Kurssikerta 1

Ensimmäisellä kurssikerralla tarkoituksena oli tutustua QGIS-ohjelmistoon, joka oli itselleni täysin uusi ohjelma. Kokemusta muista paikkatieto-ohjelmista oli melko vähän, joten ohjelman opiskelu alkoi lähes puhtaalta pöydältä. QGIS-ohjelman alkunäkymä vaikutti aluksi melko monimutkaiselta sillä erinäisiä työkaluja ja ikkunoita oli valtava määrä. Ohjeistuksen avulla ohjelmasta pääsi kuitenkin hyvin perille ja tarvittavat työkalut alkoivat löytyä melko hyvin. Tietysti ohjelmasta oppii paljon pelkästään kokeilemalla, että mitä mistäkin tapahtuu.
Koen että ensimmäisten muutamien käyttökertojen jälkeen osaan tuoda ohjelmaan dataa ja kykenen analysoimaan sitä, jokseenkin vielä melko yksinkertaisella tasolla. Datan tuomisen ja analysoinnin lisäksi, omien tuotosten esittely luonnistunee melko hyvin, sillä ohjelman ”tulostus”-ikkuna on erittäin selkeä ja helppokäyttöinen. Eli esityskelpoisten karttojen tekeminen onnistuu jo pelkästään muutaman käyttökerran jälkeen.

Kuva 1. Itämeren typpipäästöihin vaikuttavien maiden osuudet kokonaispäästöistä.

Kuvassa 1 on esitettynä kartta, joka luotiin ensimmäisen kurssikerran aikana. Kartta on mielestäni melko selkeä vaikkakin järvien suuren määrän takia ne näyttävät hieman puuroutuvan erityisesti Etelä-Suomen kohdalla. Kartan tarkoituksen eli typpipäästöjen esittämisessä, esitys toimii, sillä päästöihin vaikuttavat maat pomppaavat esiin kartalta värien vuoksi.


Kuva 2. Eläkeläisten osuus kuntien väestöstä vuonna 2015.

Seuraava kartta luotiin itsenäisesti ja päätin itse luoda kartan, joka esittelee eläkeläisten osuutta Suomen kunnissa vuonna 2015. Kartan luominen oli huomattavasti nopeampaa nyt, sillä perusominaisuudet olivat jo hallussa ohjelmasta. Kuvan 2 kartta on mielestäni melko selkeä ja kuvaa selkeästi haluttua ominaisuutta. Vaikka suurin osa kunnista on jollain punaisen sävyllä, niin se kuvaa silti todellista tilannetta melko hyvin. Luonnollinen väestönkasvu on Suomessa melko hidasta alhaisen syntyvyyden ja väestön vanhenemisen takia. Väestö vähenee ja vanhenee maaseuduilla ja kaupunkiseutujen väkiluku kasvaa. Kyseinen kartta myötäilee todellisuutta myös tällä saralla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *