Jumalan terve! -tervehdyksen teologisia ja sosiaalisia ulottuvuuksia

tervehdysEi siitä ole pitkäkään aika kun viimeksi erään lestadiolaisen tuttavan tavatessani hän kysyi minulta: “Tiedätkö sinä, miksi he eivät enää tervehdi minua Jumalan terveellä?” tarkoittaen vanhoillislestadiolaisia lähituttaviaan. Kysyjä hieman epätoivosena ihmetteli, mikä on saanut lähiyhteisön epäämään häneltä yhteisön yhteisen tervehdyksen, ja tämän seurauksena oli alkanut pohtia aiemmin niin tavallisena pitämänsä, yhteisön sisällä käytetyn tervehdyksen merkitystä. Mitä se oikein tarkoittaa? Mitä se tarkoittaa, kun jollekin sanotaan ja jollekin ei? Kysymys on ollut toistuva, joten avaan sitä hieman. Myös julkisuudessa tervehtimättömyys on yhteinen piirre niille kertomuksille, joita vanhoillislestadiolaisesta yhteisöstä lähteneet tai siitä erotetut ihmiset ovat kertoneet tapahtuneen.

Tervehtiminen, ihmisten kommunikaatioon kuuluva arkinen piirre, voi saada monitasoisia uskonnollisia merkityksiä, kun sitä tarkastellaan osa uskonnollista merkityksenannon järjestelmää, traditiota ja arkisia tapoja. Tervehtiminen on osa sosiaalista vuorovaikutusta ihmisten välillä. Markku Ihonen on kuvannut lestadiolaisuuden kieltä yhteisön yhdeksi tärkeäksi yhteisyyden tuottajaksi ja ylläpitäjäksi.

Jumalan terveellä tervehtiminen on osa kokonaista kielijärjestelmää, jota liikkeessä kutsutaan kaanaan kieleksi. Kaanaan kieli pohjautuu vanhaan kirkkoraamattuun, ja lisäksi siinä kulkee mukana monia elettyjä uskon ilmauksia ja tulkintoja. Kielelliset ratkaisut siten ikään kuin paketoivat myös oppia: miten näistä asioista ajatellaan yhteisössä ja miten Raamattua tulkitaan.

Tervehtiminen tietyillä sanoilla, tai tervehtimättömyys, voi siis saada uskonnollisessa yhteisössä sosiaalisten merkitysten lisäksi teologisia merkityksiä. Vanhoillislestadiolaisuuden yhteydessä Jumalan tervettä on pidetty hengellisen vallankäytön ilmentymänä, mutta myös kauniina kristillisenä tervehdyksenä, jonka perimmäinen tarkoitus on hyvää sanomaa välittävä. Mille nämä käsitykset sitten perustuvat? Tässä blogipostauksessa hahmottelen näitä merkityksiä teologisen perinteen näkökulmasta, mutta myös vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvinä sosiaalisina tekijöinä lyhyesti. Syvemmälle analyysille ei ole tässä mahdollisuutta, ja siksi tässä olisikin jollekulle hyvä tutkimuskohde.

Mistä tulee tervehdys “Jumalan terve”?

Tulkinnat siitä, mistä tulee tervehdys “Jumalan terve”, vaihtelevat. Alkulähteitä voi olla monia. Epäilemättä tervehdyksellä on myös juuria muissa kristillisissä tervehdyksissä, joista vanhoillislestadiolaisten käyttämä muoto on juuri tähän yhteisöön muotoutunut, ja yhteisöllisiin merkityksiin kiinnittynyt. Esimerkiksi Saksassa käytössä oleva, katolisesta kirkosta alkujaan lähtöisin oleva tervehdys “Grüss Gott”, tai englannin “Goodbye” (God be with ye) eivät enää sisällä uskonnollista merkitystä samoin kuin alkuperäisinä käyttöaikoina. Maailmalla on käytössä paljon Jumalaan viittaavia tervehdyksiä, joissa toivotetaan tavatessa tai hyvästellessä terveyttä, siunausta tai hyvinvointia Jumalan nimissä. Vanhoillislestadiolaiset käyttävät hyvästellessä muotoa “Jumalan rauhaa” tai “Jumalan rauhaan”, ja Amerikan lestadiolaisuudessa “God’s Peace!” toimii tervehdyksenä sekä tavatessa että hyvästellessä.

“Jumalan terve” ei ole kuitenkaan mikä tahansa tervehdys. Eri lestadiolaisuuden haarat käyttävät sitä eri tavoin: jotkut toivottavat sitä tavatessaan kaikille, mutta vanhoillislestadiolaiset käyttävät sitä vain omaan yhteisöön kuuluville ihmisille. Yksi tulkinta on, että tervehdys sisältää kysymyksen “Oletko Jumalassa terve?”, johon samoin vastaamalla todetaan, että tervehtijät ovat samassa oikeaksi pidetyssä uskossa, “Jumalassa terveitä”. Kaanaankielisesti tuo kysymys voisi myös kuulua “Oletko jaksanut kilvoitella?”. Tapaamisessa tärkeämpää kuin maallisten asioiden toteaminen, on hengellisen tilan kysyminen ja sen jakaminen toisen uskovaisen kanssa. Teologisesti ajateltuna tervehdys kiinnittää ihmiset samaan uskoon. Kysymys liittyy vanhoillislestadiolaiseen uskontulkintaan siitä, että usko on henkilökohtainen asia, joka tapahtuu oikeimmin osana “Jumalan valtakunnaksi” ymmärrettyä yhteisöä. Osallisuus tästä yhteisöstä “tunnustetaan” muiden jäsenten toimesta, ja tämä toinen toisensa tunnustaminen oikein uskovaksi toteutuu esimerkiksi tervehdyksessä.

Olisi mielenkiintoista selvittää, mikä on tervehdyksen kehitys, sillä juuria ja perustaa saattaa olla monissa lähteissä. Eräässä tulkinnassa tervehdyksen juuret ovat Raamatussa, mutta on vaikea sanoa missä määrin tervehdys perustuu Raamattuun vai ovatko raamatulliset kytkökset haettu käytännön perusteeksi myöhemmin. Rauhan ja terveyden toivottaminen taloon tullessa on kansaperinteestäkin tuttua, ja sille löytyy Raamatusta vastine. Luukkaan evankeliumissa Jeesus opettaa opetuslapsiaan (Luuk. 10:5-6): “Ja kun tulette johonkin taloon, sanokaa ensiksi ‘Rauha tälle kodille’. Jos siellä on joku, joka on rauhan arvoinen, hän saa teidän toivottamanne rauhan. Ellei ole, toivotuksenne palaa teille”. Tämä kohta ohjaa katsomaan tervehdyksen yleisempää, rauhaa ja hyvää toivottavaa luonnetta.

Raamatussa myös esimerkiksi toisessa Johanneksen kirjeessä, kohta 1:10-11 on ymmärretty yhdeksi tervehdyskäytännön juureksi: “Jos joku tulee teidän luoksenne eikä opeta tällä tavoin, älkää ottako häntä kotiinne älkääkä edes tervehtikö häntä. Se, joka lausuu hänet tervetulleeksi, osallistuu hänen pahoihin tekoihinsa.” Raamatunkohdassa puhutaan toisinuskovien kohtaamisesta sekä siitä, miten toisinuskovia ei tule “tunnustaa” uskoviksi. Jos toisinuskovaa tervehtii, tulee osalliseksi “hänen pahoihin tekoihinsa”. Tämä kohta ohjaa tulkitsemaan sitä, miksi vanhoillislestadiolaiset eivät tervehdi toisin ajattelevaa.

Kuten huomata saattaa, nämä kaksi tervehtimiseen liittyvää raamatunkohtaa ohjaavat erilaiseen tervehtimiskäytäntöön. Olennainen ero on juuri tunnustamisessa: Luukkaan kohdassa rauhan toivotuksen osuminen kohteeseensa ei ole tervehtijästä kiinni. Johanneksen kirjeen kohdassa toisen uskon tunnustaminen tai tunnustamattomuus on nimenomaan tervehtijän vastuulla. Syvällisempään analyysiin näiden kohtien eroista ja taustoista, sekä mahdollisista muista juurista ei tämän kirjoituksen puitteissa ole mahdollisuutta. Kuitenkin molempiin tulkintoihin olen törmännyt lestadiolaisuuden piirissä.

Tervehdyksen sosiaalisia ulottuvuuksia

Kielellisten ja teologisten merkitysten lisäksi tervehdyksellä on monia sosiaalisesti vakiintuneita, uskonnollisesti merkityksellisiä käyttötapoja. Tämä tuttavani kanssa käymäni keskustelu liittyi osaltaan sellaiseen: missä kohden yhteisössä on soveliasta tervehtiä toisinajattelevaa? Kysyy sosiaalista rohkeutta poiketa ryhmässä vallitsevista käyttötavoista, sillä tervehtiminen on rajan merkki, ja sen ylittäminen tai toisin käyttäminen rikkoo yhteisössä miellettyä rajaa. Toisaalta tervehtiminen tietyillä sanoilla saa merkityksiä hyväksynnästä tai hylkäämisestä, ja siksi tervehtimättömyys on voitu kokea hylkäämisenä, vaikka ihmiset muuten käyttäytyisivät ystävällisesti tai samoin kuin ennen. Rajan vetäminen ilmenee juuri hyväksynnän ja hylkäämisen välisissä kokemuksissa, ja näitä molempia kertomuksia löytyy vanhoillislestadiolaisuuden parissa käytävästä verkkokeskustelusta paljon. Tässä esimerkiksi lainaus vuodelta 2005:

Kun on kiusauksissa, miettii että uskallanko tervehtiä Jumalan terveellä. Kun sen kuitenkin, vaikka arkaillen sanoo ja saa samanlaisen vastauksen, niin jo siihen sisältyy lohdun ja rohkaisun sana. Pelkästä tervehdyksestäkin virvoittuu, tulee vahvistetuksi, että vielä minä heikko saan uskoa, vielä kuljen pyhien matkasaatossa.

Epäilemättä, jos tervehdykseen ei vastata tunnustavasti, kokemus voi olla vastakohtainen. Teologiset ja sosiaaliset selitysmallit kytkeytyvät tervehdyksessä toisiinsa, toista ei ole ilman toista. Tervehdyksen taustoista ja kokemuksista avautuu mielenkiintoisia polkuja paitsi tervehdyksen kielellisiin muotoihin ja historiaan, sen teologisiin merkityksiin sekä sosiaalisiin käyttötarkoituksiin, myös tämänhetkisen lestadiolaisuuden eletyn uskon muotoihin.

Kuva: Meri-Anna Hintsala

27,454 thoughts on “Jumalan terve! -tervehdyksen teologisia ja sosiaalisia ulottuvuuksia

 1. 158889 879505Wow post thanks! We feel your articles are wonderful and want far more soon. We really like anything to do with word games/word play. 365249

 2. 312979 715807An intriguing discussion will probably be worth comment. I think that you simply write considerably far more about this topic, it may possibly become a taboo subject but normally consumers are inadequate to communicate in on such topics. To yet another. Cheers 715528

 3. 478188 717331Hi, you used to write exceptional articles, but the last several posts have been kinda boring I miss your super writing. Past several posts are just a bit out of track! 407488

 4. 434930 543500I havent checked in here for some time as I thought it was finding boring, but the last couple of posts are wonderful quality so I guess Ill add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 324622

 5. 374095 294882educator, Sue. Although Sue had a list of discharge instructions in her hand, she paused and 445206

 6. 987092 695375youre in point of fact a great webmaster. The site loading velocity is amazing. It seems that you are performing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. youve done a fantastic activity on this topic! 450886

 7. 21607 263664Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your website? My weblog is in the exact identical region of interest as yours and my visitors would truly benefit from some of the details you supply here. Please let me know if this ok with you. Thanks! 425842

 8. 292221 380343Youll notice several contrasting points from New york Weight reduction eating program and every one 1 might be valuable. The very first point will probably be authentic relinquishing on this excessive. lose weight 771531

 9. 96257 701983You created some respectable points there. I looked on the internet for the issue and located a lot of people will go along with along with your web site. 39745

 10. 266817 829570Thank her so significantly! This line is move before dovetail crazy, altarpiece rather act like habitual the economizing – what entrepreneur groovy night until deal with starting a trade. 832408

 11. 239923 242872You created some decent points there. I looked online for the concern and discovered a lot of people may possibly go as effectively as employing your internet website. 110672

 12. 96195 58808Excellent details, far better still to find out your weblog that has an excellent layout. Nicely done 496839

 13. 211268 6207541 can undertake all sorts of advised excursions with assorted limousine functions. Various offer wonderful courses and a lot of can take clients for just about any ride your bike more than the investment banking location, or even for a vacation to new york. ??????? 132654

 14. 838741 515391You might be websites successful individuals, it comes effortlessly, therefore you also earn you see, the jealousy of all the ones a great deal of journeymen surrounding you could have challenges within this challenge. motor movers 420010

 15. 956117 29713Incredibly finest man toasts, nicely toasts. is directed building your personal by way with the wedding celebration as a result are supposed to try to be witty, amusing and consequently unusual as properly as. greatest mans speech 117060

 16. 257614 553236Hello! I just wish to give an enormous thumbs up for the great information you may have appropriate here on this post. I can be coming once more to your weblog for a lot more soon. 643820

 17. 166476 327497yourselfm as burning with excitement along accumulative concentrating. alter ego was rather apocalyptic by the mated ethical self went up to. Its punk up to closed ego dispirited. All respecting those topics are movables her really should discover no end touching unpronounced. Thanks so significantly! 835556

 18. 446521 914952Im so pleased to read this. This really is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation thats at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc. 933109

 19. 518159 799242Overall, politicians are split on the issue of whether Twitter is much more for business or individual use. The first thing will be the fact which you can build up quite a large following of folks. 648179

 20. 231052 323835There is noticeably a bundle to uncover out about this. I assume you produced sure nice factors in options also. 551629

 21. 470352 549314It can be difficult to write about this subject. I think you did a fantastic job though! Thanks for this! 968005

 22. 23989 746460Often the Are generally Weight reduction plan is unquestionably an low-priced and flexible weight-reduction strategy product modeled on individuals seeking out shed some pounds combined with at some point sustain a far healthier your life. la weight loss 612906

 23. 857837 372315I think this really is among the most vital information for me. And im glad reading your write-up. But wanna remark on few common things, The website style is perfect, the articles is really excellent : D. Great job, cheers 339958

 24. 561069 405595Its in fact a cool and beneficial piece of data. Im glad which you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing. 203554

 25. 272975 519717This sort of in search of get the enhancements made on this special lifestyle and diet, begin your L . a . Shifting the pounds diet answer is actually a huge procedure into accesing which normally hope. weight loss 822201

 26. 332933 161926The next time I just read a weblog, I genuinely hope which it doesnt disappoint me up to this one. Get real, Yes, it was my choice to read, but I personally thought youd have something intriguing to convey. All I hear can be a handful of whining about something you can fix within the event you werent too busy trying to find attention. 587399

 27. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website. 슬롯머신

 28. 24629 992100Nice post. I be taught one thing more challenging on totally different blogs everyday. It will all the time be stimulating to learn content material from other writers and apply slightly 1 thing from their store. Id desire to use some with the content on my blog whether you dont mind. Natually Ill give you a hyperlink on your net weblog. Thanks for sharing. 749313

 29. Excellent website. Plenty of helpful info here. I am sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks to your sweat!

 30. It’s really a great and useful piece of info. I’m happy that you shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 31. That’s cool. Why are you so good at writing? Everyone must be jealous. It would be nice if others were jealous of me.

 32. Wow, amazing blog layout! How long have you been running a blog for? you made blogging glance easy. The entire look of your website is great, as smartly as the content material! firmonet

 33. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!

 34. That is really fascinating, You are an excessively professional blogger. I have joined your rss feed and stay up for in search of extra of your fantastic post. Additionally, I have shared your website in my social networks!

 35. Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Thanks

 36. Spot on with this write-up, I really suppose this web site wants rather more consideration. Ill in all probability be again to learn much more, thanks for that info.

 37. You hold a distinctive expertise. Your website writing skillfulness are effective. Thanks for providing information over the internet and enlightening your users.

 38. Awesome blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any suggestions? Many thanks!

 39. Thank you for another wonderful post. Where else could anybody get that type of information in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such info.

 40. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any techniques to help stop content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 41. Im not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Cheers

 42. Great blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Kudos!

 43. Yesterday, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 44. Hey there this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 45. Wow, awesome weblog structure! How lengthy have you been blogging for? you make blogging look easy. The entire look of your web site is excellent, as well as the content!

 46. Howdy! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

 47. Wow, marvelous blog structure! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The entire glance of your website is magnificent, let alone the content material hitman

 48. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

 49. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch. 먹튀신고

 50. I write often times as well as I truly like your material. This wonderful short article has seriously peaked my rate of interest. I am mosting likely to book mark your online site as well as keep checking for fresh data about once a week. I opted in for your RSS feed additionally.

 51. Hi there this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 52. I simply had to thank you so much once again. I do not know the things that I might have carried out in the absence of the entire secrets shown by you over such a subject. It actually was a real difficult scenario for me personally, but observing this well-written manner you resolved that made me to leap for contentment. Extremely happy for this assistance as well as believe you comprehend what a powerful job you have been undertaking teaching people through your web blog. I am certain you have never encountered all of us.

 53. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Regards!

 54. Magnificent site. Plenty of helpful info here. I’m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you in your sweat!

 55. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue fixed soon. Cheers

 56. Woah! I’m really loving the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say that you’ve done a fantastic job with this. Also, the blog loads extremely fast for me on Internet explorer. Superb Blog!

 57. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice methods and we are looking to exchange strategies with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 58. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for newbies. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 59. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Kudos!

 60. Admiring the dedication you put into your website and detailed information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 61. I must convey my affection for your generosity for people that must have help with this one matter. Your real commitment to getting the message throughout has been rather powerful and has in every case encouraged people like me to achieve their endeavors. Your own valuable help indicates this much a person like me and additionally to my peers. Many thanks; from everyone of us.

 62. Im not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road. All the best

 63. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 64. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 65. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 66. Wow, fantastic weblog layout! How lengthy have you been blogging for? you made blogging glance easy. The whole glance of your web site is wonderful, as smartly as the content!

 67. Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Thanks a lot!

 68. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!

 69. You could definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 70. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thanks a ton!

 71. Ive been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So im happy to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make sure to do not forget this site and give it a glance regularly.

 72. I was very pleased to search out this net-site.I wished to thanks on your time for this wonderful read!! I positively enjoying each little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 73. Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Good job.

 74. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

 75. Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!

 76. İzmir şehir içi nakliyat hizmet Arastaş Taşımacılık’tan alınır! 10 Yıllık deneyim ve tecrübeli ekip ile evinizi sigortalı en uygun fiyatlara taşıyoruz. Şimdi arayın en uygun fiyatlardan yararlanın. Buca Evden Eve Nakliyat | [url=”https://izmirevtasimaciligi.com/buca-evden-eve-nakliyat-izmir-sehirler-arasi-ev-tasimacilik/”] Buca Şehirler Arası Taşımacılık [/url]

 77. Thank you for another informative web site. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such information.

 78. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 79. Thanks for another informative site. Where else could I get that kind of information written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such info.

 80. 영주출장안마
  Patience transforms relationships. It can help you avoid becoming irritated, defensive and saying hurtful things. It can slow you down and prevent hasty, selfish decisions. Patience helps in developing the crucial relationship skill of empathy — the ability to understand life from the perspective of another. When you are impatient, you are focused inward, on you, on what you are not receiving. On the other hand, when you are patient, you are focused outward, able to think and choose care and compassion for the other person.

 81. Why are strong client relationships important?
  안전놀이터
  Businesses that develop great, long-term relationships with their clients are more likely to receive repeat business from those clients. Satisfied customers might recommend your company, product or service to a colleague, leading to new business. With positive, enduring client relationships, companies can achieve overall business success and create larger projects for their customers’ benefit.

 82. You don’t need to cheat anymore for roblox, which is among the most popular games. You can find free roblox accounts and passwords with 400 robux that we have published now on our website. You can visit freeaccount.website now to have robux at no cost and without cheating. free account roblox 2022

 83. You don’t need to cheat anymore for roblox, which is among the most popular games. You can find free roblox accounts and passwords with 400 robux that we have published now on our website. You can visit freeaccount.website now to have robux at no cost and without cheating. free account roblox 2022

 84. If you’re playing roblox, which is a pretty cool game, I have good news! Rich roblox accounts were published on our website by sharing usernames and passwords. You can browse freeaccount.website to get a free account with at least 400 robux right away. Moreover, you do not need to pay any fees. roblox free accounts

 85. If you are looking for free accounts for roblox, which is a very popular game, our website may be the right address for you. At freeaccount.website, where free roblox accounts with at least 400 robux are published, many players get the login information they are looking for. If you do not want to pay for robux, you can browse our website. Free Roblox Accounts . freeaccount.website/

 86. If you’re new to Roblox and don’t have robux, no worries. With 400 robux published on our website, free roblox accounts and passwords were shared publicly. By visiting our website, you can find the best accounts for free, including the premium roblox accounts you are looking for. Free Roblox Accounts . freeaccount.website/

 87. If you’re new to Roblox and don’t have robux, no worries. With 400 robux published on our website, free roblox accounts and passwords were shared publicly. By visiting our website, you can find the best accounts for free, including the premium roblox accounts you are looking for. Free Roblox Accounts . freeaccount.website/

 88. It is now very easy to reach all the login information you are looking for with freeaccount.website where premium accounts and passwords are published. You can have free roblox accounts published now without paying any fees. You can access and use one of the rich roblox accounts with robux by going to our website. free roblox accounts with robux . freeaccount.website/

 89. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right.
  This post actually made my day. You cann’t imagine just how much
  time I had spent for this information! Thanks!

 90. If you are looking for free accounts for roblox, which is a very popular game, our website may be the right address for you. At freeaccount.website, where free roblox accounts with at least 400 robux are published, many players get the login information they are looking for. If you do not want to pay for robux, you can browse our website. Free Roblox Accounts . freeaccount.website/

 91. It is now very easy to reach all the login information you are looking for with freeaccount.website where premium accounts and passwords are published. You can have free roblox accounts published now without paying any fees. You can access and use one of the rich roblox accounts with robux by going to our website. free roblox accounts with robux . freeaccount.website/

 92. If you’re new to Roblox and don’t have robux, no worries. With 400 robux published on our website, free roblox accounts and passwords were shared publicly. By visiting our website, you can find the best accounts for free, including the premium roblox accounts you are looking for. Free Roblox Accounts . freeaccount.website/

 93. It is now very easy to reach all the login information you are looking for with freeaccount.website where premium accounts and passwords are published. You can have free roblox accounts published now without paying any fees. You can access and use one of the rich roblox accounts with robux by going to our website. roblox rich account password and username . freeaccount.website/

 94. If you’re playing roblox, which is a pretty cool game, I have good news! Rich roblox accounts were published on our website by sharing usernames and passwords. You can browse freeaccount.website to get a free account with at least 400 robux right away. Moreover, you do not need to pay any fees. roblox free accounts

 95. You don’t need to cheat anymore for roblox, which is among the most popular games. You can find free roblox accounts and passwords with 400 robux that we have published now on our website. You can visit freeaccount.website now to have robux at no cost and without cheating. rich roblox accounts

 96. If you’re playing roblox, which is a pretty cool game, I have good news! Rich roblox accounts were published on our website by sharing usernames and passwords. You can browse freeaccount.website to get a free account with at least 400 robux right away. Moreover, you do not need to pay any fees. roblox free accounts

 97. It is now very easy to reach all the login information you are looking for with freeaccount.website where premium accounts and passwords are published. You can have free roblox accounts published now without paying any fees. You can access and use one of the rich roblox accounts with robux by going to our website. free roblox accounts with robux . freeaccount.website/

 98. If you are looking for free accounts for roblox, which is a very popular game, our website may be the right address for you. At freeaccount.website, where free roblox accounts with at least 400 robux are published, many players get the login information they are looking for. If you do not want to pay for robux, you can browse our website. Free Roblox Accounts . freeaccount.website/

 99. You don’t need to cheat anymore for roblox, which is among the most popular games. You can find free roblox accounts and passwords with 400 robux that we have published now on our website. You can visit freeaccount.website now to have robux at no cost and without cheating. free account roblox 2022

 100. You don’t need to cheat anymore for roblox, which is among the most popular games. You can find free roblox accounts and passwords with 400 robux that we have published now on our website. You can visit freeaccount.website now to have robux at no cost and without cheating. rich roblox accounts

 101. You don’t need to cheat anymore for roblox, which is among the most popular games. You can find free roblox accounts and passwords with 400 robux that we have published now on our website. You can visit freeaccount.website now to have robux at no cost and without cheating. free account roblox 2022

 102. If you’re tired of paying for premium games and apps, freeaccount.website can help. You can have premium memberships and passwords that we publish on our website, free of charge. You can go to freeaccount.website to browse the free accounts we are releasing now. Free Accounts

 103. You don’t need to wait for the games to download on Steam. With Freeaccount.website you can have free accounts and passwords for the most popular games. You can take a look at the premium games and applications published on our website now. Free Premium Logins

 104. If you’re tired of paying for premium games and apps, freeaccount.website can help. You can have premium memberships and passwords that we publish on our website, free of charge. You can go to freeaccount.website to browse the free accounts we are releasing now. Free Premium Accounts

 105. I just couldn’t depart your website prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

 106. If you are looking for a Free Account, the right address for you is of course freeaccount.website. You can easily have the login information you want from our website where premium games and applications are published at no cost. Now you can have the premium games and applications you are looking for by browsing freeaccount.website. Free Accounts

 107. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard good things about keo nhacai. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any help would be really appreciated!

 108. What i don’t understood is in truth how you’re no longer really a lot more well-preferred than you may be now. You are very intelligent. You realize therefore significantly on the subject of this matter, made me in my opinion imagine it from a lot of numerous angles. Its like women and men are not fascinated unless it is something to do with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. All the time deal with it up!

 109. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 110. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thanks a ton!

 111. I’ve been browsing on-line more than 3 hours nowadays, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It’s lovely value enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content material as you did, the web will be much more useful than ever before.

 112. Hey there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and terrific style and design.

 113. Good day! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site covers a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 114. Hi! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!

 115. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 116. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for newbie blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 117. Excellent blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused .. Any tips? Kudos!

 118. I and my guys were examining the best solutions from your web site while at once came up with an awful feeling I never expressed respect to the web blog owner for them. Those young men became as a consequence thrilled to see them and already have truly been tapping into those things. Appreciation for actually being quite accommodating and also for picking certain cool useful guides millions of individuals are really needing to understand about. My personal honest regret for not expressing gratitude to earlier.

 119. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

 120. I as well as my guys were found to be reviewing the great helpful tips on the blog then suddenly I had a horrible suspicion I never thanked the web site owner for those techniques. These women happened to be as a consequence passionate to read through all of them and have in fact been enjoying those things. Thanks for actually being considerably helpful and then for selecting these kinds of good things most people are really eager to be informed on. My personal sincere apologies for not saying thanks to earlier.

 121. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Excellent work!

 122. Very nice article and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts on where to get some professional writers? Thanks 🙂

 123. I am really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A number of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any advice to help fix this issue? amexrewardcard com

 124. I’m really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A couple of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any tips to help fix this problem? Www skywestonline com

 125. Just want to say your article is as astounding. The clearness in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 126. Hi there this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 127. Hi this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 128. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 129. You made some really good points there. I looked on the net for additional
  information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 130. You have an one of a kind talent. Your blogging skill-sets are literally superb. Thanks for posting web content on-line and instructing your readers. read this

 131. Hi, i feel that i saw you visited my website thus i came to return the prefer?.I am
  attempting to to find things to improve my site!I suppose its good enough to make use of
  a few of your ideas!!

 132. Attractive section of content. I recently stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast. llbeanvisa.com/activate card

 133. Attractive section of content. I out of the blue came upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly. llbeanvisa activate card

 134. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!|

 135. Thanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you’re a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back down the road. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice day!

 136. Politechnika Częstochowska

  ul. J.H. Dąbrowskiego 69
  42-201 Częstochowa
  NIP: 573-011-14-01
  Informacje

  bip.svgBiuletyn Informacji Publicznej

  Zamówienia Publiczne

  Informacje o cookies

  Deklaracja dostępności

  Inspektor Ochrony Danych

  SARS-CoV-2
  Wydziały

  Wydział Budownictwa

  Wydział Elektryczny

  Wydział Inżynierii Mechanicznej i Informatyki

  Wydział Inżynierii Produkcji i Technologii Materiałów

  Wydział Infrastruktury i Środowiska

  Wydział Zarządzania

  logo ePUAP

  Adres skrytki podawczej Politechniki Częstochowskiej w systemie ePUAP:
  /PolitechnikaCzestochowska/SkrytkaESP

 137. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger
  but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for inexperienced blog writers?

  I’d really appreciate it.

 138. Heya im for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 139. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 140. My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 141. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway Ill be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 142. Takip2018 den sende dilersen Türk dilersen yabancı
  takipçi alabilirsin
  instagram Takipçi Satın Al hizmet ve işlemi
  gerçekleştirerek Hemen fenomen adayları arasında yerini alabilirsin.
  İster iş ister real hayatınız da herzaman 1 adım önde olmak istemezmisiniz?
  Herkes ister tabiki ,
  O halde instagram takipçi satın almalısınız.
  Ucuz ve en güvenilir takipçi sitesini kullanarak instagram takipçi satın alabilrisiniz

 143. I’m really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever
  run into any internet browser compatibility problems?
  A few of my blog audience have complained about my site
  not working correctly in Explorer but looks great in Safari.

  Do you have any ideas to help fix this issue?

 144. I think this is one of the most important information for me.
  And i’m glad reading your article. But should remark on few general
  things, The website style is ideal, the articles is really great :
  D. Good job, cheers

 145. Politechnika Częstochowska

  ul. J.H. Dąbrowskiego 69
  42-201 Częstochowa
  NIP: 573-011-14-01
  Informacje

  bip.svgBiuletyn Informacji Publicznej

  Zamówienia Publiczne

  Informacje o cookies

  Deklaracja dostępności

  Inspektor Ochrony Danych

  SARS-CoV-2
  Wydziały

  Wydział Budownictwa

  Wydział Elektryczny

  Wydział Inżynierii Mechanicznej i Informatyki

  Wydział Inżynierii Produkcji i Technologii Materiałów

  Wydział Infrastruktury i Środowiska

  Wydział Zarządzania

  logo ePUAP

  Adres skrytki podawczej Politechniki Częstochowskiej
  w systemie ePUAP: /PolitechnikaCzestochowska/SkrytkaESP

 146. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get several emails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?
  Appreciate it!

 147. you are truly a good webmaster. The site loading speed is
  incredible. It seems that you are doing any unique trick.
  Also, The contents are masterwork. you’ve done a great activity in this subject!

 148. If you want to grow your familiarity simply keep visiting this website and
  be updated with the hottest news update posted here.

  Politechnika częstochowska wydział zarządzania
  wydzial zarzadzania pcz
  wydzial zarzadzania pcz
  wz pcz
  politechnika częstochowska wydział zarządzania

 149. En hızlı ve güvenilir instagram takipçi satış sitesi profilimdeki
  linkimde, sipariş vermek ve fenomen olmak için bekleme..

 150. wonderful points altogether, you simply gained a brand new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?

 151. Very efficiently written story. It will be useful to anyone who utilizes it, as well as me. Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

 152. I am going to be a junior in tall college in a month subsequently learned starts and I desire to begin looking at schools. I am essentially excited in creative writing and literature. What are some good schools for that? I furthermore desire to scrutiny philosophy. . . Thanks!.

 153. If you are writing on a newspaper’s website on a specific situation are you considered a website columnist or a blogger? What separates the two?.

 154. Have you ever considered about adding a little bit
  more than just your articles? I mean, what you say is
  valuable and everything. But just imagine if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and video clips, this website could undeniably be one of the greatest in its niche.

  Superb blog!

 155. Howdy! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room
  mate! He always kept chatting about this. I will forward
  this article to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 156. Its like you read my mind! You appear to know so much about
  this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit,
  but other than that, this is wonderful blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 157. I don’t know if it’s just me or if everybody else encountering problems with your blog.

  It appears as if some of the text on your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and
  let me know if this is happening to them too?
  This may be a issue with my browser because I’ve had this happen previously.
  Thanks

 158. I am not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 159. Please let me know if you’re looking for a
  author for your blog. You have some really good posts and I feel I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d
  really like to write some articles for your blog in exchange
  for a link back to mine. Please shoot me an email if
  interested. Thanks!

 160. excellent issues altogether, you just won a emblem new reader. What would you suggest in regards to your publish that you simply made a few days ago? Any certain?

 161. I believe everything typed was actually very reasonable.

  However, think about this, what if you composed a catchier title?

  I mean, I don’t wish to tell you how to run your website, but suppose you added a title to maybe
  get people’s attention? I mean Jumalan terve! -tervehdyksen teologisia ja sosiaalisia ulottuvuuksia | Embodied Religion is a little boring.

  You could look at Yahoo’s front page and watch how they create news
  titles to get people to click. You might add a video or a related picture or two to get
  people interested about everything’ve written. Just my opinion, it might bring your blog a little livelier.

 162. Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost
  on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so
  many options out there that I’m totally overwhelmed
  .. Any suggestions? Bless you!

 163. Heya i’m for the primary time here. I found this board and I in finding It truly helpful & it helped me out a lot. I am hoping to offer something again and aid others such as you helped me.

 164. Hello! Nice to meet you, I say . The name of the community I run is 메리트카지노 , and the community I run contains articles similar to your blog. If you have time, I would be very grateful if you visit my site .

 165. fantastic publish, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 166. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. A great read. I’ll certainly be back.