Ke 22.2. Sosiaalisen median välineet: Jere Majava

Lasse Larvanko kirjoitti vuonna 2007: “Kuvittele, että kuka tahansa voisi luoda, levittää ja markkinoida omia tuotoksiaan miljardille ihmiselle minimaalisilla kustannuksilla. Se ei ole ainoastaan mahdollista, vaan myös helppoa. Miten he sen tekevät?”  (http://bit.ly/xsPqkI) WEB2.0 teki internetistä esiintymislavan, jossa jokaisella fasiliteetit omaavalla on mahdollisuus sanoa julkia asiansa.

Sosiaalinen media on tehnyt osallistujista toimijoita, surffailun ja  tiedon vastaanottajan sijaan. Sosiaalinen media rohkaisee osallistujia jakaamaan omaa osaamistaan ilmaiseksi. Syynä ei ole pelkästään oman tuotteen saaminen mahdollisimman monen arvioitavaksi, vaan myös markkinointi. Sosiaalinen media mahdollistaa muiden osallistumisen idean kehittämiseen ja jakamiseen eli  kollektiivista toimintaa ilman formaalia organisaatiota. Yksi blogien hienouksia on kommenttien ja linkkien tuoma idean kehittely ja tarkennus. (Esim. Seth Godin, 2001.) Tällainen vertaistuotanto tekee mahdolliseksi informaation tuotannon yhä suuremmalle kuluttajajoukolle lähes marginaalikustannuksilla.

Samalla kun mediaympäristö on “amatörisoitunut”, se on myös  tullut moniäänisemmeksi ja  sotkuisemmaksi. Toisin sanoen vaatimus yksilön vastuusta ja tiedostuneisuudesta lisääntyy, mitä ja miten hän verkossa olevaa tietoa ja välineitä käyttää

Verkostopalvelut, kuten facebook ja twitter, eroavat blogeista siinä, että ne toimivat sosiaalisina hyödykkeinä vain niissä mukana oleville, ja ulkopuolella oleminen merkitsee faktisesta  olemista outsiderina sosiaalisista kokemuksista. Se, että sosiaalisen median myötä ollaan siirrytty ryhmistä verkostoihin, mahdollistaa yhteyksiä ns. potentiaalisiin linkkeihin, kuten samasta asiasta kiinnostuneiden organisoimattoman yhteisön syntymisen.

Yleensä sellaiset sovellukset, joissa käyttäjät tuovat lisäarvoa toisilleen, synnyttävät uusia innovaatioita.Oikeastaan kaikissa verkostopalveluissa on olemassa yhteisöllisyyden aspekti, jota tutkija voi hyödyntää. Se vaati vain vähän viitseliäisyyttä, uskallusta ja avautumista tuntemattomille .

 

 

 

 

10 thoughts on “Ke 22.2. Sosiaalisen median välineet: Jere Majava

 1. Tuosta Lasse Larvangon ennustekirjoituksesta on siis viisi vuotta. Sosiaalinen media monimuotoisuudessaan on tosiaankin edennyt jättiaskelin ja tehnyt jokaiselle mahdollisuuden olla läsnä maailman “tämyydessä”.
  Olen samaa mieltä siitä, että samalla kun mediaympäristö on amatörisoitunut, niin se on myös saanut negatiivisia lieveilmiöitä “sensoreista” huolimatta.
  Jää nähtäväksi, millainen sosiaalinen media maailmassa mahtaa olla viiden vuoden päästä…

 2. Mielenkiintoinen laajennus aiheeseen löytyy 7.9.2011 Helsingissä pidetyn Campus-seminaarin tallenteesta. Chris Sanderson (The Future Laboratory, London) puhui varsin kiinnostavasti siitä, millaisia muutospaineita diginatiivit tuovat opettajan työhön. Puheenvuoro on verkossa osoitteessa http://www.campusseminar.com/stream/ (stream kohdasta 1:11:00).

 3. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 4. I’ve been surfing on-line more than three hours these days, yet I never discovered any fascinating article like yours. It is lovely value enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made just right content as you did, the net might be much more helpful than ever before.

 5. Hey there! I simply want to give you a big thumbs up for your excellent info you’ve got here on this post. I’ll be coming back to your website for more soon.

 6. This is the right blog for anybody who wants to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful!

 7. I was more than happy to find this site. I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely appreciated every little bit of it and I have you book-marked to look at new information in your site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *