Bakteerien tunnistaminen

Työn tarkoituksena on perehtyä siihen, miten eri bakteerilajeja voidaan tunnistaa niiden biokemiallisten ominaisuuksien perusteella. Ennen työtä otetaan sopiva bakteerinäyte esimerkiksi iholta tai hengitysteistä. Bakteereja kasvatetaan yön yli ja maljoilta valitaan bakteeripesäkkeitä lähempään tarkasteluun.

Bakteerit voidaan jaotella niiden soluseinän rakenteen perusteella gram-positiivisiin ja gram-negatiivisiin. Gram-positiivisten bakteerien soluseinässä on monta päällekkäistä kerrosta peptidoglykaania. Sen sijaan gram-negatiivisilla peptidoglykaania on vain yksi kerros, mutta sen ulkopuolella on vielä toinen solukalvo. Värjäyksessä gram-positiiviset värjäytyvät violetiksi ja gram-negatiiviset vaaleanpunaisiksi.

Lisäksi työssä bakteereja luokitellaan kolmen entsyymiaktiivisuuden perusteella. Jotkin mikrobit pystyvät hajottamaan tärkkelyksessä olevaa amylaasia, mikä voidaan todeta jodilla, joka värjää tärkkelyksen violetiksi. Katalaasiaktiivisuustyössä tutkitaan, onko bakteerilla vetyperoksidin hajottamiseen tarvittavaa katalaasia. Oksidaasityössä taas tutkitaan, onko bakteereilla soluhengityksen elektroninsiirtoketjussa sytokromi c –entsyymiä.

Lataa työohje muokattavassa docx-muodossa tästä.

Lataa työohje tulostettavassa pdf-muodossa tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *