Suomen yleiskartta näytillä MML:n tiloissa 20.7.2018 saakka

Suomen Yleiskartta 1863-1873

Maanmittauksen ylihallitus aloitti vuonna 1840 suuren kartastohankkeen, jonka tarkoituksena oli valmistaa yleiskartta koko Suomesta. Ensimmäinen laitos valmistui vuosina 1863–1873. Yleiskartta käsitti 30 karttalehteä mittakaavassa 1:400 000 ja se palkittiin Wienin maailmannäyttelyssä 1873.

Yleiskartta valmistettiin pienentämällä pantografilla 1:20 000 mittakaavaisista pitäjänkartoista. Näin saatiin aikaan 1:100 000 -mittakaavaiset kivipainetut pienennökset, jotka lähetettiin kommenteille pitäjiin. Maanmittarin piti järjestää tilaisuus, jossa kansalaiset saivat esittää huomautuksia.

Pohjois-Suomen lehdet painettiin vuonna 1873. Maanmittauksen ylihallitus kartoitti Pohjois-Suomen tätä karttaa varten mittakaavassa 1:100 000 ja Pohjois-Lapin 1:400 000. Pohjois-Suomen geodeettinen runko oli tuolloin erittäin puutteellinen, mikä näkyy kartassa; mm. Suomi neidon pään muoto ei vastaa todellisuutta. Yleiskartan nimiölehti on ruotsinkielinen ja maan kuulumista Venäjän keisarikuntaan ilmaisee ainoastaan tammenlehväornamenttiin kätketty sana ФИНЛЯНДІЯ (Finljandija).

Suomen Kartografinen seura on julkaissut yleiskartasta kirjan, jossa kerrotan tarkemmin kartan tekemisen vaiheista ja sen taustoista. Karttakirjaa myy mm. sen kustantaja AtlasArt.

Pasilassa on virastotalon ravintola Keltasirkun aulassa (2. krs) esillä vanhoja yleiskarttoja, viime vuonna tehtyjä SuomiAreenaa varten. Siis kopioita, joista on tehty kapuloidut isot seinällä riippuvat karttatuotteet ja Washingtonissa ollut karttayhdistelmä vanhasta ja uudesta Suomesta. Halukkaat voivat käydä katsomassa niitä Aurinkoraitin aukioloaikana, arkisin klo 7–19 aina pe 20.7.2018 saakka.

Esillä olevat kartat muodostivat keskeisen osan vuoden 2017 SuomiAreena -tapahtuman yhteydessä toteutetusta karttanäyttelystä Maanmittauslaitoksen palvelupisteessä. Myös tänä vuonna Maanmittauslaitos osallistuu SuomiAreena -tapahtumaan. Tervetuloa osallistumaan paikan päälle 16. –20.7.2018!

Teksti ja kuvat: Ulla Mikkanen