Kurssikerta 7

Viimeistä viedään. Tämän kurssikerran tarkoitus oli testata omaa osaamista kartan suunnittelussa. Tavoitteena oli luoda kartta, jossa olisi vähintään kaksi muuttujaa. Tarjolla oli paljon mielenkiintoisia tilastoja. Olen pääaineeltani biologian opiskelija ja halusin yhdistää tähän aineistoon jotain biologiaan ja luonnonsuojeluun liittyviä muuttujia. Päädyin valinnassani Eurostatsin biodiversiteettia mittaaviin muuttujiin. Huomasin kuitenkin että muuttujani olivat sellaisia, että niitä olisi hankala esittää pylväs- tai muilla diagrammeilla ja siksi päädyin kahteen erilliseen karttaan.

Ensimmäinen karttani kertoo peltolintujen (37 lajia) tilanteesta Euroopassa. Aineistoon on mitattu Farmland Bird Indeksillä. Indeksissä maan lähtöarvo on saanut vuonna 1990 arvon 100 ja kartassa näkyy tilanne vuonna 2014. Lintujen määrä on selkeästi laskussa useimmissa maissa (Kuva 1). Vain Latviassa tilanne on näyttänyt menneen parempaan suuntaan.

Kuva 1. Peltolintujen tilanne vuonna 2014 verrattuna vuoteen 1990 (100).

Seuraava kartta kuvastaa prosentteina suojeltuja alueita Euroopassa (kuva 2). Ainakaan näin karttoja vertailemalla ei näy, että suojeltujen alueiden ja peltolintuindeksillä olisi jonkilaista korrelaatiota. Voi toki olla peltolinnut eivät asusta suojelualueilla vaan lähinnä perinteissä maatalousmaisemasssa.

Kuva 2. Euroopan maiden suojeltujen alueiden prosenttiosuus koko maasta. 

Oman aineistojen etsiminen ja karttojen teko niiden pohjalta oli todella mielekästä, ja joskus jatkossakin olisi mukava tällaisia karttoja väsäillä lisääkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *