Viikko 7 – omat kartat ja GIS kurssin paketointi

En päässyt 7. kurssikerralla paikanpäälle, mutta tämä ei toisaalta haitannut, koska työskentelyn oli joka tapauksessa tarkoitus olla itsenäistä. Viikolla 7 tehtävänä oli tehdä karttoja omavalintaisista ja itse etsityistä aineistoista. Oli mukavaa päästä kokeilemaan omia taitoja ja huomata, mitä kaikkea kurssin aikana on oppinut.

Onnellisuusindeksi ja HDI

Päätin vertailla kartoissani Euroopan maiden onnellisuusindeksejä ja HDI arvoja (Human Development Index). Etsin hyvää aineistoa onnellisuusindeksistä toista tuntia, jonka jälkeen olin jo luovuttamisen partaalla. Olin mm. ladannut hyvältä vaikuttavan aineiston, jossa osoittautui lopulta olevan niin paljon tavaraa, etten saanut siitä mitään selkoa. Päädyin lueskelemaan muiden kurssilaisten blogeja inspiraation toivossa ja bongasin, että Heikki Säntti oli myös käyttänyt onnellisuusindeksiä kartoissaan, joten sain hänen bloginsa kautta viimein toimivan aineiston.

HDI aineiston metsästämisessä ei onneksi mennyt yhtä kauan, vaan löysin soveltuvan aineiston kohtalaisen nopeasti. Aineisto oli Excel taulukko muodossa, eikä sen muuttaminen suoraan sellaisenaan CSV muotoon onnistunut. Kopioin siis aineiston alkuperäisestä taulukosta uuteen Excel työkirjaan ja muokkasin sen muodoltaan sellaiseksi, että muutos CSV tiedostoksi onnistui sujuvasti. Muokkasin myös muutamien maiden nimien kirjoitusasua yhtäläiseksi taustakartan taulukon kanssa, jotta Joins -liitos onnistuisi myöhemmin parhaalla mahdollisella tavalla. Näiden pikku kikkailujen jälkeen sain aineiston tuotua QGIS:iin,

Päätin tehdä molemmista kartoista koropleettikartat, jotta niiden vertaileminen olisi helppoa. Taustakartan maa- ja merialueet latasin Natural Earth sivustolta. Jouduin kuitenkin suodattamaan aineistoa Select by value -työkalun avulla, sillä halusin tarkastella vain Euroopan maita. Lisäksi rajasin aluetta myös Clip -työkalun avulla, sillä valintatyökalujen avulla alueelle jäi näkyviin vielä koko Venäjä (myös Aasiaan kuuluvat osat), sekä joitakin Euroopan valtioille kuuluvia alueita Etelä-Amerikasta.

Lataamani onnellisuusindeksiaineisto ja HDI aineisto eivät kumpikaan sisältäneet koordinaattitietoja, joten minun täytyi yhdistää ne taustakarttaan Joins -komennon avulla. Kummankin kartan kohdalla lopullisesta kartasta puuttuu tietoja muutamien maiden kohdalta, sillä kyseisistä maista ei ollut dataa valitulta vuodelta tai Joins -liitos ei onnistunut niiden osalta. Päädyin käyttämään vuotta 2022, sillä se oli kummastakin aineistosta tuorein vuosi, jonka löysin.

Kuva 1, Euroopan valtioiden onnellisuusindeksi vuonna 2022
Kuva 2, Euroopan valtioiden HDI indeksi vuonna 2022

Kartoista tuli mielestäni ulkoasultaan onnistuneet. Niiden väritys kuvaa ilmiöitä ja niiden toteutumista maissa hyvin, sekä on myös visuaalisesti miellyttävä. HDI karttaan halusin lisätä myös hieman tietoa (Wikipedia, 2024) siitä, mistä asioista indeksi koostuu. Tarkemmin ajatellen olisin voinut lisätä myös onnellisuusindeksinkarttaan tiedon siitä, millaisella kysymysasettelulla tietoja ihmisten onnellisuudesta oli kyselyssä, johon aineisto perustuu, kysytty.

Onnellisuusindeksin kartasta (kuva 1) voidaan havaita, että Euroopan valtioista Suomessa, Tanskassa ja Islannissa näyttää asuvan koko maanosan onnellisimmat ihmiset valtioiden sijoittuessa välille 7,5-7,8 asteikolla 1-10. Ukrainassa, Bulgariassa, Pohjois-Makedoniassa ja Albaniassa taas näyttää asuvan Euroopan mittapuulla onnettomimmat ihmiset, valtioiden sijoittuessa välille 5,07-5,5. Tässä tulee kuitenkin huomata, että koko indeksin tarkasteluasteikolla (1-10) nämäkin maat sijoittuvat sen keskivaiheille, eli kyseisissä valtioissa asuvat ihmiset ovat kohtalaisen onnellisia elämäänsä. Yleisesti siis kaikki Euroopan valtiot ovat onnellisuusindeksin asteikolla paremmalla puolella.

Verrattaessa onnellisuusindeksin karttaa (kuva 1) HDI indeksin karttaan (kuva 2), havaitaan valtioiden noudattavan melko samaa “paremmuusjärjestystä” kummassakin kartassa. Kuitenkin esim. Portugalin, joka onnellisuusindeksin perusteella on häntäpäässä, HDI arvo kuuluu kolmanneksi korkeimpaan luokkaan. Voikin siis todeta, että yleisesti onnellisuuden ja HDI arvojen välillä tuntuu olevan riippuvuus, mutta poikkeuksiakin esiintyy. Indeksien välinen riippuvuus on sinänsä luontevaa, sillä HDI indikoi elämänlaadun tasoa, ja yleensä, jos ihmisten elämän perusedellytyksen ovat hyvällä mallilla, ja heillä on mahdollisuus kehittää itseään, he ovat onnellisia. Minulle ei myöskään tullut yllätyksenä, että keskimäärin Euroopan valtioissa ihmiset voivat hyvin, jonka kummankin indeksin arvot osoittavat. Odotin myös Itä-Euroopan maissa arvojen olevan hieman alempana, sillä monet maista olivat pitkään Neuvostovallan alla, mikä on mahdollisesti hidastanut niiden kehitystä, ja esim. Ukrainassa käynnissä oleva sotatila on varmasti vaikuttanut valtion asukkaiden onnellisuuteen.

Yleisiä ajatuksia kurssista

Mielestäni kurssi oli todella mielenkiintoinen ja opin kurssin aikana käyttämään monia QGIS:n työkaluja, vaikka toki opittavaakin on vielä paljon. Aika ajoin työkalujen ja aineistojen kanssa taistelu oli hermoja raastavaa ja vaikeaa, mutta on ollut palkitsevaa onnistua haasteista huolimatta.  Geoinformatiikka on minusta muutenkin kiinnostava aihealue, jossa haluan kehittyä. En tiedä vielä tuleeko minusta koskaan suoranaista GIS-velhoa, mutta haluaisin saada ainakin kattavat perustaidot GIS:stä, joita voisin mahdollisesti hyödyntää tulevaisuudessa työelämässä. Odotan siis innolla seuraavaa geoinformatiikan kurssia.

Lähteet:

Säntti, H. (2024). Seitsemäs kurssikerta. https://blogs.helsinki.fi/hksantti/

Viitattu 14.3.2024

World Happiness Report (2023) – processed by Our World in Data. “Self-reported life satisfaction – World Happiness Report – World Happiness Report” [dataset]. World Happiness Report, “World Happiness Report (2023)” [original data].https://ourworldindata.org/happiness-and-life-satisfaction

Ladattu 8.3.2024

Human Development Reports. (2022). Human Development Index (HDI) [dataset]. United Nations Development Programme. https://hdr.undp.org/data-center/human-development-index#/indicies/HDI

Ladattu 13.3.2024

Wikipedia. (2024). Inhimillisen kehityksen indeksi.

Luettu 13.3.2024

Taustakartta:

Made with Natural Earth. Free vector and raster map data @ naturalearthdata.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *