Viides kurssikerta

Viidennellä kurssikerralla harjoittelimme bufferointia ja erilaisia analyysimenetelmiä. Opettelimme myös laskemaan yksinkertaisia laskulausekkeita MapInfon avulla.

Bufferivyöhykkeen luominen oli minulle täysin uusi tapa tarkastella aineistoa. Bufferia luodessa pystyy määrittämään muun muassa sen, mikä bufferin halkaisija on, ja luodaanko bufferista yhtenäinen vai oma jokaiselle karttakohteelle. Sovelsimme bufferointia muun muassa lentokenttien melualueiden tarkastelussa, sekä juna-asemien väestöntiheyden laskemisessa.

Oma MapInfo-osaamiseni on kehittynyt paljon kurssin aikana. MapInfon työkaluista hyödyllisimpiä ja eniten käytetyimpiä ovat muun muassa taulukoiden vienti-, muokkaus- ja yhdistämistyökalut, query-työkalut, erilaiset valintatyökalut, geokoodaus sekä teemakarttojen luomiseen käytettävät työkalut. Olisi ollut mukavaa luoda kurssin aikana enemmän esimerkiksi grid karttoja tai muita kuin hallinnollisiin rajoihin perustuvia karttoja.

MapInfon avullakaan ei ole mahdollista ratkaista kaikkia ongelmia, vaan erilaiset tekijät vaikeuttavat ohjelman käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi paikkatietoaineiston muoto (rasteri- vai vektorimuotoista) sekä resoluutio voivat asettaa rajoituksia siihen, miten aineistoa voidaan käyttää. Mikäli aineisto on vektorimuotoista, täytyy myös tietää koostuuko aineisto pisteistä, viivoista vai alueista vai näiden yhdistelmästä. Paikkatietoaineistot voivat myös olla avoimia tai suljettuja, tai niiden käyttämiseen voidaan vaatia suuret lisenssimaksut. Myös käyttäjä asettaa aineiston analyysille rajoitteita oman osaamisensa mukaan. Olen itse vasta pieni ankka suuressa lammessa, ja tuntuu että ideat usein tyssäävät siihen, ettei minulla ole hajuakaan kuinka toteuttaisin niitä. Samaistun hyvin Kristiinan toteamukseen blogissaan: “Myös ohjelman käytön mahdollisuudet alkavat valottua paremmin, kun pääsemme käyttämään ohjelmaa ilman valmiita ohjeita.” (Koivu, 2017). Luovuus on kaiken a ja ö.

LÄHTEET

Koivu, K. (2017). Kurssikerta 5: Bufferointia ja putkiremontteja.

<https://blogs.helsinki.fi/koivukri/2017/02/24/kurssikerta-5-bufferointia-ja-putkiremontteja/>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *