Viimeistä viedään, seitsemäs kerta toden sanoo ja mitä näitä nyt on..

Viimeistä kertaa viedään ja nyt korviini osui jokaisen ulkoaopettelijan kirosana. “Itsenäinen työ”

Eli toisin sanoen etsimme itse sopivat datat karttaesitykseen ja rakennamme itse oman kartan valitsemiemme muuttujien mukaan. Etukäteisilmoituksena kerrottiin että valmistaudu hartaudella. Minä luonnollisesti en ja nyt toden teolla näkyi oma osaamattomuuteni tietokantojen etsinnässä ja muokkaamisessa. Tästä tehtävästä en tule selviämään ilman ulkopuolista apua…

Noh omaan tyypilliseen tapaani en saanut kerralla mitään aikaiseksi ja jätätin jopa työn tekoa kotona pitkään, koska olin ehtinyt jo rakentaa henkisen blokin omasta osaamattomuudestani. Pakon edessä kuitenkin aloitin ja käytin kunnolla aikaa mielekkään datan etsintään. Alkuun ei meinannut löytyä mitään mielenkiintoista ja päädyin poistamaan useita karttapohjia yms, jotka olin jo aikaisemmin hommaa varten ladannut. Lopulta monien aiheiden kautta kuten näemmä oli Nestorikin mennyt päädyin itselleni ennestään tuttuun paikkaan eli Global Forest Watch:n sivulle, jota olen aikaisemmin selaillut lähinnä omasta mielenkiinnosta sekä erään metsätieteellisen kurssin puitteissa.

Sieltä löytyikin sitten dataa monessa muodossa ja kaivelun jälkeen löytyi sopivaa tavaraa ja yhteen sopivia muuttujia sen verran, että karttaa alettiin luomaan. Päädyin itseäni kiinnostavalle alueelle eli Indonesian saaristoon. Alue oli luonnoltaan tuttu ja päädyinkin esittämään dataa sen upean luonnon yhdestä suurimmasta uhasta eli palmuöljyviljelmistä. Ensin löysin pistedataa palmuöljytehtaista joka oli mielestäni olennaista infoa etenkin kun tulin veranneeksi aluetta globaalilla tasolla ja tehtaiden määrä on suoraan sanottuna selkäpiitä karmiva. Lisäksi halusin dataa öljypalmun viljelyyn tarkoitetusta maa-alasta ja hommaan löytyikin sopiva tiedosto.  Lopuksi lisäsin vielä suojelualueista löytyvää infoa ja kasaan saatiin kuin saatiinkin kartta, jossa kaikki näkyy ja viellä kohtuullisen siististi ja selkeästi.

Itselleni aihe oli mielenkiintoinen ja tärkeä ja kartta kuvastaa mielestäni hyvin palmuöljyn tuoton laajuutta Indonesiassa. Itsellä datan näkeminen kartalla ainakin hätkäytti vaikka asiasta kohtuu hyvin olin perillä. Indonesia tosiaan on GreenPalm.org:n mukaan maailman suurin palmuöljyn tuottaja ja tämä kyllä näkyy.

Kartta ei ehkä taidokkuudellaan päätä huimaa mutta itselleni se on riittävä todiste, että olen ymmärtänyt jotain maagista Qgis-ohjelmasta. Sain kartan aikaiseksi lopulta ilman apua. Ja nyt jopa tuntuu siltä että näiden tekemistä voisi ehkä jatkaakin, jotta pysyy jo hankittu tieto hyppysissä.

Tämä kurssi on ollut kaikessa tuskaisuudessaan antoisa ja informatiivinen! Eikä varmasti mene Artun opit hukkaan.

Lähteet:

https://www.globalforestwatch.org/

https://greenpalm.org/about-palm-oil/where-is-palm-oil-grown-2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *