Pikkujoulukausi (sälää)

Jees, viimeinkin voin kokea olevani jotakin, olen viettänyt viikkoa kiertämällä yliopistojärjestöjen ja elimien pikkujouluissa. Panin merkille, että kussakin pikkujoulussa soiva musiikki oli kuin suoraan klishee-kirjasta. HyVi eli HYY:n vihreät soittivat omissaan Ultra Brata (kuka olisi arvannut), Ylioppilaslehti New Order/Joy Division-henkistä elektroa, kotimaisen kirjallisuuden opiskelijat Kate Bushia tai Tori Amosta, yksityiskohdat karkaavat mielestäni.

Kun on pieni ja tiedostava, opettelee tahallaan eroon kaikista stereotypioista, koska ne ovat pahasta elleivät jopa paha sinänsä. Kun kasvaa ja jatkaa tiedostavana olemista, opettelee vähitellen takaisin kaikkiin stereotypioihin, koska ne ovat kaikki totta. Mutta samalla ehkä oppii ylipäätään hienojakoisemman suhtautumisen maailman ilmiöihin, tajuaa kokemuksen, ei ajatuksen tasolla, että maailma on aidosti moninainen. Sillä asiat on tajuttavat kokemuksen kautta, jotta ne todella voisi ymmärtää.

Tai mistäs mä tiiän, mutta minä ainakin.

* * *

Tiesittekö, että Amerikkalaisilla on enemmän lemmikkejä kuin lapsia? Eikä nyt ole kyse mistään tehomaataloudesta vaan mirristä ja pörröstä ja taukista ja rakista. Siunaa meidän jälkiteollistunut, luonnosta ja kaikesta täysin vieraantunut palvelu-, mielikuva- ja nautintoyhteiskuntamme ja anna meille meidän jokapäiväinen KARVAISEN YSTÄVÄN HANHENMAKSA-LISÄRAVINNEMAKKARA-ATERIAMME.

Poiminta samasta artikkelista: Jenkeissä, jossa kaikki on toki suurempaa, lemmikkien terveydenhuoltoon käytetään lähes 25 miljardia euroa vuosittain.

Haloo.

Suomen valtion budjetti oli vuodelle 2007 noin 40 miljardia euroa. Sosiaali- ja terveysministeriön budjetti on noin alle 10 miljardia.

Tässä on nyt jotain aivan suunnattoman väärää ja perverssiä ilmassa, tai sitten kyse  on vain siitä, etten minä pidä eläimistä. Joka tapauksessa, ei mee jakeluun, ei sitten yhtään.

2 Replies to “Pikkujoulukausi (sälää)”

 1. No jaa…

  Luvut on yksinkertaisesti hämääviä, siinä vaiheessa kun ne on isoja. Noihin lukuihin todennäköisesti vaikuttaa kolme tekijää:
  – Jenkkilässä on enemmän ihmisiä (ja lemmikkieläimiä).
  – Jenkeissä käytännössä kaikki terveydenhuolto, etenkin eläinten, on yksityisten pyörittämää.
  – Jenkkilässä ainakin ihmislääkärit vetää ihan järkyttävää laskua tekemisistään. Osittain siksi, että heillä on oltava henkilökohtaisesti tosi kovat vakuutukset tosi kovien hoitovirhevahingonkorvausvaatimusten varalta. Toiselta osaltaan siksi, että niillä on varaa siihen, kun ei ihmiset mieti mitä asiat maksaa siinä vaiheessa kun oma tai puolison henki on kyseessä. En näe mitään syytä miksei eläinlääkäreiden kanssa olisi ihan samalla tavoin…

  Ehkä mä olen vain kyyninen, mutta en oikeastaan jaksa pitää tuota 25 miljardia edes kovin järkyttävänä summana. Tuon maan (jos liittovaltiosta voi edes puhua “maana”) bruttokansantuotehan on kuitenkin luokkaa 13 000+ miljardia, suomessa n. 160 miljardia. kokoluokka-arvioinnissa siis sanoisin että suomen oloissa tarkoittaisi sitä että jenkkien 25 Mrd USD vastaisi about 300 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi voisi sanoa, että v. 2003 suomessa maksettiin maataloustukia 1,7 Mrd euroa, ja “pohjois-suomen” pysyvät maataloustuet ovat n. 330 miljoona e. (numerot otettu wikipediasta)

  Eli vanha tuttu tarina siitä että rahaa liikkuu jossain päin maailmaa pirusti enemmän kuin jossain muualla, ihan kaikessa. Isoissa valtioissa enemmän kuin pienissä. Oikeasti sairaaksi homma menee vasta siinä vaiheessa kun mietitään millä rahasummilla Kiinan/Intian väestöstä pidetään huolta. Tai koko Afrikan mantereen.

 2. Niin, toi viimeinen juttu tuolla takanaan vähän niinkuin pointtina kuultaakin. Vaikka jenkeissä on mainittavasti enemmän rahaa olemassa ja kiertämässä kuin täällä, ja vaikka siellä onkin varmasti lemmikkien hoitokin kalliimpaa, pointti säilyy.

  Nyky-yhteiskunnassa rahaa käytetään täysin älyttömiin tarkoituksiin uskomattomia määriä, ja yksi niistä on lemmikit. Mä jotenkin ajauduin ajattelemaan, että lemmikkien pitäminen ei ole juurikaan lihansyöntiä fiksumpaa, mutta niin ei saa missään nimessä sanoa, sillä lemmikit ovat tabu ja pyhä.

  Eli että myös lemmikkien pito on täysin turha ja todennäköisesti ympäristölle haitallinen mukavuus, lisääntymiskyvyttömien länsimaisuudeen tyhjiinriistämien konttorirottien ja make-up -artistien yritys löytää merkitystä katoavaan maailmaan.

  Ei mul muuta.

Comments are closed.