Desistanssin työelämäexcursio HEUNI:lle

Desistanssi ry järjesti maanantaina 8.4.2019 ensimmäisen työelämäekskursionsa. Ekskursion kohteena oli HEUNI eli Euroopan kriminaalipoliittinen instituutti. Mukaan exculle lähti yhdeksän kriminologiasta innostunutta osallistujaa, joukossa kriminologian pääaineopiskelijoiden (n=4) mukana oli myös sosiologian, sosiaalipsykologian sekä valtio-opin opiskelijoita.

Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti (HEUNI) perustettiin Suomen valtion ja Yhdistyneiden kansakuntien välisellä sopimuksella vuonna 1981. HEUNI toimii itsenäisenä yksikkönä Oikeusministeriön yhteydessä.

EUNI tekee laaja-alaisesti yhteistyötä Suomessa viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Erityisesti ihmiskauppatoimijoiden kanssa HEUNI on aktiivisessa vuorovaikutuksessa tekemällä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, osallistumalla seminaareihin, esitelmöimällä ja kouluttamalla ihmiskaupasta ja olemalla ihmiskaupan vastaisen yhteistyöverkoston sekä järjestöverkoston jäsen.

HEUNI:lla on merkittävä rooli myös naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisytyössä ja korruption torjunnassa Suomessa ja HEUNI on edustettuna erilaisissa kansallisissa asiantuntijaverkostoissa.

(lähde: https://www.heuni.fi/en/index/institutes/suomalaisettoimijat.html).

HEUNI:lla meitä oli vastassa Senior Programme Officer Inka Lilja sekä tutkija Minna Viuhko. Viuhko oli entuudestaan tuttu muutamalle osallistujalle Kriminologian erityisala -kurssilta, jossa Viuhko oli ollut puhumassa ihmiskaupasta. Liljan ja Viuhkon ohella HEUNI:lla on töissä johtaja, muita tutkijoita, erikoissuunnittelijoita sekä viestintäammattilainen. Vuosittain HEUNI ottaa harjoitteluun 1-3 eri alojen opiskelijaa. Moni nykyinen työntekijä on aloittanut harjoittelijana, ja esimerkiksi nykyinen johtaja Natalia Ollus on aloittanut aikoinaan HEUNI:n tutkimusavustajana. Harjoittelijat tekevät monipuolisesi erilaisia työtehtäviä. Valitettavasti varsinaisia virkoja on harvoin auki, mutta määräaikaisiin hankkeisiin rekrytoidaan.

Lilja ja Viuhko esittelivät HEUNI:n vuoden 2019 hankkeita alla olevan kaavion avulla.

Pahoittelut pienestä kuvasta! Teemat ovat: YK, yritysvastuu, rikostilastot, korruptio, harmaan talouden torjunta, ihmiskauppa, sukupuolistunut väkivalta ja radikalisaatio.

Halukkaat saivat myös mukaansa uunituoreen HEUNI-raportin lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta ihmiskaupasta Suomessa. Julkaisun voi lukea ja ladata myös HEUNI:n nettisivuilta.

HEUNI:n työmahdollisuuksien lisäksi keskustelimme yleisesti työelämässä tarvittavista taidoista sekä kriminologin sijoittumisesta työelämään. Lilja korosti kansainvälisen työkokemuksen tärkeyttä ja kannustikin kartuttamaan kokemusta myös ulkomailla. Tutkijan työtä Lilja ja Viuhko kuvailivat ennen kaikkea monipuoliseksi. Perinteisen tutkimustyön lisäksi HEUNI:n tutkijat käyvät paljon myös kouluttamassa eri alojen ammattilaisia (esim. syyttäjät, terveydenhoitoala). Tutkijan työ pitää sisällään paljon vaikuttamistyötä, jonka tärkeyttä korostettiin. Osa työajasta kului myös erilaisten rahoitushakemusten laatimiseen. Keskustelimme lyhyesti myös työhyvinvoinnista.

Saimme excuherkkuja.

Graduaiheissa HEUNI:n henkilökuntaan saa olla rohkeasti yhteydessä. Keskustelimme myös verkostoitumisen tärkeydestä sekä mentorointimahdollisuuksista.

Desistanssi ry suosittelee tilaamaan HEUNI:n uutiskirjeen ja tutustumaan sivustoon http://heuni.education/.

Exculle osallistunut Desistanssin varapuheenjohtaja, opinto- ja ympäristövastaava Tiina Malin luonnehti HEUNI-vierailua näin:

”Oli mielenkiintoista kuulla HEUNI:n toiminnasta ja työstä siellä tarkemmin, aiemmin vain kuullut nimeä erinäisissä yhteyksissä. Vierailulla saatiin lisäksi aikaan keskustelua työelämästä laajemminkin kuin vain HEUNI:n näkökulmasta ja pohdittiin esim. kriminologin erityisyyttä työelämässä. Heunin tyypit myös antoivat vinkkejä urasuunnitteluun. Oli siis mielestäni kaikinpuolin onnistunut työelämävierailu, sai ainakin itseni pohtimaan tulevaisuutta ja antoi uusia näkökulmia.”

Excu oli kaiken kaikkiaan onnistunut, allekirjoittanut työelämävastaava kiittää kaikkia osallistujia! Osallistumislomakkeessa kysyttiin myös ideoita seuraavaa excua ajatellen. Seuraava excu järjestetään todennäköisesti syksyllä ja toiveissa on ollut vierailu ainakin KRP:lle sekä johonkin vankilaan. Puhetta on ollut myös RISE:stä sekä Kriminologisesta kirjastosta. Liity Desistanssin sähköpostilistalle ja jäseneksi, niin pysyt kartalla kaikista tapahtumista!

Muokattu 15.5.2019 klo 15:26: Ollus aloittanut tutkimusavustajana, ei harjoittelijana. Lisätty yksi uusi kuva ja kuvateksti.