Syvissä vesissä ja rannalla kahlaamassa

Ja niinhän siinä sitten kävi että syvään päähän heitettiin. Viidennellä kurssikerralla tuli tosiaan enemmän sitä itsenäistä työskentelyä. Ei siinä, tehtävät olivat sopivasti haastavalla tavalla mahdollisia, mutta QGIS haastoi puolestaan mahdottomasti kaatumisillaan. Halusin haastaa itseni ja aloitin tekemään uima-altaat ja saunat -vaihtoehtoa, mutta tekniset ongelmat lannistivat niin, että luovutin. Kun lopulta lakkasi hakkaamasta päätään seinään ja palasi muutaman päivän päästä, oli jo QGIS yhteistyökykyisempi. Olin kuitenkin sen verran lannistunut edellisistä kokemuksista, että tarkastelin lähemmin koulupiirejä uima-allas -tehtävän sijaan ja yllätyin siitä, miten taidot muutamien yöunien jälkeen olivat karttuneet niin, että suurempia ongelmia ei ilmennyt viimeisiä tehtäviä tehdessä. Pääsin siis kuitenkin leppoisasti matalammille vesille kahlailemaan.

Kuva 1. Havainnollistava kuva Malmin lentokentän ympäristöstä.

Bufferointi eli puskurointi oli oikein hauskaa, sen oppi melko helposti ja Spatial Queryn käyttäminen onnistui melko vaivattomasti. Varsinkin sitten, kun huomasi ottaa ruksin  pois siítä kohtaa, joka ehdottaa käytettäväksi vain valittuja objekteja. Koin melkoisia onnistumisen tunteita, kun sain kartalle aikaan sellaisia hienoja bufferialueita, joita tutkimusjulkaisuissakin näkee toisinaan. Ja ihan noin vain! Esimerkkikuvassani Malmin kentän bufferi vihertävällä ja asemien bufferit marjapuuronpunaisella (kuva 1).

Puskurointi on oiva työkalu, jos pohdinnassa on jonkin asian vaikutusalue. Saavutettavuuden tutkimisen lisäksi vaikutusalueet ovat oleellisia esimerkiksi kauppakeskusten sijoittamisessa. Vaikutusalueen määrittämistä voisi hyödyntää kohdentamalla vaikkapa museoiden tai kauppakeskusten mainoksia bussipysäkeille jonkin tietyn alueen sisään.

Kuva 2. Kotipaikkamme hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Kokeilimme bufferointia viime kerralla digitoimillamme aineistoilla Pornaisten alueella. Harjoittelimme sen käyttöä myös tämän kurssikerran itsenäisissä töissä, lentokenttiä ja niiden meluvaikutuksia, sekä asemien lähiseutuja tutkiessamme. Tiesin asuvani melko mukavalla paikalla ja hyvien liikenneyhteyksien varrella, mutta se konkretisoitui vasta zoomatessani karttaa, johon bufferit olin tehnyt, kun asuinalueemme jäikin molempien puskurialueiden sisään (kuva 2). Malmin kentän puskurialueelle jää valtavan paljon taloja ja asukkaita. Kuitenkin monet esimerkiksi kuvassa 2 näkyvät talot ja kokonaiset kaupunginosat on rakennettu vasta kaupungin laajentuessa pohjoiseen, ja ovat näin Malmin kenttää reilusti nuorempia. Täydennysrakentamistakin on tapahtunut, mikä näkyy kivasti vaikkapa vanhoja karttoja vertailemalla (Maanmittauslaitos).

Koen, että olen oppinut melko hyvin QGIS:n käytöstä sellaiset perusjutut, kuin esimerkiksi kyselyjen tekemiset ja valintojen suorittamiset esimerkiksi Spatial Query -toiminnolla. Bufferointi ja kaikenlainen liittäminen, Join (kaatumisista huolimatta) sekä Join attributes by location -toiminnoilla ovat myös tulleet kurssin edetessä tutuksi. Tuntuu, että ihan vielä ei ole kuitenkaan muodostunut kattavaa kuvaa siitä, mitä kaikkea QGIS:llä pystyy tekemään ja mikä lopulta on sitä oleellista, eli mihin QGIS:ä tulee jatkossa – vaikkapa sitten siellä kaukana häämöttävässä työelämässä – käytettyä. Lopullisen karttakuvan tuominen ulos New print composerilla onnistuu, mutta kartan viilaamiseen menisi perfektionistilla pieni ikuisuus – varsinkin jos haluaisi tutustua kaikkiin mahdollisuuksiin, mitä QGIS tarjoaa kartan visualisoinnille. Tämä olisi varmaan parhaiten opittavissa kokeilemalla, yrityksen ja erehdyksen kautta. Aineiston hakeminen on vielä sellainen hämärän peittoon jäänyt asia, kun melkein kaikki on ollut tähän mennessä kansiossa valmiina. Tähänkin tullee kurssin edetessä varmaan muutosta.

 

 

 

Lähteet:

Maanmittauslaitoksen vanhat painetut kartat, karttalehti 204304, vuodet 1958 ja 1991, katsottu 25.2.2018

http://vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi/

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *