Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistys ry – EKY

EKY eläinlääketieteen opiskelijan hyvinvoinnin asialla

Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistys EKY ry on eläinlääketieteen opiskelijoiden tiedekuntajärjestö, jonka varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kaikki Suomessa eläinlääketiedettä opiskelevat henkilöt. EKY valvoo jäsenistönsä etuja ja järjestää monipuolista toimintaa raskaan opiskelun vastapainoksi.

EKY on perusajatukseltaan olemassa edistääkseen eläinlääketieteen opiskelijoiden hyvinvointia. Vuoden 2018 aikana paneudeuttiin hyvinvointiaiheeseen erityisen tarkasti. Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistys järjesti keväällä yhteistyössä tiedekunnan kanssa hyvinvointikyselyn, jolla kerättiin tietoa Suomen eläinlääketieteen opiskelijoiden hyvinvoinnin tasosta. Kyselyn korkea vastausprosentti kertoi aiheen olevan tärkeä eläinlääkisläisille. Vertailukelpoisen tiedon saamiseksi kysely tullaan uusimaan vuosittain.

Yhteistyötä tiedekunnan kanssa tehtiin myös perinteisissä EKY:n hallituksen ja dekaanin kuukausittaisissa tapaamisissa. EKY saa äänensä kuulumaan tiedekunnan lisäksi myös ylioppilaskunnassa. EKY:n asema vahvistui entisestään Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa edustajistoryhmä HELP:issä, sillä syksyllä edustajistoon pääsi kolme ekyläistä EKY:n ja Farmasiakunnan yhteiseltä listalta.

Kontakteja valmistuneisiin ja työelämään pidettiin sekä Eläinlääkäripäivien aktiivisella kannatusjäsenrekryllä että pitkin vuotta kovin suosituilla kollegailloilla, joissa työelämässä olevat eläinlääkärit kertovat urapolustaan ja työstään opiskelijoille. Kevään kollegaillassa oli esimerkiksi tiedekunnan opettajia paljastamassa reittejään valmistumisesta opetustyöhön. Syksyllä taas kuultiin työhyvinvoinnista ja työjaksamisesta. Kollegaillat ovat tärkeitä tilaisuuksia opiskelijoille, sillä ne rohkaisevat opiskelijaa tavoittelemaan unelmiaan vastoinkäymisistä huolimatta.

 

EKY:n eläinlääkäripäivien edustus täydentyi mm. uudella roll up -julisteella

 

 

 

 

 

 

 

Kerhot EKY:n voimavarana

EKY:n alaisuudessa toimivat kerhot toivat taas runsaasti lisätapahtumaa EKY:n toimintakavalkaadiin. Hevos-, kissa-, koira-, villieläin-, etiikkakerhoista ja teatterikerho Speksistä löytyi jokaiseen makuun jonkinlaista toimintaa. Kerhoista uusimmat Vethos ja Arctos vakiinnuttivat jalansijaansa EKY:n kerhojen rivistössä. Vethos järjesti muun muassa perinteisiksi kehittyneet hyvinvointi-iltansa muun toimintansa lisäksi ja Arctos vei kiinnostuneet excuilemaan Tukholman Kolmårdeniin ja järjesti luentoja sekä villieläimistä että eksoottisista eläimistä.

Hevoskerho Eqvetin voittoputki jatkui akateemisten ratsastusseurojen mestaruuden Gaudeamus Grand Prix -tapahtumassa. Eqvetin joukkue vei toisen perättäisen voittonsa, ja sen johdosta kilpailu on vuonna 2019 uudemman kerran EKY:n ja Eqvetin järjestysvastuulla. Koirakerho K9 järjesti jäsenilleen monenmoista koira-aiheista toimintaa luennoista paimennuskokeiluihin säännöllisten agilitytreenien lisäksi. Kissakerho Felis piti huolen ekyläisten kissatiedon karttumisesta esimerkiksi luennoilla kissojen kasvainsairauksista ja kissojen käyttäytymisestä.

Eläinlääkiksen speksin produktio rakentui alusta loppuun luovan järjestelmällisesti ja lopputuloksena oli paljon kiitelty, ajatuksia herättävä ”Pelastakaa ihmismies Nakullervo” -esitys. Syksyllä alkoi speksin uusi kausi ja uuden produktion kokoaminen, josta kulttuurinjanoiset saavat nauttia keväällä 2019.

Eläinlääkiksen speksin esiintyjät pitivät niin lavalla kuin takahuoneessakin tunnelman korkealla

Elämä on juhla

EKY juhlisti 72. vuosijuhlaansa huhtikuun alussa ravintola Blue Peterissä. Arvokkaassa, mutta EKY:n näköisessä juhlassa palkittiin muun muassa EKY:n ensimmäinen kunniajäsen Eeva Koskela kiitoksena hänen työstään opiskelijoiden hyväksi. Vuosijuhlilla kuultiin myös vuosijuhlapuhujan Korkeasaaren johtajan Sanna Hellströmin inspiroiva puhe.

Hellströmin Sannaa kuultiin myös hänen tuuratessa eläinlääkäriliiton puheenjohtajaa Päivi Lahtea EKY:n jäsenten juhliessa vappua viimeistä kertaa Selli-tilassa tilan siirtyessä varastotilaksi. Vappujuhlinnat jatkuivat perinteisesti Äidin rakkaus -patsaan pintelöinnillä ja myöhemmin illalla Circuksessa yhteistyössä Lääketieteen kandidaattiseuran ja Pykälän kanssa järjestetyissä suurjuhlissa, joissa esiintyi radioaalloiltakin tuttu Reino Nordin.

Vuosijuhlien ja vapun lisäksi ekyläiset pääsivät kilistelemään esimerkiksi poikkitieteellisillä sitseillä muiden ainejärjestöjen jäsenten kanssa sekä alkuvuodesta, että myöhemmin keväällä. Myös syksyn varsasitseillä raikasi niin tuoreiden kuin vanhempienkin ekyläisten tunnepitoinen laulu. Ainutlaatuisimpia juhlahetkiä vuoden 2018 aikana saattoi olla Saaren emakkomallin nimenjulkistustilaisuus, jossa E. Makkonen sai EKY:n järjestämässä nimikilpailussa äänestetyn nimensä.

 

Ekyläiset pääsivät juhlan makuun keväisillä Suursitseillä

 

 

 

 

 

 

Kehitys kehittyy

Yksi vuoden 2018 tärkeimpiä anteja oli EKY:n saama arvokas tieto jäsenistönsä voinnista. Vaikka EKY tapahtumineen ja kerhoineen tarjoaakin eläinlääketieteen opiskelijoille turvallisen, hyvinvointia tukevan yhteisön, ja hyvinvointikyselynkin tulosten mukaan pääsääntöisesti opiskelijoiden vointi on hyvä, on EKY:n tarkasteltava omaa toimintaansa kehityksen vire purjeissaan. Näin EKY voi jatkaa ja uudistaa pitkiä perinteitään ja siten tarjota Suomessa eläinlääketiedettä opiskeleville parhaan mahdollisen version itsestään.

Eläinlääkäripäivien päätteeksi pop-up Kuopio mahtui yhteen farmariautoon

 

 

 

 

 

 

 

Teea Saaristo
hallituksen varapuheenjohtaja 2018
Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistys EKY ry