Kurssikerta 7 – tilastoja maailmalta

Kurssikerran tehtävänä oli tehdä teemakartta itse valitusta aiheesta, jossa on vähintään kaksi muuttujaa. Olisin halunnut valita Australian ”tutkimuskohteeksi” siitä syystä, että olen asunut siellä vuosia sitten ja menetin sille täysin biologin sydämeni. Australiasta ei kuitenkaan löytynyt hyvää karttaa eikä alueelle asetettu toivomus siitä, että se jakautuisi 20-30 alueeseen, toteutunut Australian kohdalla. Valitsin lopulta valtioksi Yhdysvallat osittain siitä syystä, että olen ollut sielläkin usean kuukauden ajan ja osittain siitä syystä, että Yhdysvalloista löytyy melko paljon tilastoitua tietoa. Kartta löytyi Artulta valmiina ja tilastot fedstatsin sivuilta (http://www.fedstats.gov/).

Tutkin hetken ajan eri tilastoja ja valitsin muuttujiksi työttömyyden (Regional and State Unemployment) ja omaisuusrikosten muutokset (Crime in the United States – Table 4) vuosien 2009 – 2010 aikana. Halusin karttaesityksessäni tutkia näiden kahden muuttujan välistä yhteyttä. 2009 alkuvuosi oli USA:ssa vielä laman aikaa ja tässä vaiheessa työttömyys on ollut suurta. Työttömyys lisää köyhyyttä ja sitä kautta myös rikollisuutta.

Lopullisesta karttaesityksestä jotkin osavaltiot, kuten Maine, on jäänyt pois koropleettikartalta (Kuva 1). Syytä en tähän tiedä, mutta huomasin ongelman vasta tarkasteltuani karttaa uudestaan kurssikerran jälkeen. Legendan sijoittaminen tuotti ongelmia ja siksi legendan teksti menee osittain kartan päälle eikä ole kovin esteettinen. Koropleettikartan värivalinnoissa päädyin ensimmäistä kertaa sitten ensimmäisen kurssikerran eri värien yhdistelmiin sen sijaan, että olisin valinnut yhden värin eri sävyjä. Mielestäni erot ovat näin paremmin nähtävissä – tai tätä mieltä olin ainakin vielä kurssikerralla. Jälkikäteen huomasin, että olen valinnut päinvastaisesti vihreän värin kuvaamaan suurinta kasvua omaisuusrikoksissa ja punaisen värin suurinta laskua. Luonnollisesti värit olisivat kuvaavampia, jos ne olisivat päinvastoin. Olisin vielä muuttanut tämän kartalta, mutta ilmeisesti olin tallentanut tiedostot vaillinaisena kotihakemistooni. Edelleen siis se, missä muodossa tiedostot tulisi Mapinfoon tallentaa, pysyy osittaisena arvoituksena.

Kuva 1. Työttömyystasteen ja omaisuusrikosten muutos vuosina 2009-2010

 

 

 

 

 

 

 

 

Näiden kahden valitsemani muuttujan välillä ei ole kovin selkeää yhteyttä. Karttaesityksestä on nähtävissä, että osavaltioissa, kuten Washington, Oregon ja South Dakota, joissa omaisuusrikosten määrän kasvu on suurin, on muutos työttömyydessä pienin eli täysin päinvastainen tilanne kuin itse ajattelin. Idahossa näiden ilmiöiden välillä vaikuttaisi olevan lievä positiivinen korrelaatio. On kuitenkin huomattava, että erot eri osavaltioiden välillä ovat pieniä molemmissa muuttujissa.  Omaisuusrikosten kohdalla muutos on pienimmillään 0,1 %. Herääkin kysymys, kuinka relevanttia tällaisen tiedon esittäminen karttaesityksessä on?

Vaikka karttaesitys ei olekaan kovin informatiivinen, oli viimeisestä kurssikerrasta silti paljon hyötyä. Vihdoinkin sai käytännössä kokeilla, kuinka paljon muistaa ja osaa aikaisemmilta kurssikerroilta oppimastaan. Ja eihän se ihan mutkattomasti sujunut vaan apua jouduin kysymään useaan otteeseen niin tilastojen muokkauksesta Excelissä kuin niiden liittämisestä Mapinfossa karttaan. Yleensä ratkaisut olivat hyvin yksinkertaisia ja luonteelleni tyypillistä on, että yritän ensin itse. Kun omat yritykset päätyvät monta kertaa umpikujaan, on pakko pyytää apua.

Kurssi on ollut pitkään aikaan ensimmäinen, jonka myötä kokee osaavansa jotain, mihin ihan jokainen vastaantulija ei pysty. Harmaiden hiusten määrä on varmasti moninkertaistunut kurssikerran aikana, mutta samalla on saanut kokea myös onnistumisen iloa. Kuten Elli Saari toteaa blogissaan, on kurssikerran aikana Mapinfon logiikkaa oppinut ymmärtämään paremmin, vaikka aika paljon joutuukin käyttämään ohjeita (https://blogs.helsinki.fi/ellsaari/).Uskon, että Mapinfoon perehtymisestä on runsaasti apua vielä, kun aikanani opetan yläasteella tai lukiossa maantiedettä, vaikka oppilaat luultavasti oppivatkin ohjelman käytön paljon opettajaansa nopeammin.

Lähteet:

Crime in the United States – Table 4 2010. The FBI Federal Bureau of Investigation. 28.2.2012 <http://www.fbi.gov/about-us/cjis/ucr/crime-in-the-u.s/2010/crime-in-the-u.s.-2010/tables/10tbl04.xls>

Regional and State Unemployment 2012. Bureau of Labor Statistics. 28.2.2012. <http://www.bls.gov/news.release/pdf/srgune.pdf>

Saari, Elli 2012. KK7 viimeinen. 16.3.2012. <https://blogs.helsinki.fi/ellsaari/>