Opiskelijaksi?

Opiskelijaksi kriminologiaan?

Mikäli etsit tietoa kriminologian opiskelusta Helsingin yliopistossa, olet saapunut oikeaan paikkaan! Kriminologian opiskelijoiden ainejärjestö Desistanssi ry on koonnut ja päivittänyt edellisestä hakupostauksestamme alle yleistä tietoa kriminologian opiskelusta Helsingin yliopistossa sekä siitä, miten sinustakin voi tulla kriminologian pääaineopiskelija. Lopusta löytyy myös kooste usein kysytyistä kysymyksistä, kannattaa käydä kurkkaamassa! Lisäksi lisää kysymyksiä ja vastauksia sekä hakemisesta että itse opinnoista löytyy täältä.

Huom. varmistathan aina ajantasaisen hakemista koskevan tiedon Opintopolusta. [https://opintopolku.fi/konfo/fi/hakukohde/1.2.246.562.20.00000000000000017860/valintaperuste]

Opintosuunnasta yleisesti

Kriminologia tutkii rikollisuutta ja siihen kohdistuvia reaktioita. Tieteenala tarkastelee laajasti eri rikoslajeja perinteisestä väkivalta– ja nuorisorikollisuudesta nouseviin rikosilmiöihin kuten kyberrikollisuuteen. Kriminologian huomio kohdistuu rikollisuuden syihin ja seurauksiin. Tutkimme rangaistuksia ja kriminaalipolitiikkaa, mutta myös ihmisten rikospelkoja, turvallisuuden tunnetta ja rikosteemaa medioissa.   

Sosiaalitieteiden maisteriohjelmassa on seitsemän opintosuuntaa: kriminologia, kulutus yhteiskunnassa, sosiaalipsykologia, sosiaalityö, sosiologia, väestötiede ja yhteiskuntapolitiikka. Kun valmistut ohjelmasta valtiotieteiden maisteriksi, sinulla on erittäin vahva erityisasiantuntemus omasta opintosuunnastasi. Lisäksi olet opiskellut yhteisiä metodiopintoja sekä vapaasti valitsemiasi ohjelman muiden opintosuuntien opintoja. 

Kriminologian opetus perustuu vahvaan perustutkimukseen. Lisäksi soveltavan kriminologian tavoitteena on antaa valmiuksia vastata kysymykseen: mikä toimii rikosten torjunnassa ja ehkäisyssä? Miten rikollisuutta voidaan vähentää ja kansalaisten turvallisuutta lisätä? 

Kriminologian opinnot antavat erinomaiset valmiudet asiantuntija– ja johtotehtäviin, jotka liittyvät turvallisuuden kehittämiseen ja rikoksentorjuntaan julkisella ja yksityisellä sektorilla sekä järjestöissä – paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Lukaise Desistanssin Kriminologi työelämässä –blogikirjoitus.

 

Valtiotieteiden maisterin tutkinnon laajuus on 120 opintopistettä, ja tutkinto on mahdollista suorittaa kahdessa vuodessa.

Tutkintoon sisältyy :  

  •       opintosuuntasi syventäviä opintoja sis. maisterintutkielman 30 op 
  •       syventäviä opintoja, jotka voit valita myös ohjelman muista opintosuunnista 15-30 op 
  •       menetelmäopintoja 15-20 op 
  •       työelämäopintoja 5-15 op 
  •       valinnaisia opintoja 

Lue lisää maisteriopinnoista yleisesti.

Maisteritutkinto koostuu 120 opintopisteestä, joista maisterintutkielma ja siihen liittyvät seminaarit vievät kolmasosan (40 op). Opinnot painottuvatkin maisterintutkielman (30 op) tekoon. Kriminologista tutkimusta tehdäkseen ei tarvitse olla kvantitatiivisten menetelmien käytössä nero, mutta tilastollisten menetelmien osaamisesta on kriminologisella tutkimuskentällä etua. Kriminologiaa on voinut opiskella Helsingin yliopistossa maisterivaiheen pääaineena vuodesta 2017 alkaen. Kriminologian opiskelijoiden ainejärjestö Desistanssi ry perustettiin heinäkuussa 2018. 

 

Kriminologisia kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia maisterintutkielmia on tähän mennessä tehty tai tekeillä ainakin seuraavista aihepiireistä: 

  • Perheväkivalta 
  • Kyberrikollisuus: väkivaltaisen ekstremismin narratiivit, lapsiin liittyvän seksuaalirikollisuuden neutralisaatiot, koulu-uhkaajien neutralisaatiot, virtuaalivaluuttojen verorikollisuus, verkkohuijausten uhrien henkilökohtiaset piirteet
  • Vankitutkimus: vankien näkemykset rikollisuudesta irtautumisesta, vankien tekemä vankeusaikainen rikollisuus
  • Oikeustaju: luottamus tuomioistuimiin 
  • Historiallinen kriminologia: henkirikollisuuden piirteet tietyllä ajanjaksolla 
  • Arviointitutkimus: katuväkivaltaa ehkäisevän hankkeen arviointi 
  • Yritysten kokema rikollisuus 
  • Mediakriminologia 
  • Nuorisorikollisuus ja crime drop- ilmiö: vanhempien kasvatustyylit nuorten rikoskäyttäytymisen selittäjinä, nuorten seksuaalikäyttäytymisen yhteys rikollisuuteen, musliminuorten kokemat viharikokset Suomessa

 

Kriminologian maisteriohjelmaan voi päästä kahta reittiä pitkin: 

 

1) Maisterioptioiden kautta 

Kriminologian maisteriopintoihin maisterioptioiden kautta voivat hakea seuraavien alojen opiskelijat:

Valtiotieteellisen tiedekunnan kandiohjelmien opiskelijat
Filosofian kandiohjelman käytännöllisen filosofian opintosuunta (humanistinen tiedekunta)
Oikeusnotaarin koulutusohjelma (oikeustieteellinen tiedekunta)
Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper (Soc&Kom)
Psykologian kandiohjelma (lääketieteellinen tiedekunta)

Lisätietoa maisterioptioista löydät täältä.

Ilmoittautumisaikoja on kaksi: keväisin 1.4.-30.4. ja syksyisin 1.10.–31.10. Kriminologian maisteriohjelmaan ilmoittautuminen järjestetään kuitenkin yleensä pääsääntöisesti keväisin, joten tarkistathan oikean ilmoittautumisajan täältä. Linkin takaa löydät muutakin hyödyllistä tietoa maisterioptioista. 

Voit ilmoittautua maisterioptioon, johon on erillinen hakumenettely, missä tahansa vaiheessa kandidaatin tutkintoasi sen jälkeen, kun olet suorittanut vaadittujen kriteerien mukaiset opinnot. Tieto maisterioptiosta merkitään opintorekisteriin, ja valittu optio vahvistetaan maisteriopintoihin siirtymisen yhteydessä. 

Kriteerit maisterioption hakemiselle:

  • 35 op sosiaalitieteiden tai lähialan opintoja ja 15 op menetelmäopintoja
  • edeltäviin relevantteihin taustaopintoihin (35 op) tulee sisältyä sosiaalitieteiden kandiohjelman kriminologian opintokokonaisuuden suorittaminen
  • ensisijaisena kriteerinä käytetään edellä mainittuja soveltuvia opintoja, toissijaisesti opintomenestystä

    Päätöstä tehtäessä voidaan huomioida myös opintosuunnan opetusresurssit.

Vinkkejä maisterioption hakuun:

1) Perus-, aine- ja menetelmäopintoja listatessa kannattaa valita ne kurssit, joista olette saaneet parhaat arvosanat, sillä keskiarvo on haussa tärkeä. Myös opintojen etenemistahdilla on painoarvoa.

2) Muistakaa listata hakemukselle kriminologian kandiohjelman kriminologian opintokokonaisuus.

3) Lomakkeen vaatimien perus-, aine- ja menetelmäkurssien lisäksi kurssitaulukkoon pitäisi jäädä muutama ylimääräinen rivi. Näihin kannattaa täyttää kaikki ne ylimääräiset kriminologian kurssit, joita olette saattaneet jo käydä. Jos olette suorittaneet vaikkapa vaihdossa tai jotenkin muuten kriminologian kursseja ja suoritukset on hyväksiluettu yliopistolle, myös nämä kannattaa listata sarakkeisiin.

Kriteereihin voi tutustua tarkemmin täällä.

 

2) Yhteishaun kautta 

Hae yhteishaun kautta, mikäli haet Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden ulkopuolelta! Yhteishaun kevään korkeakouluhaussa voi hakea kriminologian opintoihin Opintopolku–palvelussa, hakuohjeet ja aikataulun löydät täältä. Tietoa Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden maisteriohjelmasta ja opintosuuntavaihtoehdoista löydät Opintopolussa täältä. Hakuaika sosiaalitieteiden maisteriohjelmaan alkaa 13.3.2024 klo 8.00 ja päättyy 27.3.2024 klo 15.00. Valinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 4.7.2024.  

Yhteishakuvalinnassa tarkastellaan aikaisempien opintojesi soveltuvuutta, motivaatiotasi, kykyäsi tuottaa tieteellistä tekstiä sekä opintomenestystäsi. 

Sosiaalitieteiden maisteriohjelmaan hakevalla tulee olla riittävä määrä maisteriohjelman opintosuunnan tieteenalan soveltuvia opintoja ja menetelmäopintoja. Hakuperusteena olevaan tutkintoon sisältyvien tai sen lisäksi suoritettujen opintojen tulee olla sisällöltään ja suoritustasoltaan maisteriohjelman ja sen tieteenalojen kannalta soveltuvia ja tarkoituksenmukaisia, jotta ne tarjoavat riittävät valmiudet ja tiedot maisterin opintoja varten.  

 

Yhteishaussa täytettävään lomakkeeseen kannattaa tutustua huolella ennen hakemuksen lähettämistä. Valinnassa huomioitavien opintosuoritusten ja niiden arvosanojen listaaminen ja etenkin motivaatiokirje vievät todella paljon aikaa — älä siis jätä lomakkeen täyttämistä viime tinkaan! Desistanssi ry:n hallitukselle voi lähettää sähköpostia, jos yhteishausta on kysyttävää. Moni nykyisistä hallituksen jäsenistä on päässyt sisään juuri yhteishaun kautta.

Opintoneuvontaa liittyen kriminologian opintosuuntaan hakeutumiseen antaa Kruununhaan opiskelijapalvelut, kruununhaka-student [a] helsinki.fi. Suosittelemme ensin kuitenkin tutustumaan yleisiin ohjeisiin ja erityisesti Opintopolun hakuohjeisiin huolella. Tarvittaessa voit kääntyä myös Desistanssin hallitusten jäsenien puoleen, yhteystietomme löydät vuoden 2024 hallituksen esittelystä.

 

UKK

 

Onko vinkkejä haussa onnistumiseen?

Ensimmäinen ja tärkein vinkki on se, että ala hahmotella motivaatiokirjettä ja maisterintutkielmaehdotusta jo nyt. Tutustu myös tarkasti yllä oleviin ohjeisiin ja selvitä mahdollisimman paljon hakemisesta jo ennen sen avautumista. Kannattaa pitää exceliä tmv. kirjanpitoa niistä kursseista ja kokonaisuuksista, jotka aiot ilmoittaa soveltuviksi opinnoiksi hakulomakkeessa – pidä myös kirjaa arvosanoista ja opintopisteistä, jotta voit sitten laskea painotetun keskiarvon helposti, eikä tarvitse tihrustella opintorekisteriotetta. Selvitä myös hyvissä ajoin mitä väylää pitkin sinun tulee hakea paikkaa (yhteishaku vai maisterioptio), sillä eri hakuväyliä pitkin haetaan eri aikoihin ja hakemusten edellytykset ovat hieman erilaisia.

Kun haku alkaa, tutustu lomakkeeseen mahdollisimman pian, jotta näet sen rakenteen. Älä jätä hakulomakkeen lähettämistä viimeiseen päivään, se aiheuttaa sinulle turhaa verenpaineen nousua ja se on pahasta sekä sinulle että hakemuksellesi!

Yhteishaun maisterintutkielmahahmotuksesta: Mitään maailmaa mullistavaa aihetta ei tarvitse keksiä, mutta esseeseen kannattaa käyttää aikaa. Täydelliseen hahmotelmaan ei ole mitään suoraa mallia, mutta pään lyödessä aivan tyhjää kannattaa tutustua esimerkiksi kriminologisten tiedejulkaisujen tuoreimpiin artikkeleihin ja katsoa, mitkä asiat tällä hetkellä puhuttavat. Voi myös olla hyvä idea yhdistää kandivaiheessa käymiesi opintojen tai esimerkiksi kandityösi aihepiirejä maisterintutkielmahahmotelmaasi. Hahmotelmassa ei kuitenkaan riitä pelkkä aiheen keksiminen. Kannattaa miettiä huolella mitkä voisivat olla tarkemmat tutkimuskysymyksesi, mitä (kriminologisia) teorioita voisit käyttää aiheen tutkimisessa sekä mahdollisesti jo pohtia, mitä voisit käyttää tutkielman aineistona. Huomaa myös, että tutkimuksen täytyy olla toteutettavissa maisterintutkielman puitteissa: olisi esim. kauhean kiinnostavaa tutkia vankien radikalisaatiota, mutta gradua on aiheesta hyvin haastavaa tehdä, sillä tutkimusluparumbaan ja haastattelulitterointiin menisi liikaa aikaa, ja mahdolliset tulkkikulut pitäisi maksaa omasta pussista. Realismi siis mukaan jo suunnitteluvaiheessa.

Vaikka hahmotelman on tärkeää olla hyvä ja vakuuttava, kannattaa muistaa ettei se sido sinua mihinkään. Hyvin moni nykyisistä opiskelijoista tekee tällä hetkellä graduaan aivan eri aiheesta, kuin mitä kuvasivat hahmotelmassaan. Essee mittaa lähinnä sitä, ymmärtääkö hakija, mitä kriminologinen tutkimus on ja miten gradu pääpiirteissään toteutettaisiin (kvali-/kvantitutkimus, teoriapohja, aineisto, relevanssi kriminologisen tutkimuksen kannalta).  

Summa summarum, on tärkeää, että aihehahmotelmasi on kriminologinen, toteutettava ja otat ainakin varovaisesti kantaa mahdollisesti käyttämiisi teorioihin ja aineistoihin. Muista myös oikolukea!

 

Kuinka paljon hakijoita otetaan sisään?

Vuonna 2023 yhteishaun kautta tuli 44 hakemusta ja sisäisen maisterioption kautta 8 hakemusta. Yhteishaun kautta uusia opiskelijoita aloitti 2 ja maisterioption kautta 6.

Yhteishaussa sosiaalitieteiden maisteriohjelmaan hakemisesta löytyy lisää tietoa täältä.

Mitä opintoja kriminologian maisteriohjelmaan hakemiseen vaaditaan?

Kriminologian maisteriohjelma kuuluu sosiaalitieteiden maisteriohjelmaan. Yhteishaun kautta hakevalla tulee olla riittävä määrä (vähintään 35 op) maisteriohjelman opintosuunnan tieteenalan soveltuvia opintoja. Hakuperusteena olevaan tutkintoon sisältyvien tai sen lisäksi suoritettujen opintojen tulee olla sisällöltään ja suoritustasoltaan maisteriohjelman ja sen tieteenalojen kannalta soveltuvia ja tarkoituksenmukaisia, jotta ne tarjoavat riittävät valmiudet ja tiedot maisterin opintoja varten. Soveltuvilla opinnoilla voidaan tarkoittaa myös soveltuvaa tutkintoa. Opintojen soveltuvuus ja niiden riittävyys arvioidaan valinnan yhteydessä. Ennakkoarvioita aikaisempien opintojen soveltuvuudesta ei tehdä.

Soveltuvat opinnot ovat tärkeitä hakemisessa, sillä opinnot lähtevät nopeasti käyntiin ja kriminologiset teoriat olisi hyvä olla hallussa viimeistään syksyn alkupuolella. Yliopisto ei voi antaa kuitenkaan soveltuvista opinnoista minkäänlaisia tarkkoja ohjeistuksia tai etukäteen arvioida, mitkä opinnot olisivat soveltuvia ja mikä on riittävästi, koska kursseja on hyvin erilaisia. Tämä on ymmärrettävää, mutta hyvin turhauttavaa! Kannattaa kuitenkin valita aihepiireiltään edes lievästi kriminologisia kursseja esim. sosiaali-, yhteiskunta- tai oikeustieteiden alta tai suorittaa mahdollisissa vaihto-opinnoissa kriminologian kursseja.

Soveltuvien opintojen lisäksi tulee olla suoritettuna vähintään 15 opintopistettä menetelmäopintoja, pääosin kvali- tai kvantitatiivisista menetelmistä. Menetelmäopinnot ovat erittäin tärkeitä, etenkin mikäli opintotaustasi on jostakin muualta kuin sosiaali-/yhteiskuntatieteistä, joissa menetelmäopinnot ovat yleensä pakollinen osa tutkintoa. Erityisesti AMK-tutkinnolla hakevilla sisäänpääsy voi jäädä kiinni menetelmäopintojen puutteesta, joten asian kanssa kannattaa olla tarkkana! Menetelmäkursseja voi suorittaa esim. Avoimen yliopiston kautta. Mm. täältä löytyy kursseja, joilla omaa menetelmäosaamista voi lähteä täydentämään.

Soveltuvien ja menetelmäopintojen lisäksi valintaan vaikuttavat aiempi opintomenestys, motivaatio ja kyky tuottaa tieteellistä tekstiä.

  

Onko kriminologiaa mahdollista opiskella englanniksi?

Helsingin yliopistossa ei ole valitettavasti mahdollista opiskella englanniksi kokonaista tutkintoa kriminologiasta. Tällä hetkellä Helsingin yliopistossa on kaksi kriminologian kurssia, jotka suoritetaan kirjallisuuskuulusteluna ja jonka tenttimateriaali koostuu englanninkielisestä aineistosta. Ulkomailla on monia hyviä yliopistoja, jotka tarjoavat englanninkielisiä tutkintoja (esim. Iso-Britannia, USA ja jotkin Pohjoismaat).

Onko Helsingin yliopistossa mahdollisuutta tehdä kriminologian tohtorintutkintoa?

Kriminologiaa voi opiskella Helsingin yliopistossa sosiaalitieteiden tohtoriohjelmassa.

 

Minulla on jo korkeakoulututkinto. Voinko hakea opiskelemaan kriminologiaa?

Voit hakea opiskelemaan kriminologiaa yhteishaun kautta. Voit tutustua hakukriteereihin täällä.

 

Millaisista opintotaustoista ihmisiä on päätynyt opiskelemaan kriminologiaa?

Suurin osa kriminologian maisteriohjelmaan tähän mennessä valituista opiskelijoista on tullut ohjelmaan valtiotieteellisestä/yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta. Tyypillinen kandiopintotausta on sosiaalitieteissä, erityisesti sosiologiassa. Joitakin opiskelijoita on saatu humanistisesta ja oikeustieteellisestä tiedekunnastakin. Hakukelpoisuuden edellytyksenä on alempi tai ylempi korkeakoulututkinto tai jatkotutkinto, maisteriohjelman edellyttämät soveltuvat opinnot (35 op tieteenalan opintoja ja 15 op menetelmäopintoja) ja riittävä kielitaito (opetus on ainakin toistaiseksi kokonaan suomeksi).

 

 

Jos jotain jäi vielä askarruttamaan, ota yhteyttä hallituksemme jäseniin sähköpostitse.

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Opiskelijan ohjeista löydät kriminologian opetussuunnitelman.

Osa kriminologian opinnoista on suoritettavissa avoimessa yliopistossa ja joillekin kursseille on mahdollista osallistua toisen tiedekunnan opiskelijana. Katso lisää täältä ja täältä.Helsingin yliopiston opiskelijat voivat etsiä kursseja ja ilmoittautua niille Sisussa.

  

Selkeää tietoa kriminologiasta ja sen tutkimuskohteista kriminologian opintosuunnan oppikirjasta: Kivivuori, J., Aaltonen, M., Näsi, M., Suonpää, K. & Danielsson, P. (2018). Kriminologia: rikollisuus ja kontrolli muuttuvassa yhteiskunnassa. Helsinki: Gaudeamus. 

 

Myös seuraavista on hyötyä kriminologiasta kiinnostuneille:  

 

Tieto maisterioptioiden hakukriteereistä päivitetty 14.3.2024

2 vastausta artikkeliin “Opiskelijaksi?”

  1. Hei!

    Olen biolääketieteen opiskelija (kandi) Itä-Suomen yliopistosta.
    Haluaisin vaihtaa suuntausta ja hakea maisteriin kriminologian koulutusohjelmaan. Mitä kursseja minun kannattaa valita nyt ennen hakuani ko. maisteriin? Sosiaalitieteiden opintoja?
    Nämä sisällytän kandin tutkintorakenteen vapaasti valittaviin opintoihin.
    Kiitos paljon!
    Yt. Sofia Mattila

    1. Moi Sofia!

      Avoimen väylän kautta hakiessa tulisi huolehtia, että ensinnäkin täytät valintaperusteet: kuten sanoit, sinun tulisi siis olla käynyt vähintään 35 opintopistettä sosiaalitieteitä, tai sen lähialojen opintoja. Lisäksi sinun tulisi olla käynyt vähintään 15 opintopistettä soveltuvia tutkimusmenetelmäopintoja (opinnäytetyötä ei lasketa tähän mukaan). Menetelmäopintojen tulee olla kriminologian ja sosiaalitieteiden opintoihin soveltuvia, eli uskoisin että esim. ainakaan kaikki biolääketieteen menetelmäkursseista eivät tuohon lukeudu – kannattaa vilkaista Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden kandiohjelman kurssitarjontaa osviitaksi siitä, minkälaisia menetelmäopintoja sosiaalitieteisiin sisältyy. Tarkempia tietoja noista valintaperusteista löytyy opintopolusta, ainakin täältä. Lisäksi kannattaa toki käydä mahdollisimman paljon kriminologisia tai kriminologian aihepiirejä koskevia kursseja (näitä voit laskea mukaan tuohon 35 opintopisteen kiintiöön, kunhan ovat todellakin kriminologisia kursseja). Tärkeintä kuitenkin hakiessa on, että täytät tuolla sivuilla ilmoitetut hakukriteerit (sekä soveltuvien että metodiopintojen osalta).

      Toivottavasti haku menee tulevaisuudessa hyvin!
      t. Anna Desistanssin hallituksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *