Uusi käyttöliittymä digitoiduille aineistoille

Opetusministeri Sari Sarkomaa avasi tänään Kansalliskirjaston Mikkelissä toimivan Kansallisen digitointikeskuksen digitoimien aineistojen uuden käyttöliittymän.

Samalla avattiin suositun Historiallinen sanomalehtikirjasto -palvelun laajennusosa, joka sisältää runsaasti uutta aineistoa. Vuosina 1771-1890 ilmestyneitä suomalaisia sanomalehtiä sisältävä palvelu on vapaasti kaikkien tiedonhakijoiden käytettävissä.

Historiallisen sanomalehtikirjaston sisältämää vanhaa sanomalehtiaineistoa voi selata numero kerrallaan ja siitä voi tehdä hakuja. Uusi käyttöliittymä tarjoaa aiempaa joustavampia mahdollisuuksia mm. lehtien sivujen koon säätämiseen ja se reunustaa myös hakutermien osumat lehtien sivulla punaisella värillä. Entiseen tapaan lehtien numerot voi ladata kätevästi pdf-muodossa, jolloin niistä saa tarvittaessa myös siistejä tulosteita.

Sanomalehtien lisäksi Kansalliskirjaston digitoituihin kokoelmiin kuuluu pienpainatteita ja tieteellisiä aikakauslehtiä (Peri+). Pienpainatteet ovat vapaasti käytettävää aineistoa, mutta aikakauslehdet ovat osittain tekijänoikeuden alaisia, ja niiden käyttö edellyttää tältä osin sopimusta. Myös Peri+-aineistoon on tulevaisuudessa tulossa mukaan uusia lehtiä.

Kansalliskirjaston Digitoidut aineistot -palvelu sijaitsee osoitteessa
http://digi.kansalliskirjasto.fi