Säännöt

HELSINGIN YLIOPISTON ERILAISET OPPIJAT RY SÄÄNNÖT

Nimi ja kotipaikka

1 § Yhdistyksen nimi on Helsingin yliopiston erilaiset oppijat, jonka kotipaikka on Helsinki.

Tarkoitus

2 § Yhdistyksen tarkoitus on toimia oppimisvaikeuksista kärsivien Helsingin yliopiston opiskelijoiden etu- ja palvelujärjestönä opintojen edistämisessä ja niiden saattamisessa päätökseen sekä siirtymisessä työelämään.

3 § Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys tekee esityksiä ja aloitteita yliopiston hallintoelimille, Ylioppilaiden Terveydenhuoltosäätiölle, työmarkkinajärjestöille ja valtiovallalle. Yhdistys harjoittaa opinto-ohjausta ja järjestää luentosarjoja sekä seminaareja ja keskustelutilaisuuksia. Yhdistys ottaa kantaa ja antaa lausuntoja maamme talous-, korkeakoulu- ja työllisyyspolitiikkaan.

Jäsenet

4 § Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä yksityinen henkilö, joka opiskelee Helsingin Yliopistossa, ja joka on jäsenenä Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnassa, jota näissä säännöissä kutsutaan HYY:ksi. Lisäksi yhdistyksen hallitus voi hyväksyä varsinaiseksi jäseneksi muunkin henkilön, joka haluaa edistää näiden sääntöjen 2 §:ssä esitettyjä tavoitteita, vaikkei täytä edellä mainittuja ehtoja.

Varsinaisista jäsenistä vähintään puolet on oltava HYY:n jäseniä.

Yhdistyksen seniorijäseneksi voi liittyä jokainen akateemisen loppututkinnon suorittanut entinen varsinainen jäsen. Lisäksi hallitus voi hyväksyä seniorijäseniksi muitakin yhdistyksen entisiä jäseniä.

Kannattajajäseneksi voidaan hyväksyä sellainen oikeustoimikelpoinen yhteisö tai yksityinen henkilö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa.

Varsinaiset jäsenet, seniorijäsenet ja kannattajajäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus.

Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan yhdistyksen kokouksessa hallituksen esityksestä kutsua henkilö, joka on erittäin ansiokkaalla tavalla vaikuttanut yhdistyksen toimintaan.

5 § Varsinaisen jäsenen, seniorijäsenen ja kannattajajäsenen on vuosittain suoritettava jäsenmaksu, jonka suuruuden määrää yhdistyksen vuosikokous. Jäsenmaksut voivat olla erisuuruisia eri jäsenryhmille kuin myös kannattajajäseninä oleville yksityisille henkilöille ja yhteisöille.

Kunniapuheenjohtajilta ja kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksuja.

6 § Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä yhdistyslain määräämällä tavalla. Hallitus voi erottaa yhdistyksestä jäsenen, joka on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän yhdistykseen liittymällä on sitoutunut, tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

Hallintoelimet

7 § Yhdistyksen päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous.

Yhdistystä edustaa ja sen asioita hoitaa yhdistyksen hallitus.

Yhdistyksen kokoukset

8 § Yhdistyksen kokouksia ovat vuosikokous ja ylimääräinen kokous.

Vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-huhtikuussa.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää, tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta, tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta ilmoittamansa asian vuoksi kirjallisesti pyytää. Kokous on kutsuttava 14 vrk:n kuluessa pyynnön esittämisestä.

9 § Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on vähintään 7 vrk ennen kokousta lähetettävä kirjeitse kullekin jäsenelle tai sähköpostitse niille jäsenille, jotka ovat ilmoittaneet yhdistykselle sähköpostiosoitteensa. Kokouskutsussa on mainittava käsiteltävät asiat.

Kokous on päätösvaltainen, kun se on kutsuttu sääntöjen mukaisesti koolle.

10 § Yhdistyksen kokouksissa on kullakin edellisen vuoden jäsenmaksun maksaneella varsinaisella jäsenellä, seniorijäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä äänioikeus ja yksi ääni.

Äänestyksessä kokouksen päätökseksi tulee mielipide, jota yli puolet annetuista äänistä kannattaa, ellei näissä säännöissä muualla erityisessä tapauksessa ole toisin määrätty. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaalin kuitenkin arpa.

Kannattajajäsenillä, yhdistyksen jäsenistön ulkopuolelta valituilla hallituksen jäsenillä, tilintarkastajilla sekä muiden oppimisvaikeusyhdistysten edustajilla on kokouksessa puheoikeus.

Yhdistyksen hallitus voi sallia läsnäolo-oikeuden myös muille henkilöille.

11 § Aloiteoikeus on yhdistyksen jäsenillä ja yhdistyksen hallituksella.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, hänen on ilmoitettava siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

Vuosikokous

12 § Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. Kokouksen avaus.
  2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa.
  3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
  4. Vahvistetaan kokouksen työjärjestys.
  5. Esitetään tilinpäätös, hallituksen toimintakertomus edelliseltä toimintakaudelta ja tilintarkastajan lausunto.
  6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta.
  7. Päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.
  8. Vahvistetaan yhdistyksen toimintasuunnitelma kuluvaksi toimintakaudeksi.
  9. Päätetään varsinaisen jäsenen, seniorijäsenen ja kannattajajäsenen jäsenmaksun suuruus kuluvaksi toimintakaudeksi.
  10. Vahvistetaan yhdistyksen talousarvio kuluvaksi toimintakaudeksi.
  11. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut varsinaiset jäsenet ja varajäsenet sääntöjen 14 § rajoissa.
  12. Valitaan yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja.
  13. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut ja muut kokoukselle esitetyt asiat.

Ylimääräinen kokous

13 § Ylimääräisessä kokouksessa käsitellään ne asiat, joita varten se on kutsuttu koolle.

Hallitus

14 § Yhdistyksen hallitukseen kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja, jota kutsutaan myös yhdistyksen puheenjohtajaksi, sekä vähintään kaksi ja enintään viisi muuta jäsentä sekä vähintään yksi ja enintään kolme varajäseniä. Vuosikokous päättää hallituksen varsinaisten ja varajäsenten lukumäärän erikseen. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.

Hallituksen jäsenistä vähintään puolet pyritään valitsemaan HYY:n jäseniä. Hallituksen jäsenet tulee pyrkiä valitsemaan siten, että enemmistö on oppimisvaikeuksista kärsivillä henkilöillä.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt joko keskuudestaan tai ulkopuolelta.

Hallitus kokoontuu tarvittaessa puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on kutsuttava koolle, jos yksi hallituksen jäsen sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun paikalla on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään puolet kaikista hallituksen jäsenistä jäsenten lukumäärästä riippuen. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni.

Hallitus voi asettaa avukseen määräaikaisia toimikuntia.

15 § Hallituksen tehtäviin kuuluu:

  • johtaa yhdistyksen toimintaa yhdistyslain, sääntöjen ja kokousten päätösten mukaisesti
  • valmistella yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat ja kutsua kokoukset koolle
  • hyväksyä varsinaiset jäsenet, seniorijäsenet ja kannattajajäsenet yhdistykseen, tehdä esitykset kunniapuheenjohtajista ja -jäsenistä sekä pitää jäsenluetteloa.
  • asettaa tarpeelliset toimikunnat
  • huolehtia varojen hankinnasta ja omaisuuden hoidosta
  • huolehtia siitä, että yhdistyksessä pidetään sellaista kirjanpitoa kuin kirjanpitolaki ja hyvä tapa vaativat

Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

16 § Yhdistyksen nimen kirjoittavat yhdistyksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä hallituksen määräämän toimihenkilön tai keskuudestaan valitseman jäsenen kanssa.

Tilien päättäminen

17 § Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätös asiakirjoineen on annettava tilintarkastajalle vähintään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajan on annettava kirjallinen lausunto hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.

Yhdistyksen tilintarkastajan ja varatilintarkastajan toimikausi on vuosikokousten välinen aika.

Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

18 § Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Esitys sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on tällöin oltava mainittu jo kokouskutsussa.

19 § Yhdistyksen purkautuessa yhdistyksen varat luovutetaan käytettäväksi korkeakouluopiskelijoiden oppimisvaikeuksien tutkimiseen purkautumisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään jäljelle jääneet varat samaan tarkoitukseen.