Categories
Uncategorised

Vecka 1

Första veckan gick vi egenom grunderna i Qgis, som är ett kartpogram. På lektionen gjorde vi en en karta beserat på kväve utsläpp, och pogrammet verkar vara mer logiskt än vad jag hade trott jag har inte så stor erfarenhet i kartpogram eller hur man bygger upp kartor. Men Qgis förstår man i alla fall när man får hjälp.

Till hemläxa skulle vi göra en temakarta av valfritt ämne. Jag valde svenskspråkiga i Finland. Man kan tydligt se på kartan att svenska är en minoritet. Men den är stark konsenteread till kusten. Främst i österbotten, Helsingfors regionen och Åland. Den tydligt starkare koncentratioen vid kusten beror på att för länge sedan migrerade människor mellan svergie och finland och de svenska migranterna bosatte sig vid kusten. Svenskan har levt klar och bildat samhällen av Finlans svenskar och vissa komuner är helt svenskspråkiga. Ålad har en svensk marioriten och däe pratas det främst endast svenska. Även i Helsigforsregionen är svenskan koncentrerad, det finns många svenska familjer men dom räknars kanske främst till den tvåspråkiga delen.

Finlandsvenskar kanske intee försvinner, men i den grad resten av samhället påverkas av svenskan sjunker. Och det blir bara svårare och svårare att få servise på svenska.

Categories
Uncategorised

Hello world!

Welcome to Blogipalvelut. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!