Categories
Uncategorised

Vecka 6

Den här kurs gången så började med att vi själva skulle gå ut och samla vårt data och sätta in det i epicollect appen, för att senare göra en karta av det. Vi skulle bedöma tryggheten på de olika platserna vi besökte. Och efteråt fick vi in material som skapade en karta.

Denna karta är kanske inte så tillförlitlig eftersom det är bara en persons åsikt, på en tid på dygnet och tid på året. Allt detta kan förändra känslan av trygghet snabbt. Trygghet är även subjektivt och påverkas av personers tidigare erfarenheter.

 

Sen gjorde vi kartor på olika naturkatastrofer. Som jordbävningar, vulkaner och meteoritnedslag.

 

I jordbävningskartan kan man se tydlig att jordbävningarna sker på samma ställer och följer ett visst mönster, på den kartan kan man även se att det är väldigt få jordbävningar som når en väldigt hög magnitud.

Vulkan kartan visar alla världens vulkaner och alla dom är inte mera aktiva och det finns ingen risk för utbrott. Dock kan man se ett samband mellan vulkan förekomsten och. Jordbävningar, båda finns på samma ställen. Därför är det vanligt att områden som drabbas av jordbävningar även kan drabbas av vulkanutbrott. Detta beror på jordens tektoniska plattor.

Meteoriterna har ett mer slumpmässigt mönster men ändå ett mönster som att världsdelarna har mer nedslag på sin ”nedre del”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *