Categories
Uncategorised

vecka 3

Denna veckas lektion hade vi ingen föreläsnings del utan började direkt med genomgång i Qgis-pogrammet, den här gång hade vi material om afrika med bland annat diamanter, olja och konflikter. Vi lärde oss hur vi skulle kunna använda data från exempelvis en exell fil och hur vi skulle göra faör att ”join” datat med vår karta. Vare gång vi har lektion blir grunderna lättare men jag har fortfarande lite svårt med det nya som tillkommer.

Denna veckas hemmuppgift ham vi börja med på lektionen och som Michelle sa i sin blogg om att det var mycket hjälpsammt att han var där stämmde mycket bra, för att få hjälp när man fastnar och inte vet hur man ska komma vidare, tappar man snabbt intresset och lusten att lösa ett problem om man stampar på stället i flera timmar som jag gjorde förra veckan.

På lektionen skapade vi en karta om översvämnings risk och sjöhets grad, det rullade på och allt gick förvånatsvärt snabbt, och det var oerhört skönt att kunna fråga någon om hjälp, men tyvärr hann läraren åka före jag märkte att min sjöhets grad inte fanns med. Jag försökte på egenhand men lyckades inte komma på hur jag skulle göra.

Programmet crachade även mitt i min karta så hamnade och börja om från början.

Staplarna sympoliserar sjöhetsgraden i området (prosentuellt antalet sjöar i avrinningsområdet). Och de färgade områden symboliserar översvämmnings risken, desto rödare desto högre risk, jag tycker det kan vara svårt att tyda staplarna eftersom de känns som dom tar över kartan och det är svårt att direk se översvämnings indexet tillskilnad från översvämnings risken.

 

Men man kan se att sjöhetsgraden är större inne mot landet, medans översvämningsrisken är högst i österbotten, detta kan jag av egen ärfarenhet stämmer, eftersom det är mycket platt i österbotten med inte loka många sjöar som kan lagra vattnet blir dett lätt översvämmning spesiellt på våren när all is och snö smälter vilket gör det svået för jordbrukarna eftersom det ska sås den tiden och en hel åker kan vara under vatten.

I min familj är vi jordbrukare så det ha börja hända lite oftare att såtiden påverkas av översvämmningarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *