Indeksoinnin Ig-Nobel

Äskettäin jaettiin vuoden 2007 Ig-Nobel-palkinnot. Leikkimielistä palkintoa jaetaan tunnustuksena tutkimukselle, joka “ensin saa ihmiset nauramaan, sitten miettimään.”

Kaikkien kirjastolaisten sydäntä varmasti lämmittää tieto siitä, että kirjallisuuden Ig-Nobelin sai tänä vuonna Glenda Browne englannin määräistä artikkelia “the” ja sen aakkostamista koskevasta artikkelista The Definite Article: Acknowledging ‘The’ in Index Entries.

Artikkelissa Browne antaa kylmää kyytiä the-sanan indeksointia koskeville säännöille ja kehottaa järjestämään niin, että asiat löytyvät sekä hakemalla artikkelin kera että ilman sitä. “As indexers, we can ensure that users find what they are looking for in our ndexes by making sure that we double entries at ‘The’ and t the second word in the entry.”

Browne toteaa myös: “Similar arguments apply to A’ and ‘An’ but these are beyond the scope of this article.” Tästä on nuorten tutkijoiden hyvä jatkaa.

Muut palkinnonsaajat: http://www.ignobel.com/ig/ig-pastwinners.html

— Esa-Pekka Keskitalo