan pelloilta suoraan Suomen maatalousmuseo Saran pöytään. Sarkaan on luotu luomu-teemakierros, johon voi liittää tilakäynnin Heikkilän luomunautakarjatilalla.

http://www.luomu-heikkila.fi/

 

 • ERA -tila: sertifioitua luomutuotantoa
 • Vehnää, kauraa, hernettä, härkäpapua, rypsiä sekä nurmia, yhteensä noin 200 hehtaaria
 • Vähintään 50 % peltoalasta nurmella
 • Monipuolinen viljelykierto
 • Eläimet puhdasrotuista Hereford-jalostuskarjaa: 100 emolehmää, 200 päätä nuorkarjaa ja sonneja
 • Kestokuivikepohja ja kuivalantajärjestelmä
 • Laajat suojavyöhykkeet joenvarressa
 • Perinnebiotooppien hoito laiduntamalla
 • Tilapuoti (suoramyyntiä & toimitus ruokapiireille)
 • Puutarhatuotantoa
 • Oman tilan tuotteiden prosessointia, mm. luomuolutta, jauhoja, makkaroita.

 

Suomen maatalousmuseo Saran Luomu-teemakierros

Kierros sisältää:

 • Opastetun kierroksen luomuteemalla Suomen maatalousmuseo Saran näyttelyssä 60 min.
 • Opastetun kierroksen Teppo Heikkilän luomunautakarjatilalla 60 min.

Hinta 10 € / henkilö.

Mahdollisuus nauttia ravintolassamme:

Puhtaamman Itämeren lounas:

Hintaan 22 € / henkilö

tai päivän lounas linjastosta hintaan 9 € / henkilö

Varaukset ja tiedustelut: Suomen maatalousmuseo Sarka, Vanhankirkontie 383, 32200 Loimaa, puh. 02-763 7700, info@sarka.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *