Valtionyhtiöt

TeliaSonera vähentää tuhat työpaikkaa Suomesta – HS.fi – Talous

Niinpä niin. Ajatuskulku: ensin ajattelin, että jos valtionyhtiöt toimivat todella näin tällaisina aikoina (eli irtisanovat kannattavista, voittoatuottavista firmoista tuhansia ihmisiä), eli ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin tämän spekulatiivisen jees jees-kapitalismin messiaat, niin myytäisiin paskat pois vaan. Eipä tarvitsisi olla kyrpiintyneenä tällaisten uutisten äärellä.

Sitten tajusin: siitähän juuri nykyisessä valtion omistamien yhtiöiden ohjauspolitiikassa on kyse! Laissez-faire vaan, eikä kukaan kohta näe enää mitään järkeä, miksi valtionyhtiöitä on olemassa – jonka jälkeen ne voidaan kaikki siitä vaan myydä pois ja yhtiöittää loputkin.

Suomalaisen politiikan hienous on se, ettei politiikkaa ole olemassa, vaan kaikki tehdään vedätysten ja välttämättömyyksien kautta. Tällä on selvä kytkös nykyiseen tilanteeseen, jossa vasemmistolaisuus on ideologista ja markkinaliberaali oikeistolaisuus järkevää – siis oikein, ei moraalinen arvostelma tai ideologinen valinta, vaan totta, hyvää ja matemaattista pyhää. Tässä Ek ja EVA ovat tehneet todella hyvää työtä, samoin Bob Helsinki. Vastakkainasettelujen aika on ohi!

Syyttävä sormi osoittaa myös kohti vihreitä. Nimenomaan saarnaamalla “Emme ole vasemmalla emmekä oikealla vaan edessä” ja toteuttamalla etenkin Helsingin kaupungin johdossa markkinaliberaalia oikeistopolitiikkaa on puolue onnistunut osaltaan sementoimaan tätä näkemystä. Tai että siihenhän se kiteytyy: ei yksityistäminen ole poliittista vaan pelkästään viisasta ja oikein.

– –

Tämän analyysin tuossa alkuvaiheessa on muuten yksi merkittävä ongelma: oletus että julkisella mielipiteellä olisi mitään merkitystä. Sillä nimittäin tuskin on. Mutta eiköhän pointti säily silti.

2 Replies to “Valtionyhtiöt”

  1. joo, näinhän se just menee. Ei ideologiaa, vaan järkeviä ratkaisuja. Ne tekee tota koko ajan. Pisteet kyllä linjakkaasta esiintymisestä.

Comments are closed.