Ruoka on järkeä ja tunnetta

Pitääkö ihmisiä varoittaa ja moittia erilaisiin muotiruokavalioihin hurahtamisesta? On hyvä, että ravitsemuksen asiantuntijat muistuttavat ihmisiä erilaisten ruokavalioiden sudenkuopista – etenkin, jos ne sisältävät paljon rajoituksia ja niitä sovelletaan myös perheen lapsiin. Toisaalta varoituksissa on joitain moralisoinnin ja puritanismin piirteitä: joskus tuntuu, että ravitsemusasiantuntijoiden ideaalina kajastelee kurinalainen yksilö, joka valitsee ruokansa järkiperusteilla eikä koe tarvetta hömpsähtää kaikenlaisiin muoteihin ja hassutuksiin. Paheksutaan gluteenittomiin tuotteisiin ja superfoodeihin tuhlaamista tai uusien ruokatrendien perässä säntäilemistä. Voisiko kuitenkin ajatella, että sitähän me modernit kuluttajat teemme joka tapauksessa ja siihen meitä kannustetaan? Onko tuhlaaminen gluteenittomaan leivonnaiseen sen suurempi pahe kuin rahan käyttäminen luksusmarmeladiin, vaikka kaupan oma merkki on edullisempi tai ulkomaanmatkoihin, kun Suomessakin voi rentoutua. Ostamme erikoisuuksia ja luksusta jatkuvasti, vaikka ”tavallistakin” on tarjolla. Kun terveydenedistäjät ymmärtävät ja hyödyntävät muotidieettien taustalla olevia pyrkimyksiä lisätä hyvinvointia ja mielihyvää tai olla ajan hermolla, syntyy myös mahdollisuus kaventaa kuilua tiedepohjaisten suositusten ja oman kehon kuuntelun välillä. Merkkejä tästä on jo ilmassa.
Lue koko juttu täältä http://www.uutistamo.fi/ruoka-jarkea-ja-tunnetta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *