Gradugalleria

Desistanssin gradugalleria

Gradugalleriaan on koottu kriminologian maisterintutkielmia viime vuosilta. Galleriassa maisteriksi valmistuneet kertovat graduaiheistaan, tekoprosessista, vaikeuksista, vinkeistä sekä gradun tekemisestä yleisesti. Muiden opiskelijoiden gradujen tekemis- ja ideointiprosessista lukeminen on tarkoitettu etenkin vielä graduaan tekevien tai suunnittelevien kriminologien inspiraatioksi ja avuksi.

Klikkaamalla työn nimeä voit lukea gradun. Gradugalleria päivittyy sitä mukaa kun saamme uusia töitä jaettavaksi. Ota yhteyttä Desistanssin hallituksen jäseniin, mikäli haluaisit jakaa gradusi muiden avuksi!

Tiina Malin – Rikosuutisoinnin seuraamisen yhteys rikoskäsityksiin : erityistarkastelussa uusien medioiden rooli

”Palautin oman maisterintutkielmani lähes tasan vuosi sitten, reilu vuosi maisteriseminaarini alkamisen jälkeen. Ennen seminaarin alkamista en tiennyt kovinkaan hyvin, mistä haluaisin tutkielmani tehdä ja olin myös aika avoin ehdotuksille. Minulle ehdotettiin tutkielman tekemistä liittyen silloin Krimossa käynnissä olleeseen mediahankkeeseen, jonka Kansalliseen rikosuhritutkimukseen perustuva aineisto oli tuohon aikaan jo valmistunut. Aihe kiinnosti, joten aloitin suunnittelemaan tutkielmaa sen parissa.

Kriminologian maisteriohjelmassa päätös maisteritutkielman aiheesta tehdään hyvissä ajoin ennen seminaaria, mikä on hyvä, sillä seminaari käynnistyy vauhdikkaasti ja kirjoittamisen saa aloittaa heti. Valmis tilastollinen aineisto oli mielestäni hyvä valinta, vaikka onnistuin myös laiskottelemaan sen osalta niin, että sain aineiston käsiini lopulta vasta ensimmäisen seminaarin jälkeisen syksyn alussa (eli kuukausi-pari ennen aineistoa analysoivien lukujen käsittelemisen aloittamista seminaarissa).

Tarkoituksenani oli ollut tehdä töitä gradun parissa myös kesän aikana, mutta en todellisuudessa suonut sille ajatustakaan viimeisen seminaarikerran (toukokuun alku) ja yliopistolle palaamisen (syyskuun alku) välillä. Koen tauon olleen kuitenkin hyvä asia tutkielman etenemiselle, ja vielä hyödyllisempi tauko oli seminaarin päättymisen jälkeen joulun yli kestänyt reilun kuukauden aika, jona en työtä ajatellut. Tämä tuli tarpeeseen ja auttoi työn viimeistelemisessä. Mahdollisesti tauon voisi pitää vielä aivan kirjoittamisen loppuvaiheessa, jolloin lähes valmista työtä pystyisi lukemaan uusin silmin. Itse kuitenkin halusin palauttaa gradun kevään aikana, joten en tuollaista taukoa ehtinyt pitämään.

Sain tutkielmastani arvosanaksi nelosen, mihin olin varsin tyytyväinen ja arvosana vastasi mielestäni työlle antamaani panosta. Tutkielman kirjoittaminen tuntui varsin pitkältä prosessilta, vaikka luulen ajan olleen loppujen lopuksi keskimääräistä valtsikalaisen gradun valmistumisaikaa lyhyempi. Voinkin tsempata tämän suhteen omaa graduaan kirjoittavia: gradun palauttaminen on palkitsevaa! Hermoilin itse tosin vielä ensimmäisen kuukauden arvosanaa odotellessa, mutta viimeistään sen saamisen jälkeen olo rentoutui. Vapaa-ajan määrä tuntui huimalta työssäkäymisestä huolimatta, kun päässä ei tarvinnut pyöritellä gradujuttuja.

Kootusti vinkkini gradua tekevälle ovat: yritä mahdollisuuksien mukaan ottaa välillä etäisyyttä työhön, yritä pitäytyä aiheessasi rajausten suhteen sekä uskoa omaan aiheeseen (oma mielenkiintoinenkin aihe saattaa tökkiä jossain vaiheessa työtä, mutta se täytyy vaan koittaa kestää), seminaarin ja sen tiukkojen aikataulujen loputtua koita luoda itsellesi omia deadlineja (näihin auttoi itselläni, että esimerkiksi lupasin lähettää työn ohjaajalle luettavaksi tiettynä ajankohtana) ja lopuksi: työtä voisi viimeistellä loputtomasti, mutta jossain vaiheessa se on vain pakko palauttaa. Muista, että työ arvostellaan kokonaisuutena, eivätkä vähäiset huonosti kirjoitetut kohdat varmaankaan laske sen arvoa.

Tsemppiä kaikille oman gradunsa kanssa pakertaville!”

Chris Carling – Aggredin väkivaltatyö ja rikosuran päättyminen : kriminologinen prosessiarviointi

Carlingin gradu sai arvosanan 4/5 sekä voitti Rikoksentorjuntaneuvoston opinnäytepalkinnon 2019.

Aino Jauhiainen – Searching for desistance : A process evaluation of Aggredi, a street violence-focused intervention program