Micro:bit-alustat luokanopettajakoulutuksessa

Luokanopettajakoulutuksen matematiikan, fysiikan ja mahdollisesti myös taito- ja taideaineiden didaktiikan opetukseen hankittiin Micro:bit-alustoja ja siihen sopivia lisäosia. Micro:bit on pieni ohjelmoitava tietokone, jota voidaan hyödyntää monissa eri oppiaineissa: Matematiikassa tarkoituksena oppia visuaalista ohjelmointikieltä ja fysiikassa päästään tutustumaan sensoreiden toimintaan ja laajentamaan sähköoppia älykkäisiin laitteisiin. Opittua ohjelmoinnin, teknologian ja tekniikan osaamista voidaan hyödyntää erilaisissa taito-ja taideaineiden suunnitteluprosesseissa tai sitten valinnaisissa opinnoissa, joissa voidaan laajentaa ja syventää opittua erilaisissa luovissa prosesseissa.

Micro:bitin valintaan vaikutti se, että laitetta on käytetty Innokas-verkoston kouluissa laajasti. Lukuvuonna 2017-2018  Innokas-verkostolla on ollut käynnissä Micro:bit-hanke, jossa opettajat ovat tuottaneet opetusmateriaalia ja jakaneet kokemuksia laitteen opetuskäytöstä. Hankkeen aikana on myös kerätty tutkimusaineistoa laitteen käyttöönottoon, käyttöön ja opiskeluun liittyen. Luokanopettajaopinnoissa olisi tarkoitus hyödyntää kentän kokeilusta saatuja tietoja sekä vahvistaa tulevien opettajien ymmärrystä siitä, miten moninaisesti yhtä laitetta voi käyttää monissa oppisisällöissä. Luokanopettajaopiskelijan opintoja ajatellen on järkevää käyttää samaa laitetta mahdollisimman monilla eri kursseilla, jottei laitteen käyttööottoon tuhraannu kohtuuttomasti aikaa vaan päästään suoraan käsittelemään aihetta ainedidaktisesti järkevällä tavalla.

Lisätietoa:
– Micro:bitin sivut http://microbit.org/fi/teach/
– Innokkaan materiaalit https://www.innokas.fi/materiaalit/?_sft_material_type=microbit
– Tutkimustietoa:
 https://kclpure.kcl.ac.uk/portal/files/65615345/creating_cool_stuff_POSTPRINT_to_share.pdf

Valokuva: Lauri Parkkonen, Innokas-verkosto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *