V: Buffereita ja syviä päätyjä

Kurssikerta 5

Heipä hei vaan kanssakarttailija,

tällä kurssikerralla työskenneltiin erilaisten kartta-aluekomentojen, kuten “clip”, “buffer” ja “intersect”-työkalujen kanssa. Aluksi leikittiin viime kurssikerralla luomamme Pornaisten kartan kanssa, ja sen jälkeen siirryttiin omatoimiseen kartantekoon Helsingin seudun alueella. Breakout-huoneissa työskentely oli erittäin mieluisaa, ja tuntui hyvältä saada vertaistukea muilta kurssilaisilta. Aluksi tarkasteltiin Malmin (Kuva 1)  ja Vantaan (Kuva 2) lentokenttien alueiden asukaslukuja.

 

Kuva 1. Malmin lentokentän alueen väkianalyysia, asukkaat 1km säteellä, QGIS-näkymä

Ensimmäisestä tehtävästä selvisi, että kilometrin säteellä Malmin lentokentästä asuu 786 ihmistä. Kahden kilometrin päässä alueelta asuu puolestaan 4840 asukasta. Analysoimalla alueen rakennuksia havaittiin myös, että lentokenttä on ympärillä olevien rakennuksiin nähden erittäin vanha – vain kymmenkunta taloa on rakennettu ennen tai samaan aikaan, kuin itse lentokenttä.

Kuva 2: Vantaan lentokenttäalueen meluvyöhykkeet sekä alueen asukkaat, QGIS-näkymä

Helsinki-Vantaan alueella, alle 2km kiitoratojen päässä asuu 303 asukasta, ja pahimmalla melualueella asuu edellisistä asukkaista noin 3,4%. Vähintään 55 desibelin melualueella asuu noin 11900 asukasta. Tehtävänä oli tutkia myös asemia, ja tässä niistä hauska nippelitieto: 21,6% tutkittavan Vantaan alueen asukkaista asuu alle 500 metrin päässä juna-asemasta.

Kuva 3: Uima-altaallisten rakennuksien määrä pääkaupunkiseudulla alueittain

Toisena harjoituksena oli tarkoituksena tutkia pääkaupunkiseudun alueen uima-altaita (Kuva 3) ja saunoja.  Uima-altaallisia rakennuksia on Helsingissä 855, ja tällaisissa rakennuksissa asuu 12170 ihmistä. Näistä omakotitaloja on 345, paritaloja 158, rivitaloja 113 sekä kerrostaloja 181.  Kuvan kartta onnistui mielestäni erittäin hyvin mutta värivalinnoilla olisin pystynyt varmasti tekemään siitä selkeämmän. Mysteeriksi jäänee, miksi kaikilla alueilla ei näy uima-altaallisten rakennuksien lukumäärää. Epäilystä herättää varsinkin Kalasatama-Kulosaari-Kallioakseli, jolla ei kartalla näy yhtäkään uima-allasta…

QGIS:in käytöstä

Tällä hetkellä ohjelmiston käyttö on yllättävän vakaalla pohjalla. Hallitsen kursseilla opetetut asiat kohtuullisesti, mutta kaipaan erityisesti harjoitusta oma-aloitteisessa työskentelyssä. Esimerkiksi tämän viikon harjoituksessa turvauduin Ilarin blogitekstiin, jossa hän neuvoi kätevästi pylväiden lisäämisessä. Olisi siistiä hallita ohjelmisto niin hyvin, että pystyisin kikkailemaan sen kanssa myös kurssiohjeiden ulkopuolella.

Lähteet:

Ilarin Maantiedostusblogi – Tervetuloa :-). from Helsinki.fi website: https://blogs.helsinki.fi/ilarilei/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *