Abstrakteista on konkreettista hyötyä

The Journal of Academic Librarianship -lehden kesäkuun numerossa selostetaan tutkimusta tiivistelmien merkityksestä tiedonhaussa1. Tutkimuksessa on tarkasteltu muutaman tiedonhakujärjestelmän lokitetoja (Science Direct, OhioLink, Nucleic Acids Research). Näissä ympäristöissä on myös kokoteksti saatavissa. Lokitietojen analyysi ja tutkittujen vastaukset kyselyyn tukivat oletusta, että tiivistelmät ovat hyvin suosittuja ja niillä on oleellinen rooli tieteellisessä tiedonhaussa.

Kirjoittajat kuvaavat tutkijan tiedonhakua pikemminkin horisontaaliseksi kuin vertikaaliseksi: yhden tiedonhakuympäristön käyttöön syvennytä pitkäksi aikaa, vaan mieluummmin käytetään aika “piipahtamalla” pintapuolisesti useammassa ympäristössä. Tällaista tiedonhakutapaa tiivistelmät tietenkin tukevat mainiosti.

Tiivistelmään tyytyivät herkimmin yhteiskuntatieteilijät, fyysikot ja tietojenkäsittelytieteilijät. Useimmiten kokotekstiin taas jatkoivat kemistit sekä insinööri- ja biotieteilijät. Mitä iäkkäämpi asiakas on, sitä useammin hän luottaa tiivistelmiin. Tämä johtuu kenties tottumuksesta, kenties kokemuksen tuomasta varmuudesta aineistojen nopeassa arvioinnissa, kenties siitä että he ovat edenneet tehtäviin, joissa ajankäyttö ja tiedontarpeet ovat erilaisia.

“Horisontaalinen tiedonhaku” on, luulemma, niitä ilmiöitä, joita voi joltakin näkökannalta paheksua, mutta joiden kanssa pitää elää. Tämäkin tutkimus tukee ajatusta, että myös tieteellisissä tiedonhakuympäristöissä tulisi tarjota helppoja hakuja ja nopeita tuloksia. Ja tiivistelmät ovat siis olennainen osa hyvää palvelua.

1David Nicholas, Paul Huntington and Hamid R. Jamali: The Use, Users, and Role of Abstracts in the Digital Scholarly Environment. The Journal of Academic Librarianship, Volume 33, Issue 4, July 2007, 446-453.
<http://dx.doi.org/10.1016/j.acalib.2007.03.004>

Creative Commons License