Vapaakappalelaki eduskuntaan

Otsikko valehtelee. Se, mitä puuhattiin ensin vapaakappalelakina, sitten lakina joukkoviestinnän arkistoinnista ja sitten taas vapaakappalelakina, on saanut vielä kerran uuden nimen: laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä.

Tärkeimmät uudistukset ovat:

  • Verkkoaineistot tulevat säilyttämisen piiriin. Toisin sanoen Kansalliskirjasto alkaa kerätä sitä talteen. “Verkkoaineistoa” on kaikki, mitä netistä saa, e-kirjoista angstisen teinin blogiin. Uutisryhmät, chatit yms. jäävät säilyttämisvelvollisuuden ulkopuolelle.
  • Suomen elokuva-arkistostan vastuulle uskotaan radio- ja tv-ohjelmien keruu ja säilyttäminen. Arkiston nimi muuttuu: uusi on Suomen audiovisuaalinen arkisto (joka on kyllä, anteeksi vain, nimeksi aika ruma).

Lakiahan onkin jo hieman ehditty vartoa. Elektronisen aineiston saamista lain piiriin kiirehdittiin v. 1995 julkaistussa Koulutuksen ja tutkimuksen tietostrategiassa. Nyt tehtyä lakiesitystä vastaavat uudistukset määriteltiin vuonna 1997. (Esko Häkli: Vapaakappalelain uudistus. Tietolinja 2/1998.) Mutta hiljaa hyvä tulee.

3 thoughts on “Vapaakappalelaki eduskuntaan

  1. Mielenkiintoisia aikoja siis elämme tämän kirjaimellisesti ikuisuusprojektin kanssa. Jäin kuitenkin ihmettelemään tuota ITviikon uutista: “Ensiksi verkosta säilötään lähinnä kirjan muotoisia julkaisuja, esimerkiksi ITviikon kaltaiset uutissivut tulevat kyseeseen vasta myöhemmin”? Eikö tässä nimenomaan keräillä www-aineistoja laajalti vai mitkä ovat Kansalliskirjaston suunnitelmat? Ollaanko alkuvaiheessa keskittymässä vain joihinkin e-kirja-aineistoihin?

    Tuo linkki hallituksen esitykseen ei toimi. Linkki asian käsittelytietoihin on http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiat/HE+68/2007 .

  2. IT-viikko muistaakseni kysyi allekirjoittaneelta, miten saamme talteen sellaiset sivut kuin IT-viikon, joka saattaa muuttua puolen tunnin välein. Sen tasoinen seuranta ei todellakaan vielä kuulu keinovalikoimaamme; eli tällä hetkellä teemme melko karkeita pyyhkäisyjä. Silloin tällöin IT-viikkokin siis toki jää haaviin.

    Joidenkin sivustojen tarkka seuranta on kyllä asialistalla, joten sitä kohti mennään.

Comments are closed.