Categories
Uncategorised

kursgång 7

Sista kursgången skulle vi ha förberett med eget data och självständigt göra kartor, jag hittade mitt data på gapmider.com och beslöt mig för att göra kartor på koldioxidutsläpp per person. Jag beslöt att göra kartor med 10 års mellanrum från 1974–2014.

Man kan se att industriländerna har högre koldioxidutsläpp jämfört med utvecklingsländerna som i Afrika.

2014

2004

1994

1984

1974

Det som först förvånade mig var att kina och Indien hade väldigt låga koldioxidutsläpp även efter 2000 talet. Men då kom jag på att det beror på befolkningsmängden, eftersom datat är beräknat per person och inte länders totala utsläpp. Så även om kina har ett högre utsläpp än exempelvis Finland så är Finland mörkare på grund av de stora skillnaderna i befolkning. En intressant fråga är att när man mäter koldioxidutsläpp borde man räkna vad landen släpper ut eller vad landet släpper ut per person. Som man har hört mycket om att det inte spelar så stor roll vad Finland gör gällande koldioxidutsläppen på grund av att länder som kina är så mycket värre. Men är det rättvist att tänka så? Klart det är svårare för kina att ha ett lika lågt koldioxidutsläpp som Finland eftersom kina är ett större land med flera miljoner mer människor. Så västvärlden tycker om att skylla på länder som Kina och Indien Men enligt denna kartserie är det självklart att länder som USA, Kanada, Ryssland och Australien borde se över sitt koldioxidutsläpp.

Categories
Uncategorised

Vecka 6

Den här kurs gången så började med att vi själva skulle gå ut och samla vårt data och sätta in det i epicollect appen, för att senare göra en karta av det. Vi skulle bedöma tryggheten på de olika platserna vi besökte. Och efteråt fick vi in material som skapade en karta.

Denna karta är kanske inte så tillförlitlig eftersom det är bara en persons åsikt, på en tid på dygnet och tid på året. Allt detta kan förändra känslan av trygghet snabbt. Trygghet är även subjektivt och påverkas av personers tidigare erfarenheter.

 

Sen gjorde vi kartor på olika naturkatastrofer. Som jordbävningar, vulkaner och meteoritnedslag.

 

I jordbävningskartan kan man se tydlig att jordbävningarna sker på samma ställer och följer ett visst mönster, på den kartan kan man även se att det är väldigt få jordbävningar som når en väldigt hög magnitud.

Vulkan kartan visar alla världens vulkaner och alla dom är inte mera aktiva och det finns ingen risk för utbrott. Dock kan man se ett samband mellan vulkan förekomsten och. Jordbävningar, båda finns på samma ställen. Därför är det vanligt att områden som drabbas av jordbävningar även kan drabbas av vulkanutbrott. Detta beror på jordens tektoniska plattor.

Meteoriterna har ett mer slumpmässigt mönster men ändå ett mönster som att världsdelarna har mer nedslag på sin ”nedre del”.