Ryhmän omat aikuiset vastaavat ryhmän lasten turvallisuudesta. Jos kuitenkin turvallisuus vaarantuu, observoija ensisijaisesti informoi vaarasta ryhmän kasvattajia. Äkillisessä vaarassa jossa ei ole muita aikuisia paikalla, on kuitenkin pakko toimia. Pidä kuitenkin mielessä, että observoija ei ole tilanteessa kasvattaja eikä pyri ohjaamaan tilanteita sen paremmin otolliseen kuin mihinkään muuhunkaan suuntaan. Pyrimme siihen että observoija ei vaikuta mitenkään lasten/ryhmän/tiimin toimintaan.
Observointia pitää harjoitella vielä koulutuksen jälkeenkin osana omaa työtä. Muuten sujuva ja luotettava observointi ei onnistu. Kesällä ehtii myös unohtaa asioita. Kunkin kohdan tarkennukset pyritään saamaan mukaan lomakkeeseen. Ajan seuraamiseen kokeile ajastinta. Ohje ja asetukset katso aiemmista vastauksista.
Hyviä kysymyksiä. Esineleikkiä (B#) ja tehtävää (B6) on joskus vaikea erottaa toisistaan. Tehtävässä on olemassa joku tavoite, jonka lapsi haluaa saavuttaa, esim. palapelin kokoaminen, eskaritehtävän suoritus, taidon oppiminen, työn valmistuminen). Esineleikissä (esimerkiksi vaikkapa autoleikki hiekkalaatikolla) ei selvää etukäteen määriteltyä tehtävän määritystä ole ja itse leikkitoiminta on tärkeämpi kuin sen lopputulos. Tehtävässä tiedetään yleensä jo ennen toiminnan aloitusta mitä halutaan saavuttaa mutta esineleikissä sisällöt selvenevät usein vasta prosessin aikana. Luovassakin tehtävässä, esimerkiksi luovassa kortin askartelussa, lapsi tietää jo aloittaessaan haluavansa tehdä saada aikaan hienon kortin.
Jos lapsi on itsekseen kiipeilytilanteessa huomioimatta muita, on huomion kohde tilanteesta riippuen joko Ei-sos. kohde (C1) tai seuratessaan kiipeilytelineellä enimmäkseen pihan tapahtumia Kokonaistilanne (C5).
Itsekin pidän enemmän tabletista, vaikka se onkin iso. Sadesuoja on tabletille välttämätön.
A. Siirtymätilanteet ovat osa yleistä toimintaa. Esimerkiksi leikkien siivoaminen on yleensä A3, osa Vapaata leikkiä sisällä (tai esim. A4 jos ollaan ulkona). Perushoidoksi (A5) toiminta muuttuu kun lähdetään pukemaan.
B. Pallopeli on sääntöleikkiä. Hyvä nyrkkisääntö on edetä B:n luokittelussa ylhäältä alas ja valita se joka ensimmäiseksi sopii. Jos aikaisemmat vaihtoehdot eivät sovi, valitaan B10 (yleinen kehys).
C. Jos ryhmä lapsia esim. leluilla, leluja saa olla miten paljon vaan eikä merkintä vaihdu. Jos mukana on nopeasti muuttuvia tilanteita tai myös aikuinen, kyseessä on kokonaistilanne (C5).
D. Koska hämmästys on hetkellinen tunne, josta voi seurata positiivisia tai negatiivisia muita tunteita, on listaan kirjattu vihjeeksi positiivisia hämmästykseen liittyviä tuntemuksia. On kuitenkin myös mahdollista, että esim. lapsi ensin hämmästyy ja sitten häntä pelottaa, tällainen tunne kirjataan peloksi.
Meillä on Nurmijärvellä tällä hetkellä sellainen ongelma, että meiltä puuttuu toiminnanohjausjärjestelmä , olemme siirtymävaiheessa, josta saisi käyttö ja täyttöasteita joita tarvitsee vastattaessa päiväkodinjohtajan kyselyyn. Olen itse nyt järkeillyt, että ei auta muutakuin laittaa 0, vai mitä ajattelette?
Retki voi olla melkein mikä vaan B. Esim. kun kuljetaan jonossa metsään, se on usein B10, kun lapsi leikkii karhua karhunpesässä, se on B1. Jos mikään muu ei sovi, vasta sitten kirjaa B11.
Fyysisen aktiivisuuden arvioinnissa tulee ihan eri vastaukset riippuen lapsen iästä. 2-v ja 5-v kuormittuvat ihan eri tavalla normiliikkumisessa. Pienemmän ähellystä talvivermeet päällä on aivan jotain muuta kuin isomman nopea ylösnousu. Tämä iästä johtuva ero ei näy missään, paitsi että jotkut ovat useammin fyysisen aktiivisuuden yläpäässä kuin toiset?
Hyvä huomio, tätä täytyy seurata. Laita vaan ehdottomasti observoimasi ponnistelu. Jos pieni selvästi ponnistelee taistellessaan pikku hiljaa pystyyn ulkona paksut vaatteet päällä, huomioi tämä korkeampana fyysisenä aktiivisuutena kuin eskarilaisen vaivaton kevyt liike. Täytyy seurata eri-ikäisten fyysistä aktiivisuutta ja palataan asiaan tarvittaessa.
Hei! Kevään observointeja ajatellen muutama huomio/toive.
– jos mahdollista, observoinnit olisi hyvä olla samalla päivähoitoalueella, jossa itse työskentelee. Tällöin aikaa matkoihin ja siirtymisiin kuluu vähemmän, ja observointi kuormittaa näin vähemmän omaa työtä.
– havainnointilomakkeessa ei tunnu olevan sopivaa kohtaa lapsen torjutuksi/ kiusatuksi tulemiselle
– läsnäolevien lasten ja aikuisten määrät vaihtelevar paljon, olisiko tämä hyödyllistä tietoa tutkimuksen kannalta? Monessa tilanteessa esim henkilöstön vajaus näkyy selvästi ryhmän toiminnassa (esim suunnitellun toiminnan peruminen tms)
1. Olet oikeassa että sama päivähoitoalue on hyvä matkoja ajatellen. Kuitenkin olisi hyvä, että päiväkodin henkilökunta tai lapset eivät olisi tuttuja. Keskustele asiasta kunnan yhdyshenkilön kanssa, jos matka tuntuu ylivoimaiselta.
2. Kiusatuksi tuleminen: Mihin ehdottaisit kiusaamisen lomaketta ajatellen A-I (kaikki havainnointiluokat huomioiden). B on kaikkein ruuhkaisin ja sinne on paljon hyviä tarjokkaita.
3. Olet oikeassa! Henkilöstövajaus voi olla tärkeä tieto, tätä pitää selvittää.
Hei,viimeinen observointi takana tänään.Olen miettinyt myös aikuisten suhdelukua ja poikkeustilanteita.Minulla sattui kaikissa observointipaikoissa olemaan jonkinlainen poikkeustilanne..esim.aikuisia puuttui eri syistä ja suunniteltua ohjelmaa piti ryhmän muuttaa sen vuoksi.Tämä ei näy missään ja aiheuttaa kyllä varmasti erilaisen tilanteen kuin normaali tilanne olisi..juttelin myös omassa talossa vierailleen observoijan kanssa,joka sanoi ihan samaa..Tätä voisi kyllä miettiä,että miten saataisiin näkyväksi.
T.Saara
Tärkeä näkökulma. Onko sinulla tähän hyvää ideaa? Mieti tarkkaan, mikä olisi hyvä merkitsemistapa, jossa yhdistyisi helppo kirjaaminen sekä monipuolinen ja yksiselitteinen tieto.
Persiankielistä suostumuslomaketta ei ole. Nyt täytyy turvautua tulkin apuun. Pyritään kasvattamaan suostumuslomakkeiden kielimäärää heti kun mahdollista.
Moi!
Minulle on tulossa opiskelija. Kuinka paljon ja mitä kaikkea voin hänelle kertoa observoinnista? Voiko hän halutessaan lähteä mukaan, kun minulla on ”observointikeikka”?
On vain hyvä, että opiskelija tietää mahdollisimman paljon observoinnin käytännön toteutuksesta. Voit siis kertoa etukäteen observoinnin käytännön toteutuksesta tarkastikin lukuun ottamatta koodeja ja yksilöimättä päiväkotia tai ryhmää. Älä kuitenkaan ota opiskelijaa tässä vaiheessa mukaan observointiin. Sinänsä muun henkilöstön osallistuminen osaavan observoijan kanssa olisi mainio tapa perehdyttää muuta henkilöstöä observointiin, mutta tätä täytyy vielä vähän miettiä.
Kevään observoinneissa heränneitä kysymyksiä:
Lomakkeessa on kysymys henkilöstövajauksesta. Miten merkitään toisesta ryhmästä saatu täsmäapu vajaustilanteessa? Usein sijaista ei ole, vaan toisesta ryhmästä käy joku auttamassa tarvittaessa, joskus lyhyemmän aikaa ja joskus esim. toiminnen ajan…
Toinen ongelma liittyy salasanaan, jonka takana lomake on. Onko todella niin, että salasana pitää näpyttää joka kerta uudelleen että lomakkeeseen pääsee vai enkä vaan osaa käyttää palvelua? Hämäsi kun lomakkeen lähetyksestä ei tullut mitään ilmoitusta (niin kuin syksyllä) vaan selain vain heittää takaisin kohtaan jossa salasanaa kysytään. Onko tämä ihan normaalia?
Henkilöstövajaus: Täsmäapu poistaa henkilöstövajauksen sillä hetkellä (vaikka toki ymmärrämme, että asiassa on toinenkin puoli).
Salasana: Tallenna salasana laitteelle, niin voit painaa vain ok. Salasanan tallentaminen tapahtuu eri laitteilla eri tavalla, googlaa oman laitteesi ohjeet. Paluu salasanaan kertoo, että edellinen tallennus on mennyt läpi, eli on ok.
Kiitos näistä kysymyksistä! Teemme kesällä parannuksia lomakkeeseen, kun observoinnit ovat tauolla.
Kysymys vajauksesta. Talossa on tänään illalla kokous. Koska yli yhdeksän tunnin päivää ei saa tehdä, henkilöstö tekee päivänkatkaisut, esim. yksi hoitaja lähtee kotiin klo 10-11 väliseksi ajaksi. Tämän ajan ryhmässä on henkilöstövajaus. Miten merkitsen?
Hei!
Minulle tuli pyyntö lähettää tämä ”observointi tablettini” virastoon päivitettäväksi.
Kyselin sähköpostilla miten kauan päivitys kestää,ja sain vastaukseksi että 2-3 viikkoa vähintään.
Ongelmana tässä on se että nämä observointikeikat ajoittuvat juuri tämän parin kolmen viikon sisään.
Mitäs mun kannattaisi tehdä.
Luulen että sama pyyntö on tullut meille kaikille Helsingissä toimiville…
Jos sinulle sopii, voit tehdä tallennukset omalla puhelimellasi tai tabletillasi. Sinua ei voi kuitenkaan velvoittaa käyttämään omaa laitettasi työasioissa, varsinkin kun joudut käyttämään laitetta haastavassa ulkoilutilanteessa, joten jos tämä vaihtoehto tuntuu sinusta epäilyttävältä, pyydä omasta päiväkodistasi tabletti tai puhelin lainaksi observoinnin ajaksi. Jos päiväkodissa ei ole tällaista laitetta, ota yhteyttä kuntasi yhdyshenkilöön.
Huomenna tämän kevään ensimmäinen observointi. Perjantaina laitoin kamoja valmiiksi vain huomatakseni, että kaupungin antama tabletti on mennyt tehdasasetuksille eikä siis ole toimintakykyinen. Sain ohjeet määritellä asetulset uudelleen mutta niistäkään ei ole mitään apua.
Yritin perjantaina myös tulostaa tältä sivulta hätävaralomaketta mutta yhdelläkään työpaikan koneella tulostaminen ei onnistunut, herjasi jostain jotain. En myöskään voinut muokata tekstiä tai tallentaa lomakkeita omalle työpöydälle.
Mulla ei nyt siis ole tablettia, eikä hätävaralomaketta. Voinko observoida omalla puhelimellani vai miten tässä nyt toimitaan? #teknologiapettää2018
Hei Joanna! Katso Jyrkin vastaus edelliselle kysyjälle.
”Jos sinulle sopii, voit tehdä tallennukset omalla puhelimellasi tai tabletillasi. Sinua ei voi kuitenkaan velvoittaa käyttämään omaa laitettasi työasioissa, varsinkin kun joudut käyttämään laitetta haastavassa ulkoilutilanteessa, joten jos tämä vaihtoehto tuntuu sinusta epäilyttävältä, pyydä omasta päiväkodistasi tabletti tai puhelin lainaksi observoinnin ajaksi. Jos päiväkodissa ei ole tällaista laitetta, ota yhteyttä kuntasi yhdyshenkilöön.”
Nyt kun tabletti on uudelleen ohjelmoitu/päivitetty,kaikki tiedot on poistunut. Joten: mikä oli nimeltään se kelluva kello jota pystyi käyttämään ajanotossa sekä se muistilappu johon oli kelluvana myöskin hyvä kirjoittaa lasten nimet?
Tällainen vinkki: ”Tablettiin asensin ”Stopwatch” ja ”Floating Stickies”- sovellukset, jotta lasten nimilista ja sekuntikello näkyivät koko ajan tabletilla ”kellumassa” selainikkunan päällä. ”
Hei, Ymmärsinkö oikein että observoinnit jatkuvat jälleen syksyllä 2018? Osaatteko sanoa kuinka monta observointikertaa tulee tänne Helsinkiin per observoija? Tämä olisi tärkeä tieto, koska työtehtävät ovat muuttumassa.
Hei! Kyllä, observoinnista on tulossa jatkuva toimintatapa. Nyt olisikin tärkeää saada paljon uusia observoijia mukaan, jotta yhdelle observoijalle tulisi vuodessa vain pari päiväkotia. Uusien observoijien verkkokoulutus käynnistyy ensi viikolla ja jatkuu juhannukseen asti. Vielä ei kuitenkaan valitettavasti ole selvillä tarkkaa päiväkotien määrää / observoija Helsingissä. Nyt kannattaa levittää sanaa, että saataisiin paljon uusia ihmisiä mukaan. Tämä video voi toimia hyvänä kimmokkeena uusille tulijoille: https://www.youtube.com/watch?v=joEBxzYtSPE. Laittakaa jakoon sellaisille lastentarhanopettajille, joiden ajattelette voivan kiinnostua tulemaan mukaan!
Hei
Teimme pariobservoinnin 17.8 Moikoisssa. Observoinnin alussa huomasimme, että parini ibäd ei suostunut lähettämään vastauslomaketta eteenpäin. Johtui, ehkä huonosta nettiyhteydestä. Päätimme tehdä havainnot yhdelle laitteelle yhdessä. Keskustelimme havainnoista yhdessä ja aiemmin observoijana toiminut opasti uutta observoijaa käytönnän asioissa. Havainnot olivat pääosin samansuuntaisia. Haastavimpina kohtina koimme emootioiden ja lapsen sosiaalisen orientation havainnoimisen.
Pariharjoittelussa huomasimme ongelmaksi sen, että toinen ajatteli minuuttia kokonaisvaltaisesti, toinen yksityiskohtaisemmin. Esimerkkinä keinumistilanne, jossa aikuinen oli hetken läsnä, mutta loppuajan ei. Tällöin merkinnät aikuisen läsnäolosta muodostuivat erilaiseksi.
Koska aikuinen on kohdistanut huomionsa observointiaikana lapseen, kirjataan vaihtoehdoksi I-kohdassa joku vaihtoehdoista 1-5. Tämän voisi sanoa selkeämmin observointilomakkeessa, otetaan työn alle.
Apua…mistä määrä löydän mun henkilökohtaisen odservointinumeron? Lapussa, jonka sain on ainoastaan päiväkodin koodi, ei odservoijalle mitään numeroa. Harjoitusobservointeja tehdessä käytin vain nimeä…
Eliisa Soirila (assi)ja Tiina Kämäräinen (kveo, uusi alue) tekivät tänään pariobservoinnin. Ryhmän tilat olivat oivalliset pienryhmiin jakautumisen kannalta. Observoijat, kun emme ennestään tunteneet lapsia, eivät kuitenkaan pysyneet sujuvasti havainnointiin arvottujen lasten kannoilla. Mutta selvisimme! Koska lapset olivat meille vieraita, myös emootioiden ja sitoutumisen asteen arvioiminen oli haastavaa. Hitaasti syttyvä lapsi voi lasta tuntemattoman silmin vaikuttaa passiivisemmalta, kuin todellisuudessa onkaan.
Havainnointikoulutuksen ja observointikokemusten perusteella jäämme mielenkiinnolla odottamaan kuntakohtaista koontia hämeenlinnalaisten observoijien havainnointikoonneista. Paljon on nyt dataa koottuna ja olisi tarpeen saada sitä varhaiskasvatuksen kehittämistyön motivaattoriksi ja suunnannäyttäjäksi.
Meidän pitäisi tehdä parini kanssa huomenna pariobservointi, mutta parini on sairastunut ja ilmeisesti sairausloma kestää pidempään. Minun ensimmäinen varsinainen observointini on jo tässä kuussa, joten minun pitäisi saada kurssi suoritettua jotta voin observoida. Teenkö pariobservoinnin nyt yksin? En tiedä ehdimmekö sopia uuden ajan, jos parin sairausloma jatkuu pitkään.
Pariobservointi on koettu hyväksi, sillä yhdessä reflektoiden asiat löytävät helpommin paikkansa ja erot tulevat käsitellyksi. Nyt on tilanne niin vaikea, että tee observointi yksin. Harjoitellaan yhdessä observointia sitten jatkokoulutuksessa.
Onko hyviä ideoita kuinka tabletti toimisi parhaiten kun on kylmä,sataa vettä ja tabletti sadepussukassa ?Sormet jäätyy jos täytyy olla ilman hanskoja? Perjantaina mulla paljon haasteita kun näyttö ei meinannut toimia. Aikaa tuhraantuu siihen ja näyttö kynän pää jo lähes littana ,kun yritin saada näyttöä toimimaan.
Tilanne on vaikea sateella ja kylmällä säällä. Silti on tärkeä saada nämäkin asiat esiin. Esimerkiksi alle 3-vuotiaiden lasten vaikea tilanne talvella ei olisi tullut esiin ilman sinnikästä observointia vaikeissa olosuhteissa. Yritä pitää tabletti takin sisällä ja ota se esiin vain näyttökynällä täppäyksen aikana.
Tänään observointini oli ensimmäinen kerta tänä syksynä tietyssä yksikössä ja alkoi klo 12. Vaikka yksikkö oli minulle tuttu, niin henkilöstön tilanne ryhmässä olin niin vaikea, etten pystynyt havainnoida lepohetkeä, koska en saanut keneltäkään tuohon aikaan vanhempien suostumuslomakkeita, enkä voinut kysellä lepohuoneessa jo olevilta työntekijöiltä apua. Aloitin observointini vasta klo 13, kun lapset tulivat lepohetkeltä, mutta lähdin pois klo 16. Olisiko parempi, että vasta toinen kerta olisi iltapäivällä, niin observoitavat lapset olisivat jo selvillä ja havainnoijalla on jo hieman tietoa aamuhavainnoinnilta, missä he lepäävät. Herkempi tilanne lasten kannalta on, kun vieras aikuinen menee suoraan lepohetkelle.
Kylmä tuuli ja tihkusade ulkoilun lopussa vaikeutti observointini sähköistävastaamista. Menemällä sisälle kone alkoi toimia ja tein kirjaukset peräkkäin. Voi olla, että toinen tuli kaksi kertaa, kun kone jäi jumiin ja tein sen uudestaan.
Tärkeitä asioita, täytyy puntaroida tarkkaan. Miten vaikuttaa satunnaistamiseen, että eka kerta ei voi olla iltapäivä? Talvi tekee ulkona observoinnista vaikean, toivottavasti takin sisältä löytyy suojaa.
Olen laittamassa päiväkodin johtajalle sähköpostia observoinnista. Muokattavissa ohjeessa kysytään päiväkodin numeroa. Saimme ensimmäisellä kokoontumisella laput, joissa arvotut päiväkodit ja ajankohdat ovat. Päiväkodin eri ryhmille on tuossa lapussa eri koodit, eikä erillistä päiväkotikoodia ole. Mistä sen löytää?
Hei Tanja! Käytä johtajille menevässä ohjeessa aina ryhmän 1. koodia. Näin johtaja ei mene sekaisin useammasta koodista, vaikka hänen tekemnsä itsearviointi yhdistyy kaikkiin päiväkodin ryhmiin. Eli johtajille päiväkodin koodi on ryhmän 1. koodi.
Teimme tänään parihavainnoinnin ja aika meni nopeasti ja oli mukava vertailla ja keskustella havainnoista toisen kanssa. Muutamaa kohtaa pohdittiin, että kumpi vaihtoehto oli sopivampi tilanteeseen, kun olimme vastanneet eri tavalla. Meillä heräsi mielenkiintoista keskustelua ja harjoittelu toi varmuutta tulevaan observointiin.
Hei,
Parihavainnointia suoritimme tänä aamuna ja huomasimme, että pienet hetket voivat muuttaa havaintojen nimeämistä asteen suuntaan tai toiseen ja emootion nimeäminen 7/8 riippui pienistä hetkistä, jotka toinen havainnoija koki merkityksellisemmäksi kuin toinen. Myös havainnoijan sijoittuminen suhteessa lapseen antoi hieman eri näkökulmia, sillä toisesta kulmasta näki eri lailla asioita kuin toisesta näkövinkkelistä. Keskustelu avasi kuitenkin parin havainnoinnit ja sitä oli mukava käydä.
Kun olemme arvioineet observoinnin luotettavuutta pariarvioinnin avulla, juuri emootioiden arviointi on usein kaikkein vaikeinta. Esimerkiksi onnellinen ja iloinen emootio ovat vaikeita erottaa toisistaan. Samoin negatiiviset emootiot harvoin esiintyvinä eivät läheskään aina osu kohdalleen. On kuitenkin erittäin puhuttelevaa saada esiin tilanteet, missä esim. lapsen on observoitu pelkäävän, vaikka sen havainnointi ei olekaan aina luotettavaa.
Hei,
minulla ilmeni ongelmia eilisessä observoinnissa. Räntä- ja vesisade oli aamupäivän metsäretkellä niin kova, ettei havaintojen kirjaaminen onnistunut näytön suojasta valuvan veden ja sormien totaalisen jäätymisen vuoksi. Retki oli muuutenkin haastava, kun esim liikenteessä kävellessä kirjaaminen ei onnistu. Havaintoja onnistuin kirjaamaan joitain, mutta en lähelläkään odotettua määrää. Onko tama ihan ok tulosten kannalta, vai tarvitsisiko observointikerta esim uusia?
Tämä talvi ja lumi todella koettelee ja jo terveydellisistä syistä voi joutua mahdottomaan tilanteeseen. Kiitos kuitenkin sinnikkäästä pyrkimyksestä. Jätetään tämä uusimatta, ei sieltä kuitenkaan tule samanlaista ulkoilupäivää ja jos tulee, et edelleenkään pysty kaikkia observointeja tekemään.
Hei!
Kun saavuin tänään ensimmäistä kertaa ko ryhmään havainnoimaan, ei ryhmän henkilökunta ollut lukenut lähettämääni sähköpostia eikä siis myöskään pyytänyt tutkimuslupia. En voinut jäädä havainnoimaan. Jääkö tämä havainnointikerta vain pois laskuista vaan teenkö sen myöhemmin joku toinen päivä?
Ryhmän omat aikuiset vastaavat ryhmän lasten turvallisuudesta. Jos kuitenkin turvallisuus vaarantuu, observoija ensisijaisesti informoi vaarasta ryhmän kasvattajia. Äkillisessä vaarassa jossa ei ole muita aikuisia paikalla, on kuitenkin pakko toimia. Pidä kuitenkin mielessä, että observoija ei ole tilanteessa kasvattaja eikä pyri ohjaamaan tilanteita sen paremmin otolliseen kuin mihinkään muuhunkaan suuntaan. Pyrimme siihen että observoija ei vaikuta mitenkään lasten/ryhmän/tiimin toimintaan.
Observointia pitää harjoitella vielä koulutuksen jälkeenkin osana omaa työtä. Muuten sujuva ja luotettava observointi ei onnistu. Kesällä ehtii myös unohtaa asioita. Kunkin kohdan tarkennukset pyritään saamaan mukaan lomakkeeseen. Ajan seuraamiseen kokeile ajastinta. Ohje ja asetukset katso aiemmista vastauksista.
Hyviä kysymyksiä. Esineleikkiä (B#) ja tehtävää (B6) on joskus vaikea erottaa toisistaan. Tehtävässä on olemassa joku tavoite, jonka lapsi haluaa saavuttaa, esim. palapelin kokoaminen, eskaritehtävän suoritus, taidon oppiminen, työn valmistuminen). Esineleikissä (esimerkiksi vaikkapa autoleikki hiekkalaatikolla) ei selvää etukäteen määriteltyä tehtävän määritystä ole ja itse leikkitoiminta on tärkeämpi kuin sen lopputulos. Tehtävässä tiedetään yleensä jo ennen toiminnan aloitusta mitä halutaan saavuttaa mutta esineleikissä sisällöt selvenevät usein vasta prosessin aikana. Luovassakin tehtävässä, esimerkiksi luovassa kortin askartelussa, lapsi tietää jo aloittaessaan haluavansa tehdä saada aikaan hienon kortin.
Jos lapsi on itsekseen kiipeilytilanteessa huomioimatta muita, on huomion kohde tilanteesta riippuen joko Ei-sos. kohde (C1) tai seuratessaan kiipeilytelineellä enimmäkseen pihan tapahtumia Kokonaistilanne (C5).
Itsekin pidän enemmän tabletista, vaikka se onkin iso. Sadesuoja on tabletille välttämätön.
A. Siirtymätilanteet ovat osa yleistä toimintaa. Esimerkiksi leikkien siivoaminen on yleensä A3, osa Vapaata leikkiä sisällä (tai esim. A4 jos ollaan ulkona). Perushoidoksi (A5) toiminta muuttuu kun lähdetään pukemaan.
B. Pallopeli on sääntöleikkiä. Hyvä nyrkkisääntö on edetä B:n luokittelussa ylhäältä alas ja valita se joka ensimmäiseksi sopii. Jos aikaisemmat vaihtoehdot eivät sovi, valitaan B10 (yleinen kehys).
C. Jos ryhmä lapsia esim. leluilla, leluja saa olla miten paljon vaan eikä merkintä vaihdu. Jos mukana on nopeasti muuttuvia tilanteita tai myös aikuinen, kyseessä on kokonaistilanne (C5).
D. Koska hämmästys on hetkellinen tunne, josta voi seurata positiivisia tai negatiivisia muita tunteita, on listaan kirjattu vihjeeksi positiivisia hämmästykseen liittyviä tuntemuksia. On kuitenkin myös mahdollista, että esim. lapsi ensin hämmästyy ja sitten häntä pelottaa, tällainen tunne kirjataan peloksi.
Koodit eivät jää lomakkeeseen vaan pitää jokaisen lähettämisen jälkeen kirjoittaa uudelleen.
Kysytäänpäs tähän muilta vinkkiä!
Olen kopioinut päiväkodin numeron ja liitä-toiminnolla lisännyt sen joka kerta uuteen lomakkeeseen.
Meillä on Nurmijärvellä tällä hetkellä sellainen ongelma, että meiltä puuttuu toiminnanohjausjärjestelmä , olemme siirtymävaiheessa, josta saisi käyttö ja täyttöasteita joita tarvitsee vastattaessa päiväkodinjohtajan kyselyyn. Olen itse nyt järkeillyt, että ei auta muutakuin laittaa 0, vai mitä ajattelette?
Hei!
Pohtikaa tilannetta Nurmijärvellä, ota yhteyttä paivi.benjaminsson@nurmijärvi.fi.
Retket! Ovatko ne B11 vai B 4? Miellän ne B 11 mutta kysynpä kuitenkin.
Retki voi olla melkein mikä vaan B. Esim. kun kuljetaan jonossa metsään, se on usein B10, kun lapsi leikkii karhua karhunpesässä, se on B1. Jos mikään muu ei sovi, vasta sitten kirjaa B11.
Fyysisen aktiivisuuden arvioinnissa tulee ihan eri vastaukset riippuen lapsen iästä. 2-v ja 5-v kuormittuvat ihan eri tavalla normiliikkumisessa. Pienemmän ähellystä talvivermeet päällä on aivan jotain muuta kuin isomman nopea ylösnousu. Tämä iästä johtuva ero ei näy missään, paitsi että jotkut ovat useammin fyysisen aktiivisuuden yläpäässä kuin toiset?
Hyvä huomio, tätä täytyy seurata. Laita vaan ehdottomasti observoimasi ponnistelu. Jos pieni selvästi ponnistelee taistellessaan pikku hiljaa pystyyn ulkona paksut vaatteet päällä, huomioi tämä korkeampana fyysisenä aktiivisuutena kuin eskarilaisen vaivaton kevyt liike. Täytyy seurata eri-ikäisten fyysistä aktiivisuutta ja palataan asiaan tarvittaessa.
Hei! Kevään observointeja ajatellen muutama huomio/toive.
– jos mahdollista, observoinnit olisi hyvä olla samalla päivähoitoalueella, jossa itse työskentelee. Tällöin aikaa matkoihin ja siirtymisiin kuluu vähemmän, ja observointi kuormittaa näin vähemmän omaa työtä.
– havainnointilomakkeessa ei tunnu olevan sopivaa kohtaa lapsen torjutuksi/ kiusatuksi tulemiselle
– läsnäolevien lasten ja aikuisten määrät vaihtelevar paljon, olisiko tämä hyödyllistä tietoa tutkimuksen kannalta? Monessa tilanteessa esim henkilöstön vajaus näkyy selvästi ryhmän toiminnassa (esim suunnitellun toiminnan peruminen tms)
1. Olet oikeassa että sama päivähoitoalue on hyvä matkoja ajatellen. Kuitenkin olisi hyvä, että päiväkodin henkilökunta tai lapset eivät olisi tuttuja. Keskustele asiasta kunnan yhdyshenkilön kanssa, jos matka tuntuu ylivoimaiselta.
2. Kiusatuksi tuleminen: Mihin ehdottaisit kiusaamisen lomaketta ajatellen A-I (kaikki havainnointiluokat huomioiden). B on kaikkein ruuhkaisin ja sinne on paljon hyviä tarjokkaita.
3. Olet oikeassa! Henkilöstövajaus voi olla tärkeä tieto, tätä pitää selvittää.
Hei,viimeinen observointi takana tänään.Olen miettinyt myös aikuisten suhdelukua ja poikkeustilanteita.Minulla sattui kaikissa observointipaikoissa olemaan jonkinlainen poikkeustilanne..esim.aikuisia puuttui eri syistä ja suunniteltua ohjelmaa piti ryhmän muuttaa sen vuoksi.Tämä ei näy missään ja aiheuttaa kyllä varmasti erilaisen tilanteen kuin normaali tilanne olisi..juttelin myös omassa talossa vierailleen observoijan kanssa,joka sanoi ihan samaa..Tätä voisi kyllä miettiä,että miten saataisiin näkyväksi.
T.Saara
Tärkeä näkökulma. Onko sinulla tähän hyvää ideaa? Mieti tarkkaan, mikä olisi hyvä merkitsemistapa, jossa yhdistyisi helppo kirjaaminen sekä monipuolinen ja yksiselitteinen tieto.
hei!
Voisiko saada persiankielisen suostumuslomakkeen? Pikaisesti.
Persiankielistä suostumuslomaketta ei ole. Nyt täytyy turvautua tulkin apuun. Pyritään kasvattamaan suostumuslomakkeiden kielimäärää heti kun mahdollista.
Moi!
Minulle on tulossa opiskelija. Kuinka paljon ja mitä kaikkea voin hänelle kertoa observoinnista? Voiko hän halutessaan lähteä mukaan, kun minulla on ”observointikeikka”?
On vain hyvä, että opiskelija tietää mahdollisimman paljon observoinnin käytännön toteutuksesta. Voit siis kertoa etukäteen observoinnin käytännön toteutuksesta tarkastikin lukuun ottamatta koodeja ja yksilöimättä päiväkotia tai ryhmää. Älä kuitenkaan ota opiskelijaa tässä vaiheessa mukaan observointiin. Sinänsä muun henkilöstön osallistuminen osaavan observoijan kanssa olisi mainio tapa perehdyttää muuta henkilöstöä observointiin, mutta tätä täytyy vielä vähän miettiä.
Heippa!
Kevään observoinneissa heränneitä kysymyksiä:
Lomakkeessa on kysymys henkilöstövajauksesta. Miten merkitään toisesta ryhmästä saatu täsmäapu vajaustilanteessa? Usein sijaista ei ole, vaan toisesta ryhmästä käy joku auttamassa tarvittaessa, joskus lyhyemmän aikaa ja joskus esim. toiminnen ajan…
Toinen ongelma liittyy salasanaan, jonka takana lomake on. Onko todella niin, että salasana pitää näpyttää joka kerta uudelleen että lomakkeeseen pääsee vai enkä vaan osaa käyttää palvelua? Hämäsi kun lomakkeen lähetyksestä ei tullut mitään ilmoitusta (niin kuin syksyllä) vaan selain vain heittää takaisin kohtaan jossa salasanaa kysytään. Onko tämä ihan normaalia?
Heips!
Henkilöstövajaus: Täsmäapu poistaa henkilöstövajauksen sillä hetkellä (vaikka toki ymmärrämme, että asiassa on toinenkin puoli).
Salasana: Tallenna salasana laitteelle, niin voit painaa vain ok. Salasanan tallentaminen tapahtuu eri laitteilla eri tavalla, googlaa oman laitteesi ohjeet. Paluu salasanaan kertoo, että edellinen tallennus on mennyt läpi, eli on ok.
Kiitos näistä kysymyksistä! Teemme kesällä parannuksia lomakkeeseen, kun observoinnit ovat tauolla.
Kysymys vajauksesta. Talossa on tänään illalla kokous. Koska yli yhdeksän tunnin päivää ei saa tehdä, henkilöstö tekee päivänkatkaisut, esim. yksi hoitaja lähtee kotiin klo 10-11 väliseksi ajaksi. Tämän ajan ryhmässä on henkilöstövajaus. Miten merkitsen?
Tämä on henkilöstövajausta.
Hei!
Minulle tuli pyyntö lähettää tämä ”observointi tablettini” virastoon päivitettäväksi.
Kyselin sähköpostilla miten kauan päivitys kestää,ja sain vastaukseksi että 2-3 viikkoa vähintään.
Ongelmana tässä on se että nämä observointikeikat ajoittuvat juuri tämän parin kolmen viikon sisään.
Mitäs mun kannattaisi tehdä.
Luulen että sama pyyntö on tullut meille kaikille Helsingissä toimiville…
Jos sinulle sopii, voit tehdä tallennukset omalla puhelimellasi tai tabletillasi. Sinua ei voi kuitenkaan velvoittaa käyttämään omaa laitettasi työasioissa, varsinkin kun joudut käyttämään laitetta haastavassa ulkoilutilanteessa, joten jos tämä vaihtoehto tuntuu sinusta epäilyttävältä, pyydä omasta päiväkodistasi tabletti tai puhelin lainaksi observoinnin ajaksi. Jos päiväkodissa ei ole tällaista laitetta, ota yhteyttä kuntasi yhdyshenkilöön.
Huomenna tämän kevään ensimmäinen observointi. Perjantaina laitoin kamoja valmiiksi vain huomatakseni, että kaupungin antama tabletti on mennyt tehdasasetuksille eikä siis ole toimintakykyinen. Sain ohjeet määritellä asetulset uudelleen mutta niistäkään ei ole mitään apua.
Yritin perjantaina myös tulostaa tältä sivulta hätävaralomaketta mutta yhdelläkään työpaikan koneella tulostaminen ei onnistunut, herjasi jostain jotain. En myöskään voinut muokata tekstiä tai tallentaa lomakkeita omalle työpöydälle.
Mulla ei nyt siis ole tablettia, eikä hätävaralomaketta. Voinko observoida omalla puhelimellani vai miten tässä nyt toimitaan? #teknologiapettää2018
Hei Joanna! Katso Jyrkin vastaus edelliselle kysyjälle.
”Jos sinulle sopii, voit tehdä tallennukset omalla puhelimellasi tai tabletillasi. Sinua ei voi kuitenkaan velvoittaa käyttämään omaa laitettasi työasioissa, varsinkin kun joudut käyttämään laitetta haastavassa ulkoilutilanteessa, joten jos tämä vaihtoehto tuntuu sinusta epäilyttävältä, pyydä omasta päiväkodistasi tabletti tai puhelin lainaksi observoinnin ajaksi. Jos päiväkodissa ei ole tällaista laitetta, ota yhteyttä kuntasi yhdyshenkilöön.”
Nyt kun tabletti on uudelleen ohjelmoitu/päivitetty,kaikki tiedot on poistunut. Joten: mikä oli nimeltään se kelluva kello jota pystyi käyttämään ajanotossa sekä se muistilappu johon oli kelluvana myöskin hyvä kirjoittaa lasten nimet?
Tällainen vinkki: ”Tablettiin asensin ”Stopwatch” ja ”Floating Stickies”- sovellukset, jotta lasten nimilista ja sekuntikello näkyivät koko ajan tabletilla ”kellumassa” selainikkunan päällä. ”
Juuri nämä! Kiitos!
Noniin..näyttää siltä että päivitysten jälkeen joidenkin sovelluksien lataaminen on estetty. Floating stickies-sovellus on yksi sellainen…ikävä kyllä
Ehditkö testailla korvaavia ohjelmia?
Mulla piti tänään olla luotettavuusarviointi, mutta tämä henkilö ei ainakaan vielä ole tullut paikalle.
Käytänkö päiväkodin koodina nyt 1234 vai L1234? Eli tuleeko se L siihen vai ei?
Hei, Ymmärsinkö oikein että observoinnit jatkuvat jälleen syksyllä 2018? Osaatteko sanoa kuinka monta observointikertaa tulee tänne Helsinkiin per observoija? Tämä olisi tärkeä tieto, koska työtehtävät ovat muuttumassa.
Hei! Kyllä, observoinnista on tulossa jatkuva toimintatapa. Nyt olisikin tärkeää saada paljon uusia observoijia mukaan, jotta yhdelle observoijalle tulisi vuodessa vain pari päiväkotia. Uusien observoijien verkkokoulutus käynnistyy ensi viikolla ja jatkuu juhannukseen asti. Vielä ei kuitenkaan valitettavasti ole selvillä tarkkaa päiväkotien määrää / observoija Helsingissä. Nyt kannattaa levittää sanaa, että saataisiin paljon uusia ihmisiä mukaan. Tämä video voi toimia hyvänä kimmokkeena uusille tulijoille: https://www.youtube.com/watch?v=joEBxzYtSPE. Laittakaa jakoon sellaisille lastentarhanopettajille, joiden ajattelette voivan kiinnostua tulemaan mukaan!
Hei
Teimme pariobservoinnin 17.8 Moikoisssa. Observoinnin alussa huomasimme, että parini ibäd ei suostunut lähettämään vastauslomaketta eteenpäin. Johtui, ehkä huonosta nettiyhteydestä. Päätimme tehdä havainnot yhdelle laitteelle yhdessä. Keskustelimme havainnoista yhdessä ja aiemmin observoijana toiminut opasti uutta observoijaa käytönnän asioissa. Havainnot olivat pääosin samansuuntaisia. Haastavimpina kohtina koimme emootioiden ja lapsen sosiaalisen orientation havainnoimisen.
Pariharjoittelussa huomasimme ongelmaksi sen, että toinen ajatteli minuuttia kokonaisvaltaisesti, toinen yksityiskohtaisemmin. Esimerkkinä keinumistilanne, jossa aikuinen oli hetken läsnä, mutta loppuajan ei. Tällöin merkinnät aikuisen läsnäolosta muodostuivat erilaiseksi.
Koska aikuinen on kohdistanut huomionsa observointiaikana lapseen, kirjataan vaihtoehdoksi I-kohdassa joku vaihtoehdoista 1-5. Tämän voisi sanoa selkeämmin observointilomakkeessa, otetaan työn alle.
Apua…mistä määrä löydän mun henkilökohtaisen odservointinumeron? Lapussa, jonka sain on ainoastaan päiväkodin koodi, ei odservoijalle mitään numeroa. Harjoitusobservointeja tehdessä käytin vain nimeä…
Henkilökohtainen observointikoodi ei ole enää käytössä. Pelkkä päiväkodin koodi riittää.
Eliisa Soirila (assi)ja Tiina Kämäräinen (kveo, uusi alue) tekivät tänään pariobservoinnin. Ryhmän tilat olivat oivalliset pienryhmiin jakautumisen kannalta. Observoijat, kun emme ennestään tunteneet lapsia, eivät kuitenkaan pysyneet sujuvasti havainnointiin arvottujen lasten kannoilla. Mutta selvisimme! Koska lapset olivat meille vieraita, myös emootioiden ja sitoutumisen asteen arvioiminen oli haastavaa. Hitaasti syttyvä lapsi voi lasta tuntemattoman silmin vaikuttaa passiivisemmalta, kuin todellisuudessa onkaan.
Havainnointikoulutuksen ja observointikokemusten perusteella jäämme mielenkiinnolla odottamaan kuntakohtaista koontia hämeenlinnalaisten observoijien havainnointikoonneista. Paljon on nyt dataa koottuna ja olisi tarpeen saada sitä varhaiskasvatuksen kehittämistyön motivaattoriksi ja suunnannäyttäjäksi.
Terveisiä Hämeenlinnaan! Olisi vielä hyvä kuulla, mitä erityistä liittyy siihen, että johtaja observoi?
Mikä paketti lähetetään ryhmäperhepäiväkotiin?
Ryhmikseen lähetetään perhepäivähoidon paketti.
Hei!
Meidän pitäisi tehdä parini kanssa huomenna pariobservointi, mutta parini on sairastunut ja ilmeisesti sairausloma kestää pidempään. Minun ensimmäinen varsinainen observointini on jo tässä kuussa, joten minun pitäisi saada kurssi suoritettua jotta voin observoida. Teenkö pariobservoinnin nyt yksin? En tiedä ehdimmekö sopia uuden ajan, jos parin sairausloma jatkuu pitkään.
Pariobservointi on koettu hyväksi, sillä yhdessä reflektoiden asiat löytävät helpommin paikkansa ja erot tulevat käsitellyksi. Nyt on tilanne niin vaikea, että tee observointi yksin. Harjoitellaan yhdessä observointia sitten jatkokoulutuksessa.
Johtajalle lähetettävään sähköpostiin pyydetään liittämään blogista löytyvä sähköpostiviesti. En löydä sitä.
Pahoittelut vastauksen viipymisestä. Tältä sivulta löytyy.
https://blogs.helsinki.fi/ececfeedback/johtajan-paketti-2018/
Hei
En saa vanhempien suostumuslomaketta venäjänkielellä aukeamaan. Muilla ongelmia?
Taisi olla tilapäinen häiriö 🙂
Onko hyviä ideoita kuinka tabletti toimisi parhaiten kun on kylmä,sataa vettä ja tabletti sadepussukassa ?Sormet jäätyy jos täytyy olla ilman hanskoja? Perjantaina mulla paljon haasteita kun näyttö ei meinannut toimia. Aikaa tuhraantuu siihen ja näyttö kynän pää jo lähes littana ,kun yritin saada näyttöä toimimaan.
Tilanne on vaikea sateella ja kylmällä säällä. Silti on tärkeä saada nämäkin asiat esiin. Esimerkiksi alle 3-vuotiaiden lasten vaikea tilanne talvella ei olisi tullut esiin ilman sinnikästä observointia vaikeissa olosuhteissa. Yritä pitää tabletti takin sisällä ja ota se esiin vain näyttökynällä täppäyksen aikana.
Tänään observointini oli ensimmäinen kerta tänä syksynä tietyssä yksikössä ja alkoi klo 12. Vaikka yksikkö oli minulle tuttu, niin henkilöstön tilanne ryhmässä olin niin vaikea, etten pystynyt havainnoida lepohetkeä, koska en saanut keneltäkään tuohon aikaan vanhempien suostumuslomakkeita, enkä voinut kysellä lepohuoneessa jo olevilta työntekijöiltä apua. Aloitin observointini vasta klo 13, kun lapset tulivat lepohetkeltä, mutta lähdin pois klo 16. Olisiko parempi, että vasta toinen kerta olisi iltapäivällä, niin observoitavat lapset olisivat jo selvillä ja havainnoijalla on jo hieman tietoa aamuhavainnoinnilta, missä he lepäävät. Herkempi tilanne lasten kannalta on, kun vieras aikuinen menee suoraan lepohetkelle.
Kylmä tuuli ja tihkusade ulkoilun lopussa vaikeutti observointini sähköistävastaamista. Menemällä sisälle kone alkoi toimia ja tein kirjaukset peräkkäin. Voi olla, että toinen tuli kaksi kertaa, kun kone jäi jumiin ja tein sen uudestaan.
Tärkeitä asioita, täytyy puntaroida tarkkaan. Miten vaikuttaa satunnaistamiseen, että eka kerta ei voi olla iltapäivä? Talvi tekee ulkona observoinnista vaikean, toivottavasti takin sisältä löytyy suojaa.
Hei!
Olen laittamassa päiväkodin johtajalle sähköpostia observoinnista. Muokattavissa ohjeessa kysytään päiväkodin numeroa. Saimme ensimmäisellä kokoontumisella laput, joissa arvotut päiväkodit ja ajankohdat ovat. Päiväkodin eri ryhmille on tuossa lapussa eri koodit, eikä erillistä päiväkotikoodia ole. Mistä sen löytää?
Hei Tanja! Käytä johtajille menevässä ohjeessa aina ryhmän 1. koodia. Näin johtaja ei mene sekaisin useammasta koodista, vaikka hänen tekemnsä itsearviointi yhdistyy kaikkiin päiväkodin ryhmiin. Eli johtajille päiväkodin koodi on ryhmän 1. koodi.
Hei,
Teimme tänään parihavainnoinnin ja aika meni nopeasti ja oli mukava vertailla ja keskustella havainnoista toisen kanssa. Muutamaa kohtaa pohdittiin, että kumpi vaihtoehto oli sopivampi tilanteeseen, kun olimme vastanneet eri tavalla. Meillä heräsi mielenkiintoista keskustelua ja harjoittelu toi varmuutta tulevaan observointiin.
Kuulostaa oikein hyvältä! Kiteytitte hyvin parihavainnoinnin tarkoituksen 🙂
Hei,
Parihavainnointia suoritimme tänä aamuna ja huomasimme, että pienet hetket voivat muuttaa havaintojen nimeämistä asteen suuntaan tai toiseen ja emootion nimeäminen 7/8 riippui pienistä hetkistä, jotka toinen havainnoija koki merkityksellisemmäksi kuin toinen. Myös havainnoijan sijoittuminen suhteessa lapseen antoi hieman eri näkökulmia, sillä toisesta kulmasta näki eri lailla asioita kuin toisesta näkövinkkelistä. Keskustelu avasi kuitenkin parin havainnoinnit ja sitä oli mukava käydä.
Kun olemme arvioineet observoinnin luotettavuutta pariarvioinnin avulla, juuri emootioiden arviointi on usein kaikkein vaikeinta. Esimerkiksi onnellinen ja iloinen emootio ovat vaikeita erottaa toisistaan. Samoin negatiiviset emootiot harvoin esiintyvinä eivät läheskään aina osu kohdalleen. On kuitenkin erittäin puhuttelevaa saada esiin tilanteet, missä esim. lapsen on observoitu pelkäävän, vaikka sen havainnointi ei olekaan aina luotettavaa.
Hei,
minulla ilmeni ongelmia eilisessä observoinnissa. Räntä- ja vesisade oli aamupäivän metsäretkellä niin kova, ettei havaintojen kirjaaminen onnistunut näytön suojasta valuvan veden ja sormien totaalisen jäätymisen vuoksi. Retki oli muuutenkin haastava, kun esim liikenteessä kävellessä kirjaaminen ei onnistu. Havaintoja onnistuin kirjaamaan joitain, mutta en lähelläkään odotettua määrää. Onko tama ihan ok tulosten kannalta, vai tarvitsisiko observointikerta esim uusia?
Tämä talvi ja lumi todella koettelee ja jo terveydellisistä syistä voi joutua mahdottomaan tilanteeseen. Kiitos kuitenkin sinnikkäästä pyrkimyksestä. Jätetään tämä uusimatta, ei sieltä kuitenkaan tule samanlaista ulkoilupäivää ja jos tulee, et edelleenkään pysty kaikkia observointeja tekemään.
Hei!
Kun saavuin tänään ensimmäistä kertaa ko ryhmään havainnoimaan, ei ryhmän henkilökunta ollut lukenut lähettämääni sähköpostia eikä siis myöskään pyytänyt tutkimuslupia. En voinut jäädä havainnoimaan. Jääkö tämä havainnointikerta vain pois laskuista vaan teenkö sen myöhemmin joku toinen päivä?
Harmi. Tuli ylimääräistä vaivaa. Jos suinkin onnistuu, arvo observointiin uusi päivä.