Ruumiillista uskonnollisuutta ja tunteita Tiibetissä

Teksti Johanna Jylhä

Heinäkuun viimeiset päivät vuonna 2014 olivat helteisiä ja minä pakkasin vimmaisesti rinkkaani pitkää matkaa varten. Olimme kuvataiteilijaystäväni kanssa lähdössä kauan odotetulle reissulle Aasiaan. Tutustuimme aikoinaan opiskellessamme uskontotiedettä Turun yliopistossa ja siitä saakka meitä on yhdistänyt kiinnostus Aasian maihin, kulttuureihin ja uskontoihin. Olimme suhteellisen kokeneita ja riuskoja Aasian reissaajia jo ennestään, mutta tällä kertaa matkustimme Suomesta Intiaan saakka maata pitkin, pääasiassa junilla. Matkamme eteni niin kutsuttua Trans-Mongolia -junareittiä pitkin Moskovasta Baikal-järven ja Mongolian kautta Pekingiin, mistä jatkoimme Tiibetin ja Nepalin kautta Intiaan. Reissu kokonaisuudessaan oli unohtumaton, mutta kaikkein voimakkaimman vaikutuksen minuun teki Tiibet.

Tiibet on kiehtonut länsimaalaisia matkaajia pitkään ja käsitys ”mystisestä Tiibetistä” henkisyyden tyyssijana elää edelleen vahvana. Itse en odottanut henkistyväni Tiibetissä, mutta muistan ajatelleeni, että Tiibet (ja reissun päälle lähteminen ylipäänsä) voisi tarjota jonkinlaista irtiottoa kiireisestä ja tehokkuutta korostavasta nyky-yhteiskunnasta.

Reissuun lähtiessä meillä ei ollut varmuutta siitä, pääsisimmekö Tiibetiin. Virallisesti Tiibet on yksi Kiinan kansantasavallan maakunnista ja tunnetaan nimellä Tiibetin autonominen alue tai Keski-Tiibet. Niin sanottu etninen tai kulttuurinen Tiibet muodostaa yhtä kaikki paljon laajemman alueen. Tiibetin autonomiselle alueelle matkustaakseen ulkomaalaiset tarvitsevat matkustusluvan, jonka saaminen on viime vuosina vaihdellut. Itsenäisenä matkaajana Keski-Tiibetiin ei pääse lainkaan, vaan täytyy olla osa oppaan vetämää ryhmää ja matka pitää järjestää virallisen matkatoimiston kautta. Kuitenkin jo kaksi ihmistä voi muodostaa ryhmän ja parin viikon odottamisen jälkeen pääsimme matkaamaan Pekingistä Lhasaan maailman korkeinta Qinghai-Tiibet -junarataa pitkin.

Jylhä, Vuorten voimaTiibetiläistä maisemaa Qinghai-Tiibet -junan ikkunasta : jylhiä lumihuippuisia vuoria ja karun kaunista ruohoaroa. Kuva: Johanna Jylhä.

Tiibetiä kutsutaan toisinaan ”maailman katoksi”, sillä Tiibet sijaitsee keskimäärin yli 4,5 km merenpinnan yläpuolella ja käsittää maailman suurimman vuoristoalueen, Tiibetin ylängön. Junaradan korkein kohta on yli 5000 metrissä ja maisemat ovat henkeäsalpaavat. Vaikka junavaunuihin pumpattiin lisähappea, ilma oli niin ohutta, että saimme jo siellä lieviä vuoristotaudin oireita, kuten hengitysvaikeuksia ja pään kiristystä. Välillä mietin reissun aikana, johtuvatko hengen salpautuminen ja sydämen tykytys huimaavan kauniista maisemista, vai ilman ohuudesta. Luultavasti molemmista! Kehon ja mielen ollessa yhteensulautunut kokonaisuus voimistivat korkeudesta johtuneet fyysiset oireet entisestään tunnetta maiseman ja kokemuksen ainutlaatuisuudesta ja ihmeellisyydestä.

Perille päästyämme vietimme ensin pääkaupungissa Lhasassa viitisen päivää tutustuen alueen luostareihin, temppeleihin ja tiibetiläiseen pyhiinvaelluselämään. Lhasa on reilun puolen miljoonan asukkaan kaupunki ja Tiibetin hengellinen keskus, mikä näkyy pyhiinvaeltajien suuressa määrässä.

Jylhä, Levähdystauko pyhiinvaelluksella

Lhasan pyhiinvaeltajat rukousnauhoineen levähdystauolla. Kuva: Johanna Jylhä.

Tämän jälkeen aloitimme paikallisen oppaan ja kuljettajan kanssa vajaan viikon kestävän jeeppimatkan Tiibetin vuoristoisten maisemien halki kohti Nepalin Kathmandua Friendship Highway -nimellä tunnettua reittiä pitkin. Matkan varrella pysähdyimme muun muassa pyhällä Yamdrok-järvellä sekä yövyimme Gyantsen, Shigatsen ja Zhangmun kaupungeissa. Mukanamme oli tiibetiläinen opas, joka oli nuoruudessaan asunut ja opiskellut neljä vuotta tiibetinbuddhalaisessa Tashilhunpon luostarissa Shigatsessa. Häneltä saimme tärkeää tietoa Tiibetin kulttuurista, uskonnosta sekä tiibetiläisten asemasta Kiinan miehityksen alla.

Minkälaisen Tiibetin minä löysin? Ensinnäkin niin materiaaliselta kuin henkiseltä kulttuuriltaan hyvin rikkaan ja värikkään. Mieleeni painuivat muun muassa kallio- ja seinämaalaukset, tiibetiläiset kodit, luostarit ja muut perinteiset rakennukset, kankaalle tehdyt uskonnolliset kuvat eli thangkat, uskonnolliset esineet (esimerkiksi alttareilla esiintyneet, jakin voista veistetyt patsaat), tiibetiläisten perinteiset asut, korut sekä rituaalit ja muut yhteisöllisen kulttuurin muodot. Koristeelliset jumalhahmot ovat hyvin näkyvä osa perinteistä kulttuuria, samoin erilaiset uskonnolliset symbolit. Tuulessa heiluvia rukouslippuja näimme kaikkialla. Perinteinen kulttuuri olikin Tiibetissä edelleen vahvemmin läsnä kuin olisin osannut odottaa.

Jylhä, Valkoinen Tara

Kaikkien tuntevien olentojen äitinä ja myötätunnon ruumiillistumana nähty Valkoinen Tara on tärkeä hahmo tiibetiläisille. Kumbum-stupa, Gyantse. Kuva: Johanna Jylhä.

Tämä värikäs kansankulttuurinen Tiibet on kuitenkin vain eräs näkökulma Tiibetiin. Tiibetiläisten ja tiibetiläisen kulttuurin asema Kiinan kontrollin alla on tukala. Kohtasin myös köyhän Tiibetin, jonka asukkaat ovat omassa maassaan monin tavoin epätasa-arvoisessa asemassa koulutuksesta lähtien. Tiibet toki muuttuu ja modernisoituu, mutta modernisoituminen tarkoittaa usein kiinalaistumista. Han-kiinalaisten maahanmuutto lisääntyy jatkuvasti ja Lhasassa heidän määränsä ylittää tiibetiläisten määrän. Lhasa jakautuu selkeästi tiibetiläiseen vanhaan kaupunkiin Barkhoriin sekä alati laajenevaan Chinatowniin. Myös länsimaistuminen näkyy vahvasti suuremmissa kaupungeissa. Oppaamme mukaan luostareissa tiibetinbuddhalainen kulttuuri säilyy, mutta luostareitakin valvotaan tarkastuksin. Ympäröivässä yhteiskunnassa tiibetin kielen ja kulttuurin säilyminen käy yhä hankalammaksi.

 
Toki olin jo etukäteen tietoinen Tiibetin vaikeasta tilanteesta, mutta silti vasta paikan päällä silmäni todella avautuivat Kiinan ylivallalle, välillä tragikoomiselle propagandaretoriikalle sekä Tiibetin kiinalaistamiselle. Esimerkiksi Lhasan Tiibet-museossa Kiinan kansanarmeijan hyökkäystä ja Tiibetin miehitystä kutsuttiin ”Tiibetin rauhanomaiseksi vapauttamiseksi” ja ”demokraattiseksi uudistamiseksi”. Esillä oli myös mitä mielenkiintoisempia todisteluita sille, kuinka Tiibet on aina ollut osa ”suurta Äiti-Kiinaa”. Jeeppimatkamme opas oli avoimen kriittinen Tiibetin nykytilannetta kohtaan. 14. dalai-laman, Tenzin Gyatson Intian Dharamsalaan perustamaa Tiibetin pakolaishallitusta ei ole kansainvälisesti tunnustettu, mutta oppaamme piti sitä Tiibetin todellisena hallituksena.

Tiibetiläisten vapaudet heidän omassa maassaan ovat rajoitetut. Saimme matkallamme konkreettisesti nähdä Kiinan viranomaisten vallankäytön seuratessamme oppaamme ja kuljettajamme lukuisia yrityksiä saada leimat papereihinsa matkamme jatkumiseksi Nepalin rajalle. Tiibetiläiset eivät pääse edes Tiibetin sisällä matkustamaan vapaasti, vaan heidän täytyy hakea leimat poliisilaitokselta kaupungista toiseen matkustaessaan. Joskus näitä matkustusleimoja voidaan evätä täysin mielivaltaisesti. Tilanne oli nurinkurinen. Meidän viisumimme ja matkustuslupamme olivat pian umpeutumassa ja virallisen matkaohjelman aikataulun mukaan meidän piti tiettynä päivänä ylittää raja Nepalin puolelle. Ilman opasta ja kuljettajaa emme voineet sitä tehdä, koska ulkomaalaiset eivät saa Tiibetissä matkustaa omin päin tai käyttää julkista liikennettä. Opas ja kuljettaja olivat matkanjärjestäjän taholta palkattu ajamaan meidät rajakaupunki Zhangmuun, mutta meille tuntemattomasta syystä jouduimme odottamaan ja jännittämään matkan jatkumista leimojen eväämisen takia. Viidennellä yrityksellä (kun matkaa oli pakko päästä jatkamaan) leimat lopulta lyötiin. Oppaamme kertoi myös, että juuri vuonna 2014 oli 12 vuoden välein koittava erityinen vuosi pyhiinvaeltaa Kailash-vuorelle Länsi-Tiibetiin. Matkustuslupia oli kuitenkin evätty paljon, mikä oli ollut monelle tiibetiläiselle vaikea paikka.

Kohtasin matkalla myös uskonnollisesti hyvin hartaan Tiibetin. Oppaamme mukaan Tiibetin kulttuuri on yhtä kuin tiibetinbuddhalaisuus. Niin keskeisellä sijalla tiibetinbuddhalaiset uskomukset ja tavat edelleen ovat ihmisten päivittäisessä elämässä, tukahduttamisesta huolimatta.

Jylhä, Kaupungin laitamillaRukoukseen syventynyt tiibetiläisnainen Gyantsen perinteisen pikkukaupungin laitamilla. Kuva: Johanna Jylhä.

Ruumiilliset uskonnolliset rituaalit, kuten esimerkiksi kellonsuuntainen temppelien ja muiden pyhien paikkojen kiertäminen (kora) sekä rukousmyllyjen ja -nauhojen avulla tapahtuva rukoilu ovat edelleen olennainen osa tiibetiläistä elämänmenoa. Erityisen vaikuttavaa, monesti suorastaan liikuttavaa oli se suuri hartaus, jolla pyhiinvaeltajat ja ylipäänsä tiibetiläiset ihmiset suhtautuvat uskontoonsa. Seurasin Lhasassa Jokhangin temppelin edustalla, kuinka pyhiinvaeltajat tekivät tuntikausia keskittyen fyysisesti raskaita prostraatioita eli täyskumarruksia maahan heittäytymällä. Suojanaan ihmiset käyttivät kapeita, ohuita patjoja tai mattoja. Jotkut pyhiinvaeltajista myös kiersivät temppelialuetta ympäri täyskumarruksin.

 

Jylhä, TäyskumarruksetTäyskumarruksia tekevät pyhiinvaeltajat Jokhangin temppelin edustalla Lhasassa. Kuva: Johanna Jylhä.

Oppaamme korosti, että uhrausten, pyhiinvaellusten ja muiden tiibetinbuddhalaisten käytänteiden painopiste ei ole tässä, vaan seuraavassa elämässä. Uskonto kuitenkin eittämättä tuo tiibetiläisille voimaa ja rauhaa vaikeassa tilanteessa. Miehityksen seurauksena tiibetiläisten keskuudessa on entisestään vahvistunut pyrkimys suojella omaa kulttuuriperintöä ja tiibetinbuddhalaisuutta, jotka usein nähdään tiibetiläisten autonomiaa koskevien tavoitteiden symboleina.

Matkamme Tiibet-osuuden viimeinen etappi oli Zhangmun kaupunki Nepalin rajalla. Muutos korkeudessa ja maisemassa oli suuri. Vaikka komeat vuoristomaisemat ympäröivät myös Zhangmua, on maisema karun sijasta rehevää. Henki alkoi pitkästä aikaa kulkea normaalisti, mutta lähdön hetki Tiibetistä sekä ero oppaasta ja kuljettajasta kuristivat jälleen kurkkua. Olimme viettäneet tiiviisti aikaa yhdessä matkatessamme Lhasasta Nepalin rajalle saakka, nähneet ja oppineet paljon. Ylipäänsä Tiibet oli minulle emotionaalisesti hyvin voimakas kokemus. Muistan olleeni tämän tästä kyynelissä, olivat syynä sitten maisemat, kulttuurin ja perinteiden kauneus (ja tieto niiden uhanalaisuudesta) tai suru ja suuttumus tiibetiläisten epäoikeudenmukaisesta tilanteesta. En voi olla varma, kohtaammeko enää Tiibetin kanssa, mutta vahvat kokemukset kulkevat tunnemuistissa mukanani.

Kirjallisuutta:

Cantwell, Cathy & Hiroko Kawanami (2009). Buddhism. Teoksessa Linda Woodhead, Hiroko Kawanami & Christopher Partridge (toim.): Religions in the Modern World. Traditions and Transformations. London and New York: Routledge, 67-102.

Janhunen, Juha (2008). Tiibet – unelmien ja todellisuuden maa. Teoksessa Marjo-Riitta Saloniemi & Tiina Hyytiäinen (toim.): Muuttuva Tiibet. Tampere: Vapriikki, 10-39.

238 thoughts on “Ruumiillista uskonnollisuutta ja tunteita Tiibetissä

 1. Really fantastic blog post. I recently discovered your blog and also wanted to let you know how much I have certainly delighted in reading your writings. I’ll be following you on Twitter and I hope you’ll post again soon.

 2. The assignment submission period was over and I was nervous, slotsite and I am very happy to see your post just in time and it was a great help. Thank you ! Leave your blog address below. Please visit me anytime.

 3. Are you not in a position to drive your car? Hiring a safe driver Dubai is the best thing to do if you are in Dubai and Awesome Drive is the best safe Driver Company. Awesome Drive welcomes you to a limo rental dubai. It is a driver company operating in Dubai.

 4. I have been looking for articles on these topics for a long time. casinocommunity I don’t know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

 5. Your article has answered the question I was wondering about! I would like to write a thesis on this subject, but I would like you to give your opinion once 😀 totosite

 6. Wir lieben Ihren Blog, es ist ein sehr nützlicher und perfekter Blog, machen Sie weiter so.
  Klicken Sie auf diesen Link und besuchen Sie meine Website.

 7. Hi dear, so I sure can’t stop talking about it. You are doing a great job. keep it up. I enjoyed reading the article above, it really explains everything in detail, the article is very interesting and effective. Thank you and best wishes for future articles .

 8. I like your blog very much, your blog is very useful. Isa Hai Thank you so much for bringing us more blogs

 9. Hi sir, your work is very good i like your articles your writing is very clear i like it you are very good writer. I appreciate the work you do
  Thankyou for sharing this type of content.

 10. For a long time, I was searching the blog thank God I found it thank you for sharing an amazing and great article and composing the post. one click & visit my website.

 11. 메이저카지노 메이저카지노 카지노게임 카지노 카지노사이트 온라인카지노
  바카라 바카라사이트 온라인바카라 사이트포럼 메이저카지노 메이저카지노 카지노게임 카지노 카지노사이트 온라인카지노 바카라 바카라사이트 온라인바카라 사이트포럼
  메이저카지노 메이저카지노 카지노게임 카지노 카지노사이트 온라인카지노 바카라 바카라사이트
  온라인바카라 사이트포럼 메이저카지노 메이저카지노 카지노게임
  카지노 카지노사이트 온라인카지노 바카라
  바카라사이트 온라인바카라 사이트포럼 메이저카지노 메이저카지노 카지노게임 카지노 카지노사이트 온라인카지노 바카라 바카라사이트 온라인바카라 사이트포럼 메이저카지노 메이저카지노
  카지노게임 카지노 카지노사이트 온라인카지노 바카라 바카라사이트 온라인바카라 사이트포럼 메이저카지노 메이저카지노 카지노게임 카지노
  카지노사이트 온라인카지노 바카라 바카라사이트 온라인바카라 사이트포럼 메이저카지노 메이저카지노 카지노게임 카지노
  카지노사이트 온라인카지노 바카라 바카라사이트 온라인바카라
  사이트포럼 메이저카지노 메이저카지노 카지노게임 카지노 카지노사이트
  온라인카지노 바카라 바카라사이트 온라인바카라
  사이트포럼 메이저카지노 메이저카지노 카지노게임 카지노 카지노사이트 온라인카지노 바카라 바카라사이트 온라인바카라 사이트포럼

 12. Hi dear, so sure I can’t stop talking about it. You are doing a great job. Keep it up.
  Enjoyed reading above article, really explains everything in detail, article is very interesting and effective. Thank you and best wishes for future articles
  Our services available
  https://thirfty-wheels.jimdosite.com/

 13. This is great advice! Very honest and practical. I really enjoyed this post. Nice post!! My favorite work tip. Many thanks for the detailed post! It is very helpful for him. Your post is helpful in avoiding mistakes. thanks so much
  Our services available
  https://6391eb8fed51a.site123.me/

 14. Great read, positive site, where did you get the information on this posting? I read just a few of the articles on your web site, and I really like your style. Thanks a million and please continue the effective work. Thanks in advance.
  our services available
  https://gold-carss-site.yolasite.com/

 15. we love your blog its very effective for the peoples and its very useful for the peoples and its too good.

 16. incrível este conteúdo. Gostei bastante. Aproveitem e vejam este site. informações, novidades e muito mais. Não deixem de acessar para descobrir mais. Obrigado a todos e até mais. 🙂

 17. Thank you for another excellent article. Where else could anybody get that kind of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such information.

 18. For a long time, I was searching the blog thank God I found it thank you for sharing an amazing and great article and composing the post. one click & visit my website.

 19. Ако харесвате някои от игрите и искате да играете с истински пари, трябва да намерите казино, което отговаря на всички ваши изисквания и също така ви позволява да играете игрите, които харесвате. След като изберете игра, под прозореца на играта ще видите някои казина, в които можете да играете за истински пари. Най-популярни са: Слот игри (Ротативки), Рулетка, Покер, Блекджек, Игри на маса, Бакара и др. Интересът към онлайн казино игрите е голям, а това поражда много въпроси. Дори повечето, на които отговорихме дотук са клиентски такива. Някои от въпросите са породени от случаи на клиенти в онлайн казина или фалшиви сайтове, при които им се иска заплащане за инсталиране на демо игра или закупуване на жетони или екстри. https://johnnyilao542097.educationalimpactblog.com/35675965/видове-Рулетка-минимален-депозит NetEnt никога не се спира на постигнатото и следващото му казино с добра възвращаемост – Imperial Riches е ярко потвърждение за това. Новата разработка е с изключителен дизайн и завладяващ сюжет. Тя ще включва четири различни събития – по едно всяка седмица, в продължение на целия месец, както и специален календар за годишнината с ежедневни награди за тези, които се включват да играят. Максималната награда за завъртане е 1500 кредита. Основната награда на слота е прогресивен джакпот.

 20. “I am entirely agreed with this article, and I just want say that this article is very helpful and enlightening.
  One Business news

 21. Very detailed information on the topic. Thanks for writing such a detailed post. Thank you very much.

  Masa Movers provides comprehensive moving and packing services in Dubai. Our services include packing, loading, unloading, assembling, disassembling, and more. We have highly trained, experienced, and professional movers and packers who are dedicated to making your move easy and stress-free.

 22. I’ve been looking for photos and articles on this topic over the past few days due to a school assignment, baccaratsite and I’m really happy to find a post with the material I was looking for! I bookmark and will come often! Thanks 😀

 23. Hello!
  I am always looking for quality posts and articles and I found them here. Thank you for sharing this type of knowledge.

 24. Go to Rutgers University–Camden site However, people of all ages, races, and sexual orientations use poppers. For example, a study involving British medical students stated that 10 percent reported having used poppers at least once. People who take poppers and Weed together will experience the effects of both substances. Technically, the specific effects and reactions that occur due to frequent use of poppers and weed depend on whether you consume more weed in relation to poppers or more poppers in relation to weed. The most common after-effect of the drug is headaches. Some have reported feeling nauseous after using poppers, and people may also feel very dizzy and can faint. Research investigating the effects of medical marijuana on various gastrointestinal disorders is limited, so there are many unanswered questions. Right now, one of the obstacles to this is the classification of cannabis as a Schedule I drug (along with heroin, LSD and ecstasy) by the federal government. This reality has inhibited research in the U.S. to evaluate the effects of cannabis on various gastrointestinal disorders as well as other medical conditions.
  https://findyouritch.com/community/profile/angelikabilliot/
  T/Dr Sharon Price is the founder and Co-Owner of Carol’s Oil Medicinal Cannabis and has been researching and developing medicinal cannabis for fourteen years. During this time she has worked with cannabis and medical doctors treating people with various illnesses and conditions such as: cancer, asthma, Alzheimers, arthritis, HIV, Crohn’s disease and many more. Module 2Medicinal Cannabis and Chronic Pain – Best Clinical Practices Find out the best life and agriculture sciences programs in the world today! This course assumes at least a high school understanding of chemistry and biology. Do you enjoy being on the forefront of emerging markets and technologies? So do we! LSSU’s Cannabis Chemistry is the first degree program in the United States focusing on the quantitative analysis of cannabis related compounds and contaminants including THC, CBD, terpenes, etc. This progressive program is offered in baccalaureate and associate degrees. Students may qualify for an American Chemical Society (ACS) degree.

 25. Man kann auch hier dolphins-pearl-slot.com Mega Joker online gratis spielen. Da können Sie auch das Kasino auswählen und um echtes Geld spielen. Das Spiel hat auch ein Super-Meter-Modus. Diese zusätzliche Funktion ist auf der oberen Reihe der Walzen gespielt und ist ein Opt-in-Spiel, also sie entscheiden selbst, ob Sie es spielen wollen oder nicht. Hier macht das Drehen ein wenig mehr Spaß und Aufregung. Alle Gewinne aus dem Spiel im normalen Modus werden entweder ausgezahlt oder auf Risiko gespielt. Das entscheiden aber Sie selbst. Unter diesen Links können Sie Mega Joker Casino um echtes Geld spielen: Man kann auch hier Mega Joker online gratis spielen. Da können Sie auch das Kasino auswählen und um echtes Geld spielen. Um den Jackpot zu gewinnen, sollen Sie bei der maximalen Münzwert im normalen Modus auf den unteren Walzen (in der unteren Ebene des Bildschirms) spielen. Da dies ein sehr traditioneller Slot ist, drehen Sie einfach 3 Joker-Symbole in einer Gewinnkombination und sehen Sie den progressiven Jackpot auf Ihrem Konto!
  https://oscar-wiki.win/index.php?title=Slot_internet
  Kaup-Hasler: „Gesangswelt hat mit Gabriele Lechner eine wichtige Stimme verloren“ Gewinnklasse 1, Chance rd. 1:140 Mio., ab 18 Jahren Mehr als 20 Millionen Menschen in Deutschland spielen jede Woche Lotto und hoffen auf den großen Gewinn. Der Name „Lotto“ stammt dabei aus dem Italienischen und bedeutet so viel wie „Los“ oder „Anteil“. Damals wurde das Lotto-System eingesetzt, um den Stadtrat in Genua zu bestimmen. Bei unserem heutigen Lotto geht es allerdings nur noch darum, möglichst viele Richtige zu erzielen und Träume zu erfüllen. In Deutschland werden die Spieleinsätze nicht nur den Gewinnern ausgezahlt, sondern auch für Umwelt-, Sport- und Jugendprojekte eingesetzt. Teile der Einnahmen werden natürlich auch für die Bearbeitung, Steuern und Verwaltung benötigt.

 26. Apart from all of that, you also have the option of splitting Blackjack pairs. But to utilise this option, you need to look at your total, understand the pair and then come up with a decision that suits your requirements. In this manner, you can move from soft hands to hard hands and look to complete this game called Blackjack where they bring in a double deck. There’s no simple way to explain why hitting soft 17 increases the house edge, except to say that computer simulations have determined conclusively that this is the case. Soft 17 is a bad hand that’s more likely to improve when taking hit cards. Interestingly, the casino is more likely to bust with this rule in place, but the times that the hand is improved to a winner for the house more than make up for the increased percentage of busts.
  https://direct-wiki.win/index.php?title=Hard_rock_casino_blackjack
  WSOP is a household name in the poker industry. The World Series of Poker has been running for over five decades and firmly retains its position as the biggest and most significant competition in the poker world. Yes. Virtually every site offers deposit bonuses where they’ll match a certain percentage of the money you put on the site. Others have loyalty programs that reward you for playing a certain number of hands in a set period of time. As a result, you can now legally play online poker for real money on one of the best and most trusted platforms in the world. There is no online casino or real money sports betting on the WSOP site, but take a look at the best sportsbook in Ontario right here at TheGruelingTruth.com today. As a result, you can now legally play online poker for real money on one of the best and most trusted platforms in the world. There is no online casino or real money sports betting on the WSOP site, but take a look at the best sportsbook in Ontario right here at TheGruelingTruth.com today.

 27. Hey there! This is kind of off topic but I need some
  advice from an established blog. Is it hard to set up
  your own blog? I’m not very techincal but I
  can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my
  own but I’m not sure where to start. Do
  you have any points or suggestions? Thank
  you

 28. What i do not understood is in fact how you’re now not actually much more well-favored than you might be right now. You’re very intelligent. You know thus considerably when it comes to this topic, made me in my view believe it from numerous varied angles. Its like women and men don’t seem to be involved until it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs nice. Always maintain it up!

 29. I liked up to you will receive carried out proper here. The cartoon is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be handing over the following. ill undoubtedly come further until now once more as precisely the same just about very ceaselessly inside of case you shield this hike.

 30. I found your weblog web site on google and examine a number of of your early posts. Continue to maintain up the very good operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to reading more from you later on!…

 31. Keep up the wonderful piece of work, I read few posts on this internet site and I think that your blog is really interesting and holds bands of fantastic information.

 32. Genesis Casino offers some of the bonuses amongst other real money casinos. The bonuses and free spins are available on both desktop and mobile users. Check out this Genesis casino review for more information. Privacy practices may vary, for example, based on the features you use or your age. Learn More you can not use a cellphone at the table. you can excue yourself from one hand and step away from the table. don’t know about slots Learn more about troubleshooting WordPress. Anyone who wants to pay by SMS at a casino (or deposit by phone bill at a casino) needs to choose a mobile payment service. Although there are plenty of options, overall, when it comes to one that can be used at Canadian online casinos, your best bet is to choose between Boku and Payforit.
  https://www.friendscampus.com/community/profile/bnwbyron6276932/
  The biggest win you can scoop on Rainbow Riches is 500 coins, which you’ll achieve if you manage to get 5 of the Wild Gold Leprechaun coins. Additionally, there are 3 exciting bonus features to look out for. Rainbow riches has three wilds rather than the usual one. The Regular, the Bottom and the Top. Bizarrely the Bottom Wild appears on reel three and the topmost horizontal reel whereas the Top Wild appears on reel two and the lower horizontal reel. The Regular Wild is exactly that and appears on the horizontal reels so not as complicated as the Top and Bottom Wilds. As with all Wilds they do override every other symbol with the exception of the scatter, of course. This slot offers different symbols and bonuses for you to win more prizes. Here we made a paytable of the symbols you can see in the game and what prizes they can bring to you:

 33. I loved up to you’ll receive performed proper here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. however, you command get bought an nervousness over that you would like be handing over the following. unwell definitely come further until now once more since exactly the same just about a lot incessantly inside case you protect this hike.

 34. It is actually a nice and helpful piece of information. I am happy that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 35. I appreciate, cause I found exactly what I was looking for. You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 36. hey there and thanks on your information – I’ve definitely picked up something new from proper here. I did on the other hand expertise some technical points the usage of this site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I may get it to load correctly. I were thinking about if your web hosting is OK? Now not that I’m complaining, but slow loading circumstances instances will sometimes impact your placement in google and could harm your high quality score if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I’m including this RSS to my email and could look out for a lot extra of your respective exciting content. Make sure you replace this again soon..

 37. Good V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 38. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 39. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks a lot!

 40. You are my intake, I own few web logs and often run out from post :). “Analyzing humor is like dissecting a frog. Few people are interested and the frog dies of it.” by E. B. White.

 41. Hiya very cool website!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I am happy to find numerous helpful info here in the put up, we’d like work out more strategies in this regard, thank you for sharing.

 42. Ваш отзыв может быть первым. Косметика Vichy является одним из самых популярных брендов в России и в мире. Марка VICHY представлена в 64 странах мира. Косметика Vichy состоит из серий (гамм) лечебных средств, направленных на борьбу с появлением ранних морщин, проблемной кожей, выпадением волос, перхотью, целлюлитом. Доставка осуществляется компанией OZON Добавить в список желаний
  https://charlie-wiki.win/index.php?title=Какое_масло_для_бровей_самое_эффективное
  Найдено 26 Отзывов — Перейти к отзывам Согласно отзывам реальных пользовательниц через 2 недели ресницы стали выглядеть крепче, отросли новые, визуально заметно, что они стали длиннее. Особой положительной оценкой были отмечены удобная кисточка для нанесения масла и объемная расческа. «Fitoval» рекомендовано использовать людям, страдающим от стрессов, последствий терапии антибиотиками и антидепрессантами. Прекрасным вариантом это средство будет именно для женщин, подвергавшим волосы регулярной покраске либо воздействию едких химических веществ. Также рекомендован этот шампунь в периоды гормональных перестроек, к примеру, подросткам при переходном возрасте.

 43. Hi there, I found your web site via Google while searching for a related topic, your web site came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 44. Some genuinely nice and utilitarian info on this website , besides I believe the design has excellent features.

 45. I together with my pals were looking at the best procedures located on your website and so immediately came up with an awful feeling I never expressed respect to the web blog owner for those strategies. These young boys happened to be warmed to study them and already have simply been using these things. Appreciate your genuinely really thoughtful and for obtaining some amazing subject matter most people are really desperate to be aware of. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to sooner.

 46. I have been browsing on-line more than 3 hours these days, yet I by no means found any fascinating article like yours. It’s lovely worth sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made excellent content material as you did, the net will probably be much more useful than ever before. “A winner never whines.” by Paul Brown.

 47. Merely wanna remark on few general things, The website design is perfect, the articles is rattling superb. “Some for renown, on scraps of learning dote, And think they grow immortal as they quote.” by Edward Young.

 48. I am extremely impressed along with your writing skills and also with the structure in your blog. Is this a paid subject or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great weblog like this one these days..

 49. I?¦ll right away take hold of your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me understand in order that I could subscribe. Thanks.

 50. My spouse and I stumbled over here by a different page and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to finding out about your web page repeatedly.

 51. Fantastic website. A lot of useful information here. I am sending it to some friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

 52. wonderful points altogether, you just won a emblem new reader. What would you suggest about your put up that you just made some days ago? Any sure?

 53. Hey this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 54. Дело в том, что не проблема создать шаблонный сайт, который соотносится с описанием: сайт-визитка, интернет-магазин, блог и т.д. Но это само по себе не гарантирует получение результата. Ключевая задача хорошего разработчика — сделать сайт, приносящий результат. И если вам задают много вопросов, включая те, что указаны выше — это может быть хорошим сигналом при выборе исполнителя.   Готовы начать плодотворное сотрудничество? Хотите узнать, какая цена реализации сайта под ключ конкретно в Вашем случае? Если вы ищите, где заказать не просто сайт, а действительно качественный продукт с продуманным дизайном, удобным меню, необходимыми функциями недорого, обратитесь в компанию «SeOK». Мы делаем безопасные, функциональные и красивые сайты, полностью готовые к дальнейшему продвижению. Процесс разбивается на этапы:
  https://wiki-spirit.win/index.php?title=Купить_домен_с_историей_по_тематике
  Тематика сайту Комплексная оптимизация сайта и продвижение в ТОП-10 поисковых систем Яндекс, Google профессионалами по выгодной цене в Киеве, Одессе, Харькове, Львове, Днепре и по всей Украине. предоплата 50%, 2-я часть перед передачей сайта Сайты визитки Продвижение сайта по трафику – это стратегия SEO-продвижения, подразумевающая увеличение посещаемости сайта за счет привлечения максимального количества клиентов на сайт. Важность правильного позиционирования в Интернете сегодня осознает каждый, кто планирует достичь высот в своем бизнесе. Чтобы продвижение сайта в гугл или другом поисковике прошло успешно, быстро и с наименьшими затратами, необходимо найти квалифицированное агентства для этого. Как это сделать и на что обращать внимание во время поиска – поговорим подробнее. Продвижение сайта в топ 10 по ключевым словам, приводит к росту посещаемости ЦА (целевой аудитории) и увеличению продаж. Неслучайно многие крупные компании и холдинговые структуры расходуют на интернет-раскрутку миллионные бюджеты.

 55. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. But think of if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this website could definitely be one of the most beneficial in its niche. Wonderful blog!

 56. Hello there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and in my view suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this website.

 57. great put up, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector don’t notice this. You should proceed your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

 58. Hello.This post was extremely motivating, especially because I was looking for thoughts on this matter last week.

 59. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 60. Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Appreciate it!

 61. Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb blog!

 62. It is appropriate time to make some plans for the long run and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I may just I wish to counsel you some attention-grabbing things or tips. Maybe you can write next articles relating to this article. I wish to learn even more issues approximately it!

 63. Key Skills of the Science as Inquiry National Science Education Content Standard Thank you for taking time to provide your feedback to the editors. © 2023 Simplified Science Publishing, LLC ScienceDaily features breaking news about the latest discoveries in science, health, the environment, technology, and more — from leading universities, scientific journals, and research organizations. If you wish to co-submit a data note describing your data to be published in BMC Research Notes, you can do so by visiting our submission portal. Data notes support open data and help authors to comply with funder policies on data sharing. Co-published data notes will be linked to the research article the data support (example). Access over 135 million publication pages and stay up to date with what’s happening in your field.
  https://southpointacademy.org/forums/users/jesusmahon81/
  The thesis statement is possibly the most important part of your research paper as it states the main idea of your paper. If an outline is a skeleton, the thesis statement is the glue that holds your research paper together. I have started each section with its own thesis taken from the essay, one that supports the thesis of the article as a whole. Except for section 2, these do not appear at the start of the section in the article. The thesis for section 3 appears at the tail end of the previous section, while the thesis for section 4 appears in the final paragraph of that section. For student papers, and particularly for outlines, I suggest that you place the thesis for each section at the start of that section. The choice of research paper format often depends on the preference or institution. For example, some people find APA better, while others prefer MLA-style papers. Both styles have advantages and disadvantages, so it’s important to choose the one that works best for your paper!

 64. If the deposit 5 get bonus offers aren’t to your taste, you can find casinos that let you deposit €3 and even just €1. However, keep in mind that these types of low minimum deposit casinos are even harder to find than €5 deposit casino bonus sites. As you might guess from the name, no minimum deposit casinos are casinos with very small or no deposit limits. These sites include €5 minimum deposit casino and €3 minimum casino sites, and even some 1 euro deposit casinos. If the deposit 5 get bonus offers aren’t to your taste, you can find casinos that let you deposit €3 and even just €1. However, keep in mind that these types of low minimum deposit casinos are even harder to find than €5 deposit casino bonus sites. Minimum deposit casinos make it possible to maximize fun at an affordable cost. The benefits of playing at $5 minimum bet casinos simply can’t be ignored, it’s the smart way to make the most of your online casino experience while optimizing your chances of enjoyment and success. Top rated online casinos offer players a range of trustworthy banking methods, excellent customer services and the best bonuses in a fair, safe, secure, and regulated environment. Claiming an incredible welcome bonus at the best $5 deposit casinos, reduces risk while increasing your bankroll to prolong play and increase your chances of winning.
  https://stephenpoep923223.blogolenta.com/20782363/slot-machine-apps-with-real-money
  Northern QuestRV Resort Get ready to experience a once in a lifetime show by Rock n Roll Hall of Fame legends performing hits “Walk Like a Man” “Can’t Take My Eyes Off of You” and more. Frankie Valli & The Four Seasons is bringing Broadway to Las Vegas at the International Theater at Westgate on March 10 and March 11, 2023. This website does not support Internet Explorer. If you are using Internet Explorer please use a different browser so that everything displays correctly. Our partner hotels and casinos in downtown Las Vegas are some of the most iconic and value-oriented in all of Las Vegas. Book a room at one of these hotels to be close to all the action, without blowing your bankroll. Whether a weekday Las Vegas convention visitor or Vegas weekend partier, when you experience the ARTISAN hotel’s gothic art-filled lobby, suites, restaurant, bar and pool, you are transported to another world! Please note, our complimentary Valet services are currently suspended.

 65. I’m impressed, I have to say. Actually rarely do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me let you know, you have got hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is one thing that not enough individuals are talking intelligently about. I’m very comfortable that I stumbled across this in my seek for one thing referring to this.

 66. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 67. Enjoyed reading this, very good stuff, thanks. “While thou livest keep a good tongue in thy head.” by William Shakespeare.

 68. I have recently started a blog, the info you offer on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “There is a time for many words, and there is also a time for sleep.” by Homer.

 69. Eine besondere Note, die es noch einzigartiger macht: Accessori Originali kombiniert gekonnt Qualität, Funktionalität und Design, um alle Ihre Bedürfnisse zu erfüllen

 70. Generally I do not read post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article.

 71. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 72. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too wonderful. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

 73. I am now not sure the place you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or figuring out more. Thanks for great info I used to be in search of this information for my mission.

 74. I came to this site with the introduction of a friend around me and I was very impressed when I found your writing. I’ll come back often after bookmarking! safetoto

 75. Spot on with this write-up, I actually assume this website wants much more consideration. I’ll most likely be once more to read far more, thanks for that info.

 76. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful information particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.

 77. Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

 78. Hey this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 79. Appreciating the persistence you put into your site and detailed information you offer. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 80. There is clearly a bunch to identify about this. I believe you made certain nice points in features also.

 81. There are some attention-grabbing cut-off dates in this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There’s some validity however I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as nicely

 82. I’ll immediately seize your rss as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me know in order that I may just subscribe. Thanks.

 83. fantastic submit, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not notice this. You should continue your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 84. Hey, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boringK I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 85. Very well written information. It will be helpful to anyone who utilizes it, including me. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 86. I am not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this information for my mission.

 87. Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your wonderful writing because of this problem.

 88. Excellent post. I used to be checking continuously this weblog and I’m impressed! Extremely useful information specifically the ultimate phase 🙂 I deal with such info much. I used to be seeking this certain info for a very lengthy time. Thank you and best of luck.

 89. Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic.

 90. Very Interesting and amazing how your post is! It Is Useful and helpful for me That I like it very much, and I am looking forward to Hearing from your next.mechanic near by me

 91. Hey there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 92. I’d need to verify with you here. Which isn’t something I normally do! I take pleasure in reading a post that may make people think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

 93. I have fun with, cause I found exactly what I was having a look for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 94. Someone essentially lend a hand to make significantly articles I might state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this particular post extraordinary. Excellent job!

 95. Wow! Thank you! I continuously wanted to write on my site something like that. Can I take a fragment of your post to my blog?

 96. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a perfect website.

 97. Hello There. I discovered your weblog the use of msn. That is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to learn more of your useful information. Thank you for the post. I will certainly return.

 98. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 99. Simply wanna input on few general things, The website design is perfect, the content is really superb. “All movements go too far.” by Bertrand Russell.

 100. Im now not certain the place you’re getting your info, however good topic. I needs to spend some time finding out more or understanding more. Thank you for fantastic info I was in search of this information for my mission.

 101. I was just seeking this info for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 102. This design is incredible! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 103. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

 104. Hi there! I’m at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!

 105. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 106. Currently it looks like BlogEngine is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 107. I rattling happy to find this web site on bing, just what I was searching for : D also saved to bookmarks.

 108. I just couldn’t depart your website before suggesting that I really enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

 109. Hi there, I found your blog via Google while searching for a related topic, your web site came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 110. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 111. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 112. of course like your web site but you need to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will surely come back again.

 113. My partner and I stumbled over here coming from a different web address and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking over your web page yet again.

 114. What i do not understood is actually how you’re not really much more well-liked than you may be now. You’re so intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, made me personally consider it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 115. Great website. Plenty of useful info here. I am sending it to several pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thank you for your effort!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *